DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. decembrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas Universitātes rektoram Mārcim Auziņam pasniegta Cicerona balva

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Toms Grīnbergs, LU

Ceturtdien, 18. decembrī, svinīgā ceremonijā Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) Latvijas Universitātes (LU) rektoram prof. Mārcim Auziņam pasniegta Cicerona balva. LU rektoru balvai izvirzījis akadēmiķis Jānis Stradiņš.

Ikgadējā Cicerona balvas pasniegšanas ceremonija šogad notika jau 16. reizi. Tās piešķiršanas mērķis ir atzīt un veicināt publiskās komunikācijas nozīmi. Cicerona balvu šogad saņēma arī Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, dokumentālā kino režisors un operators Ivars Seleckis. Cicerona Goda nosaukumu saņēma Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Lībeks.

Cicerona balvas laureātus uzrunāja un sveica Balvas žūrijas priekšsēdētājs LZA Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, LZA priekšsēdētājs Ojārs Spārītis, LR Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile un daudzi citi.

LU rektoram apbalvojums piešķirts par mērķtiecību LU virzīšanā uz zinātnes universitātes statusu. Prof. M.Auziņš uzsvēra, ka pagodinājums pienākas ne tikai viņam vienam, bet visai Latvijas Universitātei. Politika, ko formulē un īsteno LU vienmēr ir bijusi ļoti tieša. Šāda pieeja ir palīdzējusi attīstīt LU un augstāko izglītību, taču ir bijuši arī brīži, kad tā attīstību ir arī apgrūtinājusi. Rektors analizēja LU pozīcijas Pasaules labāko universitāšu reitingā QS University Rankings, norādot, ka situācija LU augstākās izglītības jomā ir daudz labāka nekā sabiedrībā pieņemts uzskatīt. Vienlaikus LU rektors arī uzsvēra steidzamu nepieciešamību izstrādāt jaunu zinātniskās darbības un augstskolu likumu, mainīt augstskolu pārvaldību un to finansēšanas modeli, kam ir jābūt vairāk vērstam uz rezultātiem. Daudzi no augstākās izglītības un zinātnes jomā veicamajiem darbiem ir akūti, to atlikšana var radīt nopietnus šķēršļus Latvijai ne tikai nacionālā, bet arī starptautiskā kontekstā. Rektora uzrunas noslēgumā tika arī demonstrēta LU Akadēmiskā centra Torņakalnā būvniecības retrospektīva.

Jānis Stradiņš, atsaucoties uz LU rektora iepriekš paustu viedokli, atgādināja, ka zinātnei un tās attīstībai ir jābūt harmoniskai un līdzsvarotai, un jāatbalsta visas zinātnes jomas, tostarp humanitārās un sociālās. "Šāds domu gājiens ir radošs, un tas M.Auziņu padara atšķirīgu no birokrāta", norādīja akadēmiķis.

Rektoru bija ieradušies sveikt arī kolēģi no LU saimes – zinātņu prorektors prof. Indriķis Muižnieks, fakultāšu dekāni, studentu un studenšu korporāciju pārstāvji un daudzi citi.

Par Latvijas Universitāti

Latvijas Universitāte dibināta 1919. gadā un ir lielākā un tradīcijām bagātākā augstākās izglītības iestāde Latvijā. Visas 134 LU īstenotās studiju programmas ir akreditētas. Tās 13 fakultātēs un 19 institūtos strādā mūsu valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā. Šobrīd Torņakalnā top LU Akadēmiskais centrs - Baltijā modernākais augstākās izglītības un zinātnes komplekss, kurā tiks izvietotas fakultātes, zinātņu centri un ar zinātni un studijām saistīta infrastruktūra.

LU Preses centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI