SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
18. augustā, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Mājoklis
2
14
2
14

Ikdienas izdevumus visgrūtāk segt mājsaimniecībām ar vienu pieaugušo un bērniem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) publicētajā datu krājumā “Bērni Latvijā 2022” apkopotā informācija, 2021. gadā 27,6% no visām Latvijas mājsaimniecībām bija ģimenes ar bērniem. 4,2% mājsaimniecību veidoja viens pieaugušais ar bērniem. Salīdzinot ar citām mājsaimniecībām, pāriem ar diviem bērniem bija visaugstākie mājokļa uzturēšanas izdevumi, 2021. gadā sasniedzot 281 eiro mēnesī. Savukārt ģimenēs ar vienu pieaugušo un bērniem mājokļa uzturēšanas izdevumi pret rīcībā esošajiem ienākumiem aizņēma vislielāko daļu no pārējām mājsaimniecībām – 18,7%.

Mājsaimniecībām ar vienu pieaugušo un bērniem, kā arī pāriem ar trim un vairāk bērniem bija visgrūtāk segt kopējos ikdienas izdevumus. 2021. gadā 34% mājsaimniecību ar vienu pieaugušo un bērniem ikdienas izdevumus sedza ar grūtībām vai ar lielām grūtībām, 25,4% nespēja savām personīgajām vajadzībām nodrošināt vieglo automašīnu, bet 16,5% naudas trūkuma dēļ pēdējo 12 mēnešu laikā kaut reizi ir bijuši parādi par komunālajiem maksājumiem, īri vai kredīta maksājumiem.

Valsts atbalsts energokrīzē

Strauji pieaugošā energoresursu sadārdzinājuma dēļ situācija 2022. gadā prognozējami pasliktināsies. LV portāls ir sagatavojis vairākas publikācijas par atbalsta iespējām tām mājsaimniecībām, kuras ir saskārušās ar grūtībām segt ikdienas izdevumus.

Uzzini vairāk >>

Terminēti atbalsta pasākumi iedzīvotājiem ir noteikti Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā. Tie paredz, ka iedzīvotājiem nākamajā apkures sezonā tiks segta daļa no energoresursu cenu pieauguma un atbalsts no valsts budžeta līdzekļiem plānots par centrālo apkuri, tajā izmantoto elektrību, dabasgāzi, koksnes granulām, briketēm, malku. Ar likumu paplašināts mājokļa pabalsta saņēmēju loks, tā aprēķinā no 2022. gada 1. septembra līdz 2023. gada 30. aprīlim mājsaimniecībai garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai piemērojot koeficientu 3.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI