DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

2013.gada Eiropas kultūras mantojuma dienas „Skolas kultūras pieminekļos” nozīmīgākie pasākumi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2013.gada 13.septembrī Latvijā atklās Eiropas Kultūras mantojuma dienas „Skolas kultūras pieminekļos”. Mantojuma dienu laikā no 13. līdz 16.septembrim 49 objektos visā Latvijā būs iespēja apmeklēt skolas (un augstskolas), kuras atrodas kultūrvēsturiski vērtīgās ēkās.

Skolas ir sagatavojušas īpašu pasākumu programmu un aicina iepazīt kultūras mantojumu, apmeklēt koncertus, balles, izstādes u.c.

Informējam jūs par atsevišķiem nozīmīgākajiem pasākumiem šajā nedēļas nogalē.

RĪGA. Sestdien aicinām iepazīt Viļa Lapenieka mantojumu Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un auiovizuālās mākslas studiju ēkā "Zirgu pasts" (Dzirnavu iela 46).  Zirgu pasts ikvienam apmeklētājam atver durvis 2013. gada 14. septembrī no plkst. 12:00 – 14:00.  Līdz ar iespēju apskatīt rekonstruēto ēku, Latvijas Kultūras akadēmija piedāvā vēl divas Latvijas kultūrai atgūtas vērtības: Viļa Lapenieka filmas "Kāds, kura nav" (Vācija, 1950) fragmentus un Viļa Lapenieka dzīvokļa mēbeļu komplektu!

Filmas "Kāds, kura nav" (~15`) seansi plkst. 12:15; 12:45; 13:15; 13:45.

Savukārt Latvijas Mākslas akadēmija aicina uz aizraujošām ekskursijām pa Akadēmijas ēku un pavadīt dienu kopā ar ģimeni un draugiem radošajās darbnīcās uin plenērā, darbojoties jauno mākslinieku pavadībā. Ekskursiju (~40 minūtes), ko vadīs jaunie mākslas zinātnieki, norišu laiki: 13., 14. un 15.septembrī 12:00; 14:00 un 17:00 (aicinājums pieteikties līdz 12.septembrim, rakstot uz e-pastu lma@lma.lv vai zvanot pa tālr. 20016419). Plenērs un radošās darbnīcas norisināsies sestdien no plkst.12:00 līdz 16:00. Aicināti visi interesenti – lieli un mazi –, kurus aizrauj radoša darbošanās. Plenēru un darbnīcas caurvīs vienota tēma – Latvijas Mākslas akadēmijas ēkas arhitektūras un interjera motīvi. Par darbnīcu vadīšanu un klātesošo labsajūtu Eiropas kultūras mantojuma dienās rūpēsies Akadēmijas studenti – jaunie mākslinieki un mākslas zinātnieki, no pirmkursniekiem līdz maģistrantiem. Būs valdīt atvasaras iedvesmai! PLENĒRS pie Mākslas akadēmijas, MŪZIKA visapkrāt un KINO par un ap Mākslas akadēmiju no arhīviem līdz mūsu dienām. No 13:00 TEKSTILA DARBNĪCA. Tekstillietu apdruka sietspiedes tehnikā. Viesi aicināti nākt ar saviem krekliņiem, auduma maisiņiem un citām tekstillietām, uz kurām būs iespējams uzdrukāt neogotikas un jūgendstila motīvus. STIKLA DARBNĪCĀ iespēja veidot Akadēmijas interjera greznākās rotas - vitrāžu, kurās atainoti augu raksti un krāšņas rozes, kopijas. BURBUĻU DARBNĪCĀ gan lieli, gan mazi varēs baudīt burbuļpūšanas gaisīgo prieku. VIDES GAISMEKĻU DARBNĪCĀ uzzināsiet, kā no vienkāršām skārdenēm un konservu bundžām var izveidot elegantas laternas, kas darīs gaišākus krēslainos rudens vakarus. Darbnīcā izgatavoto varēsiet ņemt līdzi un nest pasaulē. Rosinām viesus ierasties uz darbnīcu ar savu konservu bundžu!
Plkst. 14:00 darbosies RAKU CEPLIS – keramikas tehnika, kuras saknes iestiepjas pamatīgā senatnē, japāņu tradīcijā. Jaunums rīdzinieku acīm!
Un visbeidzot, no 15:00 MODES SKATE – Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un pasniedzēju tērpu skate.

Sestdien, 14. septembrī Latvijas Universitātes galvenajā ēkā būs atvērts īpašs kultūrvēsturisks objekts – oriģināls 19. gadsimta studentu karceris ar ieslodzīto zīmējumiem un uzrakstiem, kura unikalitāte veidojas ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas un Eiropas kultūras mantojuma kontekstā. Līdz mūsdienām visā pasaulē saglabājušās vien mazāk nekā desmit šādas augstskolu iekšējo noteikumu vajadzībām veidotas studentu ieslodzījuma vietas: Latvijas Universitātē, Tartu Universitātē (Igaunija) un atsevišķās Vācijas universitātēs (Marburga, Getingene, Heidelberga u.c.). Latvijas Universitātes vēstures muzeja piedāvātā programma no plkst. 11:00 līdz 16:00 aicinās ikvienu saistošā veidā iepazīt 19. gadsimta studējošo vidi Rīgā un to, kā laika gaitā mainījušās šīs vides tradīcijas: Ekskursijas gida pavadībā uz 19. gs. studentu karceri; Senākā saglabātā studenta špikera Baltijā apskate; Uzdevumu un mīklu spēle ģimenēm ar bērniem, jauniešiem un visiem vēstures interesentiem (labākajiem - balvas no Latvijas Universitātes); Iespēja nofotografēties studentu karcerī.

KURZEME. LIEPĀJA. Sestdien un svētdien visi aicināti uz pasākumiem Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātē (bij.Nikolaja ģimnāzijā). Apmeklētājiem ir unikāla iespēja pl. 10:30 klausīties Liepājas simfoniskā orķestra koncertu un iepazīt izstādi par M. Berči arhitektūru un mūsdienu Liepāju, kā arī būs iespējas darboties ar robotiem, veikt fizikas un matemātikas eksperimentus, programmēt un citas aktivitātes, kuras nodrošinās (rīko Liepājas Universitātes studenti un mācībspēki). Svētdien, 15. septembrī Nikolaja ģimnāzija būs atvērta no 10:00-14:00. Plkst. 11:00-11:50 Ērģeļmūzikas un kora koncerts. Spēlē ērģelnieks L.Džeriņš, dzied Liepājas Universitātes koris "Atbalss", bet plkst.12:00-13:00 Ekskursija "Berči nama vēsture", ko vadīs arhitekts J.Zviedrāns.

APRIĶU PAMATSKOLA, kas atrodas Apriķu muižā, aicina svinēt kultūras mantojumu sestdien 12:00. Muižas viesus sagaidīs novada mūziķi ar muzikālu sveicienu, bet arhitekti Juris Zviedrāns un Kristīne Veinberga aicinās iepazīt vērtības Apriķu muižā, kas savieno gadsimtus. Būs aplūkojama izstāde " Kultūras mantojuma zīmē" un sagatavota vizuāla reportāža "Apriķu muiža un šodienas cilvēki".

VIDZEME. VALMIERA. Valmieras Valsts ģimnāzijā mantojuma dienu pasākums norisināsies svētdien, 16. septembrī 14:00. Pasākuma laikā ģimnāzijas aktu zālē novietos vēsturiskajā vietā Cēsu pulka Skolnieku rotai veltīto plāksni, bet 1953. gada absolventi stādīs piemiņas ozolu kā dāvinājumu skolai. Valmieras Valsts ģimnāzija un mākslinieki Ilze Lībiete un Juris Ivanovs aicina uz izstādes " Latvijas heraldika. Vidzeme 1996-2013". Ilzes Lībietes un Jura Ivanova jaunizveidotie pašvaldību ģerboņi, dzimtu ģerboņi atklāšanu. Ģimnāzijas muzejā aplūkojama izstāde: "Pastkartes – Valmieras skolotāju semināra liecinieces", bet galerijā "Ledus pagrabs": "Gustavs Klucis – vidzemnieks pasaules mākslas avangardā. Izstādes no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas (digitālās kopijas)."

LIZUMS. Sestdien ir iespēja apmeklēt balli "Pils atdzimšana" Lizuma pilī, kur saimnieko Lizuma vidusskola.

ZEMGALE. JELGAVAS PILĪ 16. septembrī norisināsies Mantojuma dienu pasākums. Notiks pastmarkas "LLU" pirmās dienas zīmogošana, sadarbībā ar Latvijas Pastu.

14. septembrī SKAISTKALNES MUIŽAS KUNGU MĀJĀ 15:00 pūtēju orķestra "Skaistklane" koncerts.

LAGALE. VIĻAKAS ĢIMNĀZIJA aicina uz pasākumu pirmdien, 16. septembrī 9:30, kur notiks ziedu paklāja veidošana pie skolas un iepazīšanās ar skolām Viļakā laika griežos (sadarbībā ar Viļakas novada muzeju). Darbosies radošā darbnīca.

Noslēdzot šī gada Mantojuma dienām veltītos pasākumus, aicinām pirmdien, 16. septembrī 17:00 uz izstādes " Latvijas Mākslas akadēmijas nams" atklāšanu Arhitektūras muzejā. Izstāde stāsta par ēkas būvvēsturi, realizētajām un nerealizētajām iecerēm no tās tapšanas pirmsākumiem līdz mūsu dienām. Izstādē izmantoti materiāli no Latvijas Arhitektūras muzeja krājuma, Dainas Lāces pētījuma "Latvijas Mākslas akadēmijas ēka" (LMA Mākslas vēstures institūts, 2011), LMA Informācijas centra un "Arhitektoniskās izpētes grupas", arhitektu biroju "F.L.Tadao" un "SZK un Partneri" materiāli, LMA rektora Alekseja Naumova privātkolekcija.

Izstādes mākslinieciskās koncepcijas autori – LMA 2013. gada maģistre Jekaterina Stakle un LMA maģistrants Mikus Vanags. Izstāde atvērta līdz 2013. gada 25. oktobrim.

Izvirzot skolas par galveno tēmu Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā 2013. gadā, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija vēlas iesaistīt bērnus un jauniešus izglītībā par kultūras mantojuma aizsardzību, veicināt iniciatīvu izzināt savu vidi un vērtības savā tuvumā, bet vienlaikus arī pievērst ikviena uzmanību skolām kultūras pieminekļos un skolām, kas atrodas kultūrvēsturiski vērtīgos objektos. Skolu izvietojums kultūras pieminekļos bieži tiek uztverts kā apgrūtinājums, pēdējo izglītības reformu rezultātā aktualizējies jautājums par atsevišķu vēsturisku ēku – bijušo skolu – izmantošanu, tomēr vienlaikus ir skolas, kas šo situāciju uztver kā priekšrocību bērnu radošuma un pozitīvās domāšanas attīstīšanai. Skola, īpaši laukos, bieži ir nozīmīgs visas apkārtnes kultūras un sabiedriskais centrs.

Gatavojoties Mantojuma dienām, Inspekcija skolām kultūras pieminekļos īpašu uzmanību ir pievērsusi arī kultūras pieminekļu uzskaites un neatliekamu glābšanas darbu finansēšanas kontekstā. Finansējums no Kultūras pieminekļu izpētes, glābšanas un restaurācijas programmas šajā gadā piešķirts Ezeres muižas, Lizuma muižas un Pastendes muižas atjaunošanai. Savukārt Inspekcijas Kultūras pieminekļu uzskaites padome ir pieņēmusi lēmumu rosināt kultūras ministrei valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļaut Latvijas Universitātes Studentu karceri, Bijušo Kuldīgas Vācu ģimnāziju (tagad RPIVA Kuldīgas filiāle), Ventspils 1.ģimnāzijas ēku, Ventspils tehnikuma un Ventspils vakara vidusskolas ēku.

Plašāka informācija par objektiem un pasākumiem atrodama www.mantojums.lv. Mantojuma dienas plānots atklāt 13.septembrī ar semināru par skolu praksi kultūras pieminekļu apsaimniekošanā, īpaši iepazīstoties ar Igaunijas pieredzi darbojoties projektā "Skolas muižās".

Mantojuma dienas rīko Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar biedrību ICOMOS Latvija un pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam. Inspekcija pateicas visiem objektu īpašniekiem par sadarbību pasākuma rīkošanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI