SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
1
1

Uzņēmējiem kompensēs energoresursu cenu pieaugumu

Stājas spēkā 01.09.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas stājas spēkā 1. septembrī, nosaka terminētu valsts atbalsta pasākumu – elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma maksas samazinājumu pilnā apmērā tiem elektroenerģijas galalietotājiem, kuri ir juridiskas personas un kuriem netiek piemērots mājsaimniecībām paredzētais sistēmas pakalpojumu tarifs.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā pieņemti, lai mazinātu pieaugošo energoresursu cenu negatīvo ietekmi uz tautsaimniecību, norādīts likumprojekta anotācijā.

Juridisko personu elektroenerģijas rēķinos maksa par sistēmas pakalpojumiem veido aptuveni 10% izmaksu. Maksu par sistēmas pakalpojumiem veido fiksētās maksas (maksa par pieslēguma nodrošināšanu, maksa par ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu, maksa par atļauto slodzi vai maksa par pārvades jaudas uzturēšanu) un mainīgās maksas (maksa par elektroenerģijas piegādi vai maksa par elektroenerģijas pārvadīšanu) summa.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā paredz, ka juridiskām personām laikposmā no šīgada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim pilnībā nav jāmaksā maksa par sistēmas pakalpojumiem, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Sistēmas operatoriem (gan sadales, gan pārvades) šī summa 100% apmērā tiks segta no valsts budžeta līdzekļiem.

Atbalsts netiek piemērots valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī juridiskām personām, kurām piemērotas sankcijas.

Ar likuma grozījumiem paredzēts papildināt 5. pantu ar 2.1 daļu, kas paredz elektroenerģijas galalietotājiem laikposmā no 2022. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. decembrim piemērot obligātā iepirkuma un jaudas komponentes maksas samazinājumu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, pilnā apmērā. Samazinājumu nepiemēros pārrēķiniem, kas tiek veikti sistēmas galalietotāju pārkāpumu gadījumos.

Šiem pasākumiem šogad trīs mēnešiem papildu nepieciešamais finansējums ir gandrīz 53 miljoni eiro, bet nākamgad četriem mēnešiem – 70,6 miljoni eiro.

Savukārt pārejas noteikumos Ministru kabinetam uzdots mēneša laikā izstrādāt energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalsta pasākumus mājsaimniecībai, kura mājokli apkurina, izmantojot propāna gāzi, par laikposmu no 2022. gada 1. maija līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Energoresursu cenas 2022. gadā turpina strauju kāpumu jaunās ģeopolitiskās situācijas kontekstā, teikts likumprojekta anotācijā. Pēdējās aplēses liecina, ka elektroenerģijas gala cena kāps 50%–60% robežās, dabasgāzei 65%–90% robežās, salīdzinot ar 2022. gada pirmo ceturksni, tādējādi vēl vairāk veicinot inflāciju un citu patēriņa preču cenu pieaugumu, kā arī apdraudot rūpnieciskā un ražošanas sektora darbību un potenciālo tālāko ietekmi uz valsts ekonomisko izaugsmi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI