VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
23. maijā, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Tieslietas
13
13

Pārmaiņas administratīvo pārkāpumu jomā: viens process visām iestādēm

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

22.maijā Saeimā izskatīšanai iesniegts un nodots darbam komisijā jaunais likumprojekts „Administratīvo pārkāpumu procesa likums” (APPL).
Lai informētu sabiedrību par jaunā likumprojekta konceptu, Tieslietu ministrijas atbildīgie speciālisti ir sagatavojuši skaidrojošus komentārus, kuros iepazīstina ar topošā likuma administratīvo sodu un to procesuālās piemērošanas aspektiem. Šajā komentārā TM pārstāve izklāsta likumprojektā iecerēto turpmāko kārtību administratīvo sodu un paša procesa regulējumam.

Informāciju sagatavoja Natālija Laveniece-Straupmane,

Valststiesību departamenta Administratīvo tiesību nodaļas juriskonsulte

Turpmāk administratīvā pārkāpuma process tiks veikts tikai saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu procesa likumu. Izņēmums būs pieļaujams tikai attiecībā uz sodu izpildi.

Administratīvo sodu sistēmas attīstības koncepcija paredz ieviest nozaru kodifikāciju, kas nozīmē, ka pārkāpumi un par tiem piemērojamie sodi turpmāk tiks regulēti nozaru speciālajos likumos. Proti, normas, kas patlaban ir ietvertas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa Sevišķajā daļā, turpmāk tiks iestrādātas nozaru speciālajos likumos.

Vienlaikus administratīvo sodu sistēmas reforma skars arī normatīvos aktus, kuri regulē administratīvo pārkāpumu procesa kārtību, taču atšķirībā no pārkāpumiem un sodiem, kas no viena kodeksa tiks "pārnesti" uz vairākiem likumiem, procesu regulējošās normas tiks apvienotas vienā likumā.

Šobrīd administratīvo pārkāpumu lietvedības kārtību regulē Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss, taču speciālās normas ir iekļautas arī citos normatīvajos aktos. Piemēram, saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 9.panta trešo daļu paaugstinātas bīstamības avota īpašnieka (valdītāja) administratīvās atbildības īpatnības var noteikt citos likumos. Ievērojot minēto, lietvedības īpatnības par atsevišķiem administratīvajiem pārkāpumiem, kas ir izdarīti ar transportlīdzekli, ir atrunātas Ceļu satiksmes likumā un Vides aizsardzības likumā. Procesa kārtību regulējošās normas ir ietvertas arī atsevišķu pašvaldību izdotajos saistošajos noteikumos.

Likumprojekta "Administratīvo pārkāpumu procesa likums" mērķis ir nodrošināt tiesisko skaidrību un administratīvo pārkāpumu procesa kārtību regulēt vienā likumā. Tādējādi turpmāk process tiks veikts tikai saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu procesa likumu.

Izņēmums būs pieļaujams tikai attiecībā uz administratīvo pārkāpumu procesa izpildes stadiju – sodu izpildes īpatnības būs iespējams regulēt citos normatīvajos aktos. Šāds izņēmums ir nepieciešams, jo administratīvo sodu izpilde ir cieši saistīta ar tiesu izpildītāju darbību, kas ir regulēta citos normatīvajos aktos. Turklāt ar tiesību ierobežošanu saistīto papildsodu daudzveidība prasa šo sodu izpildes īpatnības regulēt nozaru likumos.

Turpmāk vēl.

TEMATS

Administratīvo pārkāpumu reforma (publikāciju saraksts)

Vienotas izpratnes un lasītāju ērtības labad LV portāls Tieslietu ministrijas sagatavotos komentārus par likumprojektu APPL publicē savstarpēji integrētā sasaistē:

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
13
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI