DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Valsts svētku nedēļā Juridiskajā fakultātē atvērs monogrāfiju par nepārtrauktības doktrīnu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Baltijas stratēģisko pētījumu centrs izdevis kolektīvu monogrāfiju "Neatkarības doktrīna Latvijas vēstures kontekstā". Analizējot vēstures faktus un liecības, izdevuma autori pierādījuši 1918. gadā dibinātās Latvijas valsts juridisko turpinātību padomju un nacistiskās okupācijas apstākļos, kā arī pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas.

"Neatkarības atjaunošana 1990.–1991. gadā radīja jautājumus, vai atjaunotā Latvija ir tā pati 1918. gadā dibinātā valsts vai tomēr jauna neatkarīga valsts ar atšķirīgu identitāti, kas radusies PSRS sabrukuma rezultātā. Ja pašā Latvijā ir rasta atbilde uz šo jautājumu, kas arī nostiprināta konstitucionālos aktos, tad partneri starptautiskajās organizācijās dažkārt pauduši šaubas šo vēsturisko notikumu interpretācijā un īpaši – to tiesiskajā izvērtējumā," izdevuma ievadā skaidro Dr. habil. sc. pol., Dr. iur. Tālavs Jundzis.

Monogrāfijas autoru veiktie pētījumi no vēstures, politikas un tiesību zinātņu skatu punkta zinātniski pamato Latvijas Republikas nepārtrauktu pastāvēšanu "de iure" kopš tās pasludināšanas 1918. gada 18. novembrī. Ja Latvijas valsts neuzturētu šo konceptu, nebūtu pamata nākamajā – 2018. gadā – svinēt tās 100 gadu pastāvēšanas jubileju. 

Autoru ieskatā Latvijas atjaunošanas un nepārtrauktības pētījumi ir būtiski ne tikai pagātnes, bet arī šodienas un nākotnes kontekstā, lai veidotu un īstenotu valsts iekšpolitiku un ārpolitiku, skaidrotu to sabiedrībai un starptautiskajiem partneriem. Jaunizdotā grāmata domāta ne vien nozares speciālistiem, politiķiem un ierēdņiem, bet ikvienam interesentam, kam interesē Latvijas valsts vēsture un rūp tās nākotne.

Monogrāfija sagatavota un publicēta LZA fundamentālo un lietišķo pētījumu sadarbības projekta Nr. 653/2014 "Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas pieredze, mācības un starptautiskā nozīme (vēsturiskie, politiskie un tiesiskie aspekti)" ietvarā. Tās autoru vidū ir Latvijas Universitātes (LU) JF profesors Jānis Lazdiņš, asociētais profesors Artūrs Kučs, docents Jānis Pleps, lektors Gunārs Kusiņš, lektors Edmunds Broks un citi zinātnieki no LU Latvijas vēstures institūta, Rīgas Juridiskās augstskolas, kā arī LZA Baltijas stratēģisko pētījumu centra. Konsultatīvi pētniecības darbu atbalstījis arī LU JF lektors Māris Lejnieks, profesore Sanita Osipova un asociētā profesore Anita Rodiņa.

Grāmatas atvēršanas svētki ieplānoti 2017. gada 15. novembrī, plkst. 15.00 LU Mazajā aulā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI