SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

No 24. decembra ieceļotājiem no vairākām Eiropas valstīm jāņem vērā papildu prasības

Stājas spēkā 24.12.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

MK rīkojuma Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 5.58.1 apakšpunkts zaudēja spēku 2022. gada 12. janvārī. 

FOTO: Freepik

No šī gada 24. decembra līdz 2022. gada 11. janvārim visiem ieceļotājiem, tai skaitā tiem, kuriem ir Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, iebraucot Latvijā no Vācijas, Apvienotās Karalistes, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Beļģijas, Īrijas un Krievijas, ir jāveic Covid-19 tests jau pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī. Testa rezultātam ir jābūt negatīvam.

To paredz grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas stājās spēkā 22. decembrī, bet tiek piemēroti no piektdienas, 24. decembra.

Rīkojuma 5.58.1 apakšpunkts paredz personas, kuras Latvijā ieceļo no Vācijas, Apvienotās Karalistes, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Beļģijas, Īrijas un Krievijas, pienākumu pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī, uzrādīt negatīvu:

  • pēdējo 72 stundu laikā veiktu Covid-19 RNS testu

vai

  • pēdējo 48 stundu laikā veiktu antigēna testu.

Valdības rīkojuma 5.58.2 apakšpunkts nosaka –, ja persona, pirms iekāpšanas starptautiskā pārvadātāja transportlīdzeklī, nevar pārvadātājam uzrādīt derīgu sadarbspējīgu sertifikātu (papīra formātā vai viedierīcē) vai Covid-19 testēšanas pārskatu ar testēšanas rezultātu, pasažierim tiek atteikta iekāpšana transportlīdzeklī.

Savukārt, ja persona Latvijā iebrauc no Vācijas, Apvienotās Karalistes, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Beļģijas, Īrijas un Krievijas privātā transportlīdzeklī un iepriekš nav veikusi Covid-19 testu, tai ir pienākums to izdarīt nekavējoties pēc ieceļošanas valstī, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā, tuvākajā laboratorijā (5.58.3 apakšpunkts).

Papildu testa veikšana pirms ieceļošanas Latvijā no iepriekš minētajām Eiropas valstīm attiecas uz visiem pasažieriem, tai skaitā tiem, kuriem ir derīgs Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, izņemot Ministru kabineta Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 167. punktā minētajām personām. Tās ir:

  • bērni, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu (var lūgt apliecināt vecumu);
  • transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbinieki un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļi arī tad, ja tie dodas uz darba pienākumu veikšanas vietu vai atgriežas no tās (papildu nepieciešamie dokumenti profesionāliem kravas auto un autobusu vadītājiem uzskaitīti MK noteikumu Nr. 662 167.2. apakšpunktā);
  • jūrnieki, kuriem jānokļūst savā darbavietā uz kuģa vai nepieciešams atgriezties no tā;
  • lidmašīnu pasažieri, kuri šķērso Latvijas Republikas teritoriju tranzītā, nepametot lidostas termināļus, un var uzrādīt apstiprinājumu turpmākajam lidojumam, kurš ir nākamo 24 stundu laikā;
  • ārvalstu diplomāti, Latvijas diplomātiskās pases turētāji un personas, kuras ierodas Latvijā pēc Valsts prezidenta, Saeimas, Ministru kabineta vai tā locekļa, Satversmes tiesas, Augstākās tiesas, Valsts kontroles vai ministrijas ielūguma u. c. (MK noteikumu Nr. 662 6. punkts).

SVARĪGI!

Jaunās papildu drošības prasības ieceļotājiem no Vācijas, Apvienotās Karalistes, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Beļģijas, Īrijas un Krievijas neatceļ citus līdzšinējos noteikumus un ierobežojumus, kādi ieceļotājiem ir noteikti Latvijā.

Plašāk: Kādi noteikumi jāievēro, atgriežoties no ārvalstīm (Covid-19 sertifikāts, tests, pašizolācija)

Aicinām aktuālo informāciju meklēt:

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI