SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
09. septembrī, 2014
Lasīšanai: 6 minūtes
71
71

Ja nozaudēts vai nozagts personu apliecinošs dokuments. Ko darīt?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Personu apliecinoša dokumenta nozaudēšanas gadījumā jārēķinās, ka nebūs iespējams veikt darbības, kur nepieciešams apliecināt savu identitāti ar pasi vai eID karti, piemēram, nobalsot Saeimas vēlēšanās.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Personu apliecinošs dokuments apliecina tā turētāja identitāti un tiesisko statusu. Latvijā ir divu veidu personu apliecinoši dokumenti – personas apliecība (eID) un pase. LV portāla skaidrojumā lasiet, kā rīkoties gadījumos, ja nozudis personu apliecinošs dokuments, un ar kādām neērtībām tad ir jārēķinās.
īsumā
  • Bez pases vai eID kartes nav iespējams apliecināt savu identitāti.
  • Par personu apliecinoša dokumenta nozaudēšanu vai nozagšanu Latvijā jāinformē PMLP, Valsts policija, Valsts robežsardze.
  • Personu apliecinoša dokumenta nozušanas vai nozagšanas gadījumā ārvalstī jāinformē Latvijas diplomātiskā vai konsulārā pārstāvniecība.
  • Dokumentu atjaunošana jāpiesaka 30 dienu laikā.
  • Par personu apliecinoša dokumenta nozaudēšanu var administratīvi sodīt.

Personas identitāte tiks noskaidrota

Latvijas iedzīvotāji var izvēlēties, vai izgatavot abus personu apliecinošus dokumentus vai tikai vienu no tiem. Ja ir tikai pase vai eID karte, jārēķinās, ka vienīgā dokumenta nozaudēšanas vai nozagšanas gadījumā nebūs iespējams apliecināt savu identitāti līdz brīdim, kamēr tiks izgatavots jauns personu apliecinošs dokuments.

Atklājot, ka ir pazudusi vai nozagta pase vai eID karte, par šo faktu ir jāziņo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP), Valsts policijai vai Valsts robežsardzei. Savukārt, ja dokuments pazudis, personai atrodoties ārvalstī, par to jāziņo Latvijas diplomātiskajai vai konsulārajai pārstāvniecībai, ja attiecīgajā ārvalstī tāda ir.

Trīsdesmit dienu laikā PMLP ir jāiesniedz nepieciešamie dokumenti personu apliecinoša dokumenta atjaunošanai. Ja ir bijuši abi personu apliecinoši dokumenti, PMLP jāuzrāda īpašumā esošais dokuments, lai apliecinātu savu identitāti, un jāpiesaka otra dokumenta atjaunošana. Savukārt, ja ir bijusi tikai pase vai eID karte un vienīgais dokuments zudis, pārvaldes darbinieki pēc pieteikuma saņemšanas pārliecināsies par personas identitāti un uzsāks jauna dokumenta izgatavošanu.

"Atjaunojot personu apliecinošu dokumentu, būs jāmaksā valsts nodeva."

PLMP informē, ka personai tiks izsniegta izziņa, kurā norādīts, ka šī persona ir iesniegusi dokumentus jauna personu apliecinoša dokumenta izgatavošanai. Izziņā būs norādīti rekvizīti valsts nodevas samaksāšanai un nosacījumi jaunā dokumenta saņemšanai.

PMLP Pasu nodaļas vadītāja Dzintra Peneze norāda, ka PMLP nodaļā var ierasties bez jebkādiem dokumentiem, arī bez naudas, jo tiks izsniegti rekvizīti un attiecīgās nodevas varēs samaksāt vēlāk.

Ja personu apliecinošais dokuments nozagts, par to obligāti jāziņo Valsts policijai un, dodoties uz PMLP, jāņem līdzi dokuments, kurā policija apstiprinājusi dokumenta nozagšanu. Šādā gadījumā nebūs jāmaksā administratīvais sods par nolaidīgu rīcību pret personu apliecinošu dokumentu.

Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likumu jaunu personu apliecinošu dokumentu izgatavo 10 vai 2 darbdienu laikā, atkarībā no personas vēlmes. Dz.Peneze piezīmē, ka pastāv iespēja jaunu dokumentu izgatavot paātrinātā kārtībā. Iedzīvotājiem jārēķinās, ka, izgatavojot dokumentu ātrāk, būs lielākas izmaksas.

Par dokumenta nozaudēšanu var sodīt

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 187.pants paredz sodu par pases vai eID kartes nozaudēšanu. Ierodoties PMLP un informējot, ka ir pazaudēts personu apliecinošs dokuments, pārvaldes darbinieks izjautās par pazušanas apstākļiem un pieņems lēmumu par administratīvā protokola sastādīšanu vai nesastādīšanu. Dz.Peneze informē, ka katrs gadījums tiek izvērtēts individuāli un tiek ņemti vērā dokumenta nozaudēšanas apstākļi, un atsevišķās situācijās protokols netiek sastādīts.

"Par personu apliecinoša dokumenta nozaudēšanu var uzlikt naudas sodu līdz 35 eiro."

Saskaņā ar likumu par nolaidīgu personu apliecinoša dokumenta glabāšanu, kā rezultātā tas pazaudēts, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 35 eiro. Savukārt, ja pase vai eID karte atkārtoti nozaudēta gada laikā, uzliek naudas sodu no 15 līdz 70 eiro.

Saņemot jauno dokumentu, nav nepieciešams uzrādīt izziņu, kas apliecina soda samaksu. Ja administratīvais sods uzlikts, tas jānomaksā norādītajā termiņā.

Bez dokumenta – ierobežota rīcība

Personu apliecinoša dokumenta zuduma gadījumā jārēķinās, ka nebūs iespējams veikt darbības, kur nepieciešams apliecināt savu identitāti ar pasi vai eID karti. PMLP norāda, ka personai netiek izsniegta nekāda izziņa vai cits dokuments, kurš uz laiku aizstātu personu apliecinošu dokumentu. Kamēr tiks izgatavots jaunais dokuments, jārēķinās, ka nebūs iespēja, piemēram, parakstīt līgumus, pārvietoties ar lidmašīnu ārpus valsts, apmeklēt ārstu, nobalsot Saeimas vēlēšanās utt.

Ja personu apliecinošs dokuments pazudis ārvalstīs, personai ir iespēja saņemt dokumentu, kas ļauj atgriezties Latvijā.

Atjaunojot dokumentus, jāmaksā valsts nodeva

Atjaunojot personu apliecinošu dokumentu, būs jāmaksā valsts nodeva saskaņā ar MK noteikumiem Nr.133.

Valsts nodevas apmērs par pases izsniegšanu:

  • 28,46 eiro, ja pasi izsniedz 10 darbdienu laikā;
  • 56,91 eiro, ja pasi izsniedz 2 darbdienu laikā.

Valsts nodevas apmērs par eID kartes izsniegšanu:

  • 14,23 eiro, ja personas apliecību izsniedz 10 darbdienu laikā;
  • 28,46 eiro, ja personas apliecību izsniedz 2 darbdienu laikā.

Valsts nodevas apmērs, ja persona vienlaikus iesniedz dokumentus pases un eID kartes saņemšanai:

  • 21,34 eiro par pases izsniegšanu 10 darbdienu laikā;
  • 42,69 eiro par pases izsniegšanu 2 darbdienu laikā.

MK noteikumos atrunāti arī gadījumi valsts nodevas atvieglojumiem.

Pirms ziņot par personu apliecinoša dokumenta zušanu, der kārtīgi pārbaudīt, vai dokuments nav aizkritis aiz skapja vai nejauši kur aizmirsts. Tiklīdz par dokumenta nozaudēšanu rakstiski būs paziņots atbildīgajām iestādēm, tās saskaņā ar MK noteikumiem Nr.708 nederīgo dokumentu reģistrā ievadīs ziņas, ka attiecīgais dokuments ir nederīgs, un šo dokumentu nevarēs izmantot. Turklāt par nederīga dokumenta izmantošanu var sodīt ar naudas sodu līdz 140 eiro.

Ja gadījies atrast citas personas pasi vai personas apliecību, tā jānodod PMLP, Valsts policijai vai Valsts robežsardzei, vai Latvijas diplomātiskajai vai konsulārajai pārstāvniecībai ārvalstī.

Labs saturs
71
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI