TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
20. februārī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
8
8

Notāru dienās sniegs bezmaksas konsultācijas par bērnu tiesībām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zvērinātu notāru padome šajās Notāru dienās īpaši aicina piedalīties vecākus, kuriem ir jautājumi par ģimenes lietām un bērnu juridisko drošību.

Šogad ikgadējās Notāru dienas norisināsies 25. un 26. februārī zvērinātu notāru birojos visā Latvijā, tāpat tirdzniecības centrā “Alfa” cilvēki varēs saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas. Jautājumus būs iespējams uzdot arī Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā. Šīgada tēma, kurai tiks pievērsta īpaša uzmanība, ir bērnu tiesības un juridiskā drošība.

īsumā
  • Bezmaksas konsultāciju laikā notāri skaidros, kas nepieciešams, lai bērni būtu pilnībā juridiski nodrošināti dažādām situācijām, kādas ģimene var piedzīvot.
  • Ikviens tiek aicināts izmantot iespēju un Notāru dienās kliedēt neskaidros jautājumos, kas skar ģimenes lietas.
  • Aptuveni tikai vienā trešdaļā gadījumu, kad laulību šķir pāri, kuriem ir bērni, vecāki parūpējas par to, lai bērnu tiesības uz uzturlīdzekļiem un saskarsmi tiktu nodrošinātas korekti.

Latvijas Zvērinātu notāru padome, rīkojot ikgadējās Notāru dienas, aicina sabiedrību domāt par bērnu juridisko drošību un bērnu interešu aizsardzības būtiskumu. Bezmaksas konsultāciju laikā notāri aicinās sabiedrību noskaidrot, kas nepieciešams, lai bērni būtu pilnībā juridiski nodrošināti dažādām situācijām, kādas ģimene var piedzīvot. Jo īpaši – vecāku šķiršanās gadījumos.

Notāru padome aicina rosināt diskusiju un bezmaksas konsultācijās noskaidrot dažādus jautājumus:

  • Kādiem dokumentiem jābūt ikviena bērna juridiskajā “albumā”?
  • Kā nodrošināties, lai, pārim šķiroties, emocijas un aizvainojumi neapdraudētu kopīgo bērnu intereses?
  • Ar ko jārēķinās, ja mantinieki ir bērni no vairākām laulībām?

Notāru padome aicina savlaicīgi parūpēties par visiem dokumentiem, kas var būt nepieciešami bērna juridiskajai drošībai un tiesību pārstāvēšanai, – dzimšanas apliecību, mācību dokumentiem, vecāku noformētu ceļošanas atļauju, aizbildņu norādīšanu vecāku testamentā, pilnvaru bērna interešu pārstāvībai (piemēram, vecvecākiem), kā arī nākotnes pilnvarojumiem utt.

Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš norāda, ka bieži vien, partneriem šķiroties, bērna intereses tiek pakārtotas vēlmei pēc iespējas ātrāk katram doties uz savu pusi. Tikai pēc tam atklājas, ka abiem vecākiem nav vienotas izpratnes par to, kā jākārto jautājumi attiecībā uz bērnu. Tāpēc Notāru dienās ikviens tiek aicināts izmantot iespēju un kliedēt neskaidros jautājumos, kas skar ģimenes lietas.

“Bieži prevalē aizvainojums, un bērns tiek izmantots kā instruments ieriebšanai. Viens no vecākiem nereti rīkojas pēc principa “man no viņa neko nevajag, mēs paši tiksim galā” un tamlīdzīgi. Cilvēki nespēj vienoties, nesaprotas. Neizmanto arī palīdzību – mediāciju, ģimenes konsultācijas, notāra konsultācijas. Ja ir vēlme risināt problēmu un ja bērna intereses ir svarīgāks par savu brīvību un bieži arī mantu, tad visi jautājumi ir atrisināmi,” uzsver LZNP priekšsēdētājs.

Statistika liecina, ka aptuveni tikai vienā trešdaļā gadījumu, kad laulību šķir pāri, kuriem ir bērni, vecāki parūpējas par to, lai bērnu tiesības uz uzturlīdzekļiem un saskarsmi tiktu nodrošinātas korekti. Pārējie laulātie, kuri šķiras, vienošanos bieži sagatavo paši un noslēdz privātā kārtā. Tā netiek notariāli apliecināta.

Paļaušanās uz dokumentu, kas nav apliecināts pie notāra, ir izplatīta problēma, secina J. Skrastiņš. Pēc viņa domām, tā ir viena no galvenajām kļūdām, kuru vecāki, šķiroties un vienojoties par uzturlīdzekļiem bērnam un saskarsmes tiesībām, mēdz pieļaut. Notāru pieredze liecina, ka privātas vienošanās attiecībā uz uzturlīdzekļu maksāšanu nereti sastāv no viena teikuma, ar kuru vecāks apņemas maksāt noteiktu summu mēnesī. Tikmēr netiek norādīta ne samaksas kārtība, ne termiņi, ne bankas konts, uz kuru nauda pārskaitāma.  

“Šādos gadījumos vecākam, kura audzināšanā bērns ir palicis pēc šķiršanās, jārēķinās, ka uzturlīdzekļu piedziņa var būt sarežģīta un dārga, kā arī būtiski ieilgt, turklāt ievērojami paaugstinās iespējamo strīdu risks saistībā ar pašas vienošanās saturu, arī jautājumos par saskarsmes tiesībām. Nereti cilvēki domā, ka ietaupīs, sagatavojot vienošanās dokumentus saviem spēkiem. Taču tā nav, ja kādai no pusēm jāvēršas tiesā, lai tiktu garantēta vienošanās izpilde. Tādā gadījumā izdevumi ir ievērojami,” uzsver LZNP priekšsēdētājs.

“Bieži vien cilvēki nonāk dažādu izvēļu priekšā, taču nodrošināt savu bērnu emocionālo labsajūtu un labklājību, kā arī juridisko drošību pat tad, ja pieaugušie turpmāk nolēmuši iet katrs savu ceļu, ir jebkura vecāka primārais pienākums un atbildība. Notāru dienās zvērināti notāri palīdzēs rast risinājumus un sniegs padomu visās situācijās,” būt atbildīgiem un rūpēties par vismazāk aizsargātajiem aicina Liene Apine, t/c “Alfa” vadītāja. Šajā tirdzniecības centrā būs pieejamas bezmaksas konsultācijas.

Praktiska informācija

  • Notāru dienas noritēs 25. un 26. februārī.
  • Zvērinātu notāru birojos bezmaksas konsultācijas varēs saņemt no plkst. 10.00 līdz 15.00.
  • Jautājumus Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā www.latvijasnotars.lv varēs uzdot no plkst. 10.00 līdz 14.00.
  • Savukārt tirdzniecības centrā “Alfa” (2. stāvā pie kinoteātra “Cinamon” ieejas) no plkst. 15.00 līdz 20.00 īpaši aicināti vecāki ar jautājumiem par ģimenes lietām un bērnu juridisko drošību. Vecāku konsultāciju laikā bērni varēs darboties radošajā stūrītī.
Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI