DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija rīko semināru par vēsturisku ēku restaurācijas gaitu un ilgtspējīgu izmantošanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar Norvēģijas kultūras mantojuma direktorātu šonedēļ, 28. 29. aprīlī, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā rīko semināru par vēsturisku ēku restaurācijas procesiem un pieredzi, kas nodrošinātu to ilgtspējīgu izmantošanu.

Semināra mērķis ir veicināt zināšanas un prasmes kultūrvēsturisku ēku kvalitatīvai atjaunošanai, īpašu uzmanību pievēršot autentiskuma saglabāšanai. Šajā kontekstā būtiska loma ir oriģinālām detaļām, kas raksturo objekta radīšanas vai pārbūvju nianses, sava laika amatniecības paņēmienus un kvalitāti. Bieži objektu pārbūvē kādai no nozīmīgām detaļām netiek atrasta vieta turpmākai saglabāšanai, līdz ar to kultūras mantojuma aizsardzības sistēmā jāparedz rīcība šādiem gadījumiem.

Semināra pirmajā dienā Norvēģijas speciālisti iepazīstinās ar savu pieredzi sadarbības projektos un to nozīmi zināšanu paplašināšanā, kā arī dalīsies atziņās par projektu vadību un pārvaldības plānu nozīmi un izmantošanu vēsturisku ēku uzturēšanā un atjaunošanā. Arhitekts Kristians Ebesens(Christian Ebbesen) akcentēs izpētes nozīmi modernisma ēku restaurācijā, daloties pieredzē par norvēģu modernisma pieminekļa, restorāna Ingerstrand Bad atjaunošanā. Latvijas pieredzi ilustrēs arhitekts Pēteris Blūms, iepazīstinot ar Ludzas sinagogas restaurācijas gaitu no izpētes līdz atjaunošanai, un būvgaldniecības restaurators Eduards Krilovs, kurš pievērsīsies metodiskas pieejas nozīmei restaurācijas procesā, analizējot Rīgas pils Svētku zāles koka izstrādājumu atjaunošanu.

Semināra otrajā dienā būs iespēja piedalīties praktiskās nodarbībās par metālkalumu un koka detaļu atjaunošanu un speciālistu vadībā apmeklēt bijušās Baložu muižas dzīvojamās ēku, kurā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju iecerējusi izveidot detaļu krātuvi un praktiskās restaurācijas centru. Pēc bijušās Baložu muižas dzīvojamās ēkas apmeklējuma paredzēta ekspertu diskusija par ēkas praktiskās atjaunošanas un izmantošanas risinājumiem.

Seminārs paredzēts plašam interesentu un jomas speciālistu lokam – jaunajiem un pieredzējušiem amatniekiem, objektu īpašniekiem un apsaimniekotājiem, lai palīdzētu rast praktiskus risinājumus vēsturisku ēku uzturēšanā, atjaunošanā un iespējamā detaļu atkārtotā izmantošanā. Ierobežotā vietu skaita dēļ reģistrācija semināram ir noslēgusies, taču semināra pirmajai dienai būs iespējams sekot līdz tiešraidē internetā www.mantojums.lv un LMT straumē, un uzdot jautājumus sociālajos tīklos Twitter.com/mantojums un facebook.com/mantojums.

Semināra norise tiek finansēta no Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas LV04 "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana" Divpusējās sadarbības Fonda līdzekļiem. Seminārā būs nodrošināta sinhronā tulkošana latviešu - angļu valodā.

Alma Kaurāte-Java

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI