DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. martā, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Francijas-Latvijas lekciju cikls veltīts kultūras mantojumam, arhitektūrai un ainavai „Dzirde-Garša-Tauste-Redze”

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šī gada aprīlī un maijā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, Francijas institūts Latvijā un Biedrība ICOMOS Latvija aicina uz lekciju ciklu par kultūras mantojuma un arhitektūras nozarē aktuāliem jautājumiem: kultūrvēsturiskas ainavas nozīmi un aizsardzību, pilsētvides kvalitāti un mūsu sajūtām tās uztverē caur četrām maņām, kā arī iespējām piešķirt otru dzīvi trauslajam koka arhitektūras mantojumam un novērtēt oriģinālā materiāla priekšrocības.

Pirmais pasākums 4.aprīlī Latvijas Radio 1.studijā "Dzirde: skaņa pilsētvidē un arhitektūrā" būs veltīts skaņai pilsētvidē, tās ietekmei uz vietas identitāti un kultūrvēsturisko vidi kopumā; skaņas izmantošanai sabiedriskās vietās un ēkās; skaņai interjerā – arhitektūrai un akustikai telpās, kas paredzētas skatuves mākslām un mūzikai, kā arī mūsu sajūtām, telpu uztverot ar dzirdes maņu. "Garša: mūsdienu arhitektūras un kultūras mantojuma dialogs" 25.aprīlī Latvijas Mākslas akadēmijas 2.korpusā uz diskusiju aicinās interesentus par mūsdienu arhitektūru kultūrvēsturiskā vidē, kā arī arhitektūru garšas pasaulē.

Trešais lekciju kopums "Tauste: Materiāls arhitektūras mantojuma saglabāšanā un pielāgošanā mūsdienu vajadzībām" 9.maijā Latvijas Kultūras akadēmijas atjaunotajā Teātra studiju katedrā "Zirgu pasts" vērsīs uzmanību uz tradicionālo materiālu nozīmi kultūras mantojuma saglabāšanā. Bet lekcijas 10.maijā Kuldīgas Sinagogas Mākslas namā īpaši pievērsīsies koka arhitektūras mantojuma problemātikai, tā pielāgošanai mūsdienu dzīves kvalitātes prasībām un sabiedrības līdzdalībai tā saglabāšanā. Piektais noslēdzošais seminārs 30.maijā Turaidas muzejrezervātā "Redze: kultūrvēsturiskā ainava, tās kvalitātes saglabāšana un attīstība" veltīts kultūrainavas aizsardzībai un kultūrvēsturiskas ainavas kvalitātes kritērijiem. Tajā būs iespēja salīdzināt abu valstu kultūrvēsturiskās ainavas saglabāšanas politiku un pieeju ainavas aizsardzībā. Lekciju cikls tiek rīkots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Francijas Kultūras un komunikāciju ministrijas atbalstu un sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, Latvijas Kultūras akadēmiju, Kuldīgas novada domi un Turaidas muzejrezervātu.

Aicinām uz pirmo semināru!

"Dzirde: skaņa pilsētvidē un arhitektūrā" 2013.gada 4.aprīlī 9.30-16.00 Latvijas Radio 1.studijā, Doma laukumā 8.

Laika gaitā skaņa un akustika ir kļuvusi par vienu no galvenajām arhitektus un pilsētplānotājus interesējošām tēmām. Seno laiku zinātne – akustika, kura galvenokārt pēta telpas, kas paredzētas skatuves mākslām, mūsdienās pievērsusies arī skaņas izmantošanai ikdienas dzīvē. Skaņas izmantošanas un lomas dažādie aspekti tad arī tiks aplūkoti semināra ietvaros, pievēršoties trīs pamattēmām.

Semināra pirmā daļa veltīta skaņai pilsētvidē un publiskās vietās, kurā arhitekts un skaņu mākslinieks Maksims Šenteļevs dos iespēju iepazīties ar skaiņainavas kartēšanu, aizskarot tēmas vide-cilvēks, iekštelpa-ārtelpa, to izzināšana ar dziļās ieklausīšanās metodi un improvizāciju nesagatavotā telpā. Francijas Nacionālā Zinātniskā pētniecības centra pētnieks un sociologs Žans-Pols Tibo (Jean-Paul Thibaud), Nacionālā Zinātniskās pētniecības centra pētnieks socioloģijā un pilsētplānošanā, ļaus ielūkoties urbānās ambiences teorijā, pilsētvides uztveres analīzē un publiskās telpas kultūrā un etnogrāfijā. Savukārt Franka Puasona (Franck Poison) pētījumu lauks skar akustisko avotu lokalizāciju un raksturiezīmes ātrā kustībā, jo viņš ir Francijas Nacionālās dzelzceļa kompānijas pasažieru komforta un dzelzceļa izpētes departamenta vadītāja vietnieks. Dzelzceļa industrijā līdzīgi pētījumi tiek izmantoti, lai pārvaldītu (noteiktu un pareizi virzītu) skaņas avotus dzelzceļu sistēmā, līdz pat dzelzceļa staciju akustikas projektēšanai.

Semināra otrā daļa sašaurinās skatījumu līdz akustika vēsturiskās ēkās un koncertzālēs, kur savā pieredzē dalīsies Žans-Dominiks Polaks (Jean-Dominique Polack), akustiķis, Pjēra un Marijas Kirī universitātes profesors un Mehānikas, akustikas, elektronikas un robotikas doktorantūras skolas vadītājs, stāstot par telpu akustiku, tās mērījumiem, skaņas laukiem un to uztveri pēc psiholingvistiskās pieejas.  Latviešu arhitekts Juris Poga dos ieskatu neredzamā akustikā, daloties savā pieredzē par akustikas risinājumiem vēsturisko ēku pārbūvēs Latvijā.

Lūdzam pieteikties semināram līdz 2013.gada 2.aprīlim elektroniski uz katrina.kukaine@mantojums.lv vai vkpai@mantojums.lv vai pa tālruni 67229272 (ņemot vērā pieejamību Latvijas Radio 1.studijai, iepriekšēja pieteikšanās obligāta).

[PDF] Lekciju cikls par kultūras mantojumu, arhitektūru un ainavu „Dzirde-Garša-Tauste-Redze”

Vairāk informācijas www.mantojums.lv, www.icomos.lv un http://www.institut-francais.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI