E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8850
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola

Vai skolēni drīkst diktofonā ierakstīt stundas?

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. janvārī, 2016
Signe

Labvakar! 6.klases skolēni slepus ieraksta diktofonā mācību stundu. Vai tā drīkst un kādai jābūt turpmākajai rīcībai? Pedagogam nav bijuši ne konflikti, ne aizrādījumi par savu darbu.

A
atbild:
19. februārī, 2016
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Ja skolas iekšējā kārtības noteikumos ir noteikts, ka fiksēt mācību stundas norisi var tikai ar skolotāja atļauju, tad jebkuram skolēnam ir pienākums to ievērot. Tomēr skolēniem ir jāsaprot, ka arī gadījumā, ja skolā nav noteikti ierobežojumi attiecībā uz audio vai video ierakstu veikšanu, Fizisko personu datu aizsardzības likums nosaka, ka ikvienai fiziskajai personai (tajā skaitā skolotājam) ir tiesības uz savu personas datu aizsardzību.

Minētajā gadījumā skolotājam un/vai skolas vadībai jāpārrunā ar skolēniem mācību stundas fiksēšanas mērķis un jāatgādina, ka arī tās fiksēšana un/vai publiskošana mācību nolūkos pirms tam ir jāsaskaņo ar skolotāju.

Vienlaikus jāpiebilst, ka arī tad, ja skolēni ierakstu veic, lai aizsargātu savas tiesības, piemēram, skolotāja neadekvātas uzvedības vai vardarbības gadījumā, Kvalitātes dienesta ieskatā tas ir jānodod tiesībsargājošo iestāžu rīcībā atbilstīgo darbību veikšanai, nevis jāizplata publiskajā telpā.

Lai turpmāk būtu vienkāršāk šādus jautājumus risināt, skolai ieteicams iekļaut telefonu un citu mobilo ierīču (piemēram, diktofonu) lietošanas kārtību skolas iekšējās kārtības noteikumos un iepazīstināt ar tiem vecākus un skolēnus.

Papildu informāciju par personas datu aizsardzību var iegūt, vēršoties Datu valsts inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas