SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. novembrī, 2021
5
5

Iedzīvotāju uzticība zinātnei un tehnoloģijām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zinātne un tehnoloģijas ir ļoti svarīgas jomas cīņā ar klimata pārmaiņām, vīrusu izplatību, biodaudzveidības zudumu u. c. problēmām, tādēļ ir svarīgi, lai pastiprinātos mijiedarbība starp sabiedrību un zinātni un augtu iedzīvotāju uzticība tai. Jaunākā Eirobarometra aptauja liecina, ka 9 no 10 Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem uzskata, ka zinātnes un tehnoloģiju vispārējā ietekme ir pozitīva.

Gan Latvijas, gan citu ES valstu iedzīvotāji uzskata, ka nākotnē mūsu dzīvesveidu pozitīvi ietekmēs virkne tehnoloģiju, kas pašlaik tiek izstrādātas, īpaši saules, vēja enerģija un informācijas, un komunikācijas tehnoloģijas. 76% Latvijas iedzīvotāju un 86% ES iedzīvotāju uzskata, ka mūsu dzīvi turpmākajos 20 gados pozitīvi ietekmēs arī vakcīnas un infekcijas slimību apkarošana. Tāpat atzinīgi tiek vērtēti zinātnieki un tiem raksturīgās iezīmes, piemēram, intelekts, uzticamība un sadarbības gars.   

50% eiropiešu un tikai 31% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka zinātnei un tehnoloģijām būtu nepieciešams stingrs valdības regulējums, savukārt to, ka zinātnei un tehnoloģijām vajadzētu darboties brīvā tirgus apstākļos, tāpat kā uzņēmējdarbībai, atzīst 69% Latvijas un 48% ES iedzīvotāju.

Eirobarometra aptauja “Eiropas iedzīvotāju zināšanas un uzskati par zinātni un tehnoloģijām” ir līdz šim lielākā aptauja par zinātni un tehnoloģijām gan dalībnieku skaita ziņā (37 103 respondenti), gan aplūkoto valstu ziņā (38 valstis, tostarp ES dalībvalstis, ES paplašināšanās procesā iesaistītās valstis, EBTA valstis un Apvienotā Karaliste). Aptauja norisinājās no 2021. gada 13. aprīļa līdz 10. maijam galvenokārt kā klātienes intervijas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI