DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tiesa apmierina prokurores iesniegto protestu daļā par nosacīti piemēroto sodu apsūdzētajiem krimināllietā, kurā Valsts policijas darbinieks un viņa tēvs realizēja un pārvietoja nelikumīgus alkoholiskos dzērienus lielā apmērā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģija, izskatot Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurores apelācijas protestu par Rīgas rajona tiesas 2015. gada 29. septembra spriedumu daļā par brīvības atņemšanas soda noteikšanu nosacīti diviem apsūdzētajiem krimināllietā par nelikumīgu alkoholisko dzērienu lielā apmērā realizāciju, uzglabāšanu un pārvadāšanu personu grupā, nosprieda atcelt pirmās instances tiesas spriedumu daļā par nosacītā brīvības atņemšanas soda noteikšanu.

Pārējā daļā spriedums atstāts negrozīts.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu Valsts policijas darbinieks un viņa tēvs atzīti par vainīgiem noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 221.-1 panta otrajā daļā un Krimināllikuma 221.-2 panta otrajā daļā.

Rīgas rajona tiesa katrai no apsūdzētajām personām piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu sešiem mēnešiem. Minētais sods noteikts nosacīti ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem.

Prokurore uzskatīja par nepamatotu apsūdzētajiem piemēroto nosacīto sodu, jo pirmās instances tiesa, nosakot sodu nav izvērtējusi nelikumīgo alkoholisko dzērienu apmēru, kuru realizēja, uzglabāja un pārvietoja abi apsūdzētie.

"Tiesa nav ņēmusi vērā, ka apsūdzētie realizēja un pārvietoja nelikumīgus alkoholiskos dzērienus, kuros absolūtais spirta daudzums sastādīja 500, 24 litrus un uzglabāja nelikumīgus alkoholiskos dzērienus, kuros absolūtais spirta daudzums sastādīja 2594,15 litrus," teikts apelācijas protestā.

Alkoholisko dzērienu kopējais apmērs gandrīz 155 reizes pārsniedza to daudzumu, sākot ar kuru tas atzīstams par lielu.

Bez tam tiesa pie soda noteikšanas nav vērtējusi faktu, ka pēc liecinieku liecībām apsūdzētie ar nelikumīga alkohola realizāciju nodarbojās ilgstoši.

Kas nav mazsvarīgi, viens no apsūdzētajiem noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas laikā strādāja par Valsts policijas darbinieku. Prokurores ieskatā, tiesa nav izvērtējusi apsūdzētā darbību bīstamības pakāpi un viņa darbību kaitīgumu sabiedrības interesēm.

2017. gada 13. martā Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas spriedums pārsūdzēts, iesniedzot kasācijas sūdzību.

Kristīne Sutugina
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI