SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Tieslietas
7
7

Būs pieejama bezmaksas mediācija ģimenes strīdos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Tieslietu ministrija sadarbībā ar Sertificētu mediatoru padomi no 2020. gada 1. janvāra atsāks īstenot projektu “Bezmaksas mediācija ģimenes strīdos”, lai palīdzētu ģimenēm risināt domstarpības, kas skar bērnu intereses, piemēram, jautājumus par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, bērna pastāvīgo dzīvesvietu, uzturlīdzekļu apmēru u. c.

To paredz grozījumi Mediācijas likumā, kas stājas spēkā 1. janvārī. Izmaiņas likumā nodrošinās, ka Tieslietu ministrija ikgadējā valsts budžeta finansējuma ietvaros sadarbībā ar Sertificētu mediatoru padomi veiks atbilstošus pasākumus, lai domstarpības, kurās iesaistīts bērns, risinātu ar mediācijas palīdzību.

Piedāvāto iespēju varēs izmantot vecāki ar bērniem jau tiesā uzsākto, kā arī līdz tiesai nenonākušo ģimenes strīdu un domstarpību risināšanai, lai kopīgi vienotos par dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar bērna ikdienas aprūpi, audzināšanu un izglītošanu.

Projekta laikā bez maksas tiks nodrošinātas pirmās piecas mediācijas sesijas, katra 60 minūšu garumā. Sertificēta mediatora pakalpojumus bez maksas būs iespējams saņemt, lai risinātu dažādus ģimenes strīdus, kas saistīti ar bērna interesēm, piemēram, strīdus par saskarsmi, audzināšanu, bērna pastāvīgo dzīvesvietu, uzturlīdzekļu apmēru un/vai maksāšanas kārtību. Tāpat mediators palīdzēs uzlabot vecāku attiecības un savstarpējo komunikāciju, kā arī ar speciālistu varēs pārrunāt jautājumus, kas saistīti ar laulības šķiršanu, u. c.

Ieguvumi, ko sniedz mediācija:

  • ietaupīti līdzekļi un laiks;
  • saglabātas savstarpējās attiecības un uzlabota komunikācija;
  • pieņemtie lēmumi ir balstīti uz abu pušu interesēm;
  • process ir neformāls, un abas puses tajā ir vienlīdz iesaistītas;
  • konfidencialitāte;
  • puses, savstarpēji vienojoties, pašas izvēlas mediatoru;
  • ja strīds jau ticis risināts tiesā un to izdevies atrisināt ar mediācijas palīdzību, tiek atmaksāta valsts nodeva 50% apmērā.

Lai pieteiktos bezmaksas mediācijai ģimenes strīdos, jāvēršas pie projektā iesaistīta sertificēta mediatora vai Sertificētu mediatoru padomē. Ja strīds jau tiek risināts tiesā, jājautā informācija tur. Projektā iesaistīto sertificēto mediatoru saraksts pieejams mājaslapā www.sertificetimediatori.lv.

Plašāk par mediācijas iespējām var izlasīt LV portāla publikācijās:

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI