SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Papildināti un precizēti karavīru sociālo garantiju noteikumi

Stājas spēkā 11.07.2024.

FOTO: štvrsž. Gatis Indrēvics, Aizsardzības ministrija.

Karavīru sociālo garantiju nosacījumi papildināti ar kārtību, kādā rezerves karavīriem tiek kompensēti izdevumi par personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošanu, lai nokļūtu uz militārajām mācībām un atpakaļ, kā arī līdz veselības stāvokļa pārbaudes vietai un atpakaļ. 

Izmaiņas iekļautas Ministru kabineta (MK) 2010. gada 16. novembra noteikumu Nr. 1042 “Noteikumi par karavīru sociālajām garantijām” grozījumos, kas stājas spēkā 11. jūlijā. 

Militārā dienesta likuma 66. panta 7.1 daļa paredz iespēju rezerves karavīram izmantot arī personīgo transporta līdzekli. Lai gan MK noteikumu Nr. 1042 12. punkts regulē personīgā transporta izmantošanu gadījumā, ja nav iespējas izmantot sabiedrisko vai Nacionālo bruņoto spēku vai iestādes valdījumā esošu transportlīdzekli, šis regulējums vairāk ir attiecināms uz profesionālā dienesta karavīriem, jo paredz pienākumu slēgt līgumu.  

Līdz ar to rezerves karavīriem nebija skaidri piemērots princips, ka izvēle par labu sabiedriskajam vai privātajam transportam būtu jāizdara atkarībā no tā, kurš transporta veids ir lētāks. Izveidojās situācija, ka rezerves karavīram, kurš brauca no ārzemēm, tika prasīts izmantot lētāko sabiedriskā transporta veidu, bet netika ierobežotas viņa iespējas iegūt kompensāciju par privātā transporta izmantošanu, paskaidrots grozījumu anotācijā. Arī rezerves karavīriem, kuri brauc uz militārajām mācībām no Latvijas, skaidri nav noteikts ierobežojums izvēlēties lētāko transporta veidu. 

Noteikumi papildināti ar 12.1 punktu, nosakot: “Uz militārajām mācībām iesauktais rezerves karavīrs nokļūšanai no deklarētās dzīvesvietas līdz pavēstē noteiktajai dienesta pienākumu izpildes vietai un atpakaļ, kā arī līdz veselības stāvokļa pārbaudes vietai un atpakaļ var izmantot personīgo vai valdījumā esošu transportlīdzekli, ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu vai arī personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošana ir ekonomiski pamatoti lētāka par sabiedriskā transporta izmantošanu.” 

Vienlaikus noteikumos ņemta vērā iespēja, ka var tikt izmantots personiskais elektroauto, un noteikts, kādā apmērā tiek kompensēti izdevumi par elektroenerģijas patēriņu. 

Ar grozījumiem papildināts arī noteikumu 14.1 punkts, kas paredz, kādi dokumenti jāpievieno iesniegumam par izdevumu kompensāciju par personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa degvielas vai elektroenerģijas izdevumiem uz militārajām mācībām iesauktam rezerves karavīram. Starp tiem ir arī pamatojums personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošanas nepieciešamībai un informācija par transportlīdzekļa izvēli. 

Iesniegumā ir jānorāda amatpersona (amats, vārds, uzvārds), kura deleģējusi konkrēto militārā dienesta pienākumu veikšanu; militārā dienesta pienākumu izpildes laiks; patērētās degvielas vai elektroenerģijas daudzums, cena un summa. Tāpat kā līdz šim, iesniedzami faktiskos izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti par patērēto degvielu vai elektroenerģiju (čeki, kvītis). 

UZZIŅAI 

Saeima 13. jūnijā pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu “Grozījumi Valsts aizsardzības dienesta likumā”, kas paredz noteikt transporta kompensāciju arī valsts aizsardzības dienestā iesaucamajiem, kuriem jāierodas uz obligāto veselības pārbaudi, kā arī iesauktajiem, kuriem jāierodas dienesta vietā. Kompensācijas neesamība rada risku, ka personas, kuras pēc nejaušības principa tiek iesauktas no tālākiem valsts reģioniem, nevarēs ierasties veselības pārbaudes veikšanas vietā vai izvairīsies no šīs pārbaudes, norādījuši likumprojekta autori.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI