SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
30. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Veselība
2
10
2
10

Valdība iecerējusi organizēt vakcinācijas loteriju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Informējam, ka Saeima 4. augusta ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu likumprojekta virzību tālākai izskatīšanai pagaidām atlikt.

FOTO: Paula Čurkste, LETA

30. jūlijā valdības ārkārtas sēdē atbalstīts Vakcinācijas loterijas likumprojekts, kas paredz izsludināt vakcinācijas pret Covid-19 loteriju ar naudas balvas fondu 720 000 eiro. Loterijas, kas varētu sākties augusta beigās, ilgums ir 12 nedēļas, un tajā varēs piedalīties visas personas, kurām Latvijā uz loterijas laimestu izlozes brīdi ir veikta vakcinācija pret Covid-19 infekciju vismaz ar vienu poti.

īsumā
  • Ar loterijas palīdzību cer veicināt vakcināciju pret Covid-19 infekciju, lai būtiski palielinātu Latvijā vakcinēto personu skaitu.
  • Lai iegūtu sabiedrības imunitāti, nepieciešamo aizsardzības līmeni ir iespējams panākt, ja ir vakcinēti vismaz 85% iedzīvotāju.
  • Iecerēts, ka vakcinācijas loterijas dalībnieks ir ikviena fiziska persona, kura Latvijā ir vakcinēta pret Covid-19 infekciju vismaz ar vienu poti.
  • Vakcinācijas loteriju plānots organizēt nedēļas izložu un noslēguma izlozes veidā, un ir paredzēti vairāku veidu laimesti.
  • Personai ir tiesības informēt Nacionālo veselības dienestu par savu atteikšanos no personas datu apstrādes vakcinācijas loterijai.
  • Lai nodrošinātu vakcinācijas loteriju, kopējās izmaksas ir 1 218 078 eiro.

Likumprojekts, kas nosaka vakcinācijas loterijas norises kārtību, izstrādāts, pamatojoties uz Vakcinācijas aptveres palielināšanas plānu pret Covid-19 infekciju, kurš apstiprināts ar Ministru kabineta 2021. gada 7. jūlija rīkojumu Nr. 491 “Par vakcinācijas aptveres palielināšanas plānu pret Covid-19 infekciju”, Veselības ministrijai doto uzdevumu – Covid-19 vakcinācijas loterijas organizēšana sadarbībā ar sabiedriskajiem medijiem un publicitātes kampaņu.

Likumprojekta izstrādātāji – Veselības ministrija – ar loterijas palīdzību cer veicināt vakcināciju pret Covid-19 infekciju, lai būtiski palielinātu Latvijā vakcinēto personu skaitu, kas nepieciešams sabiedrisko un ekonomisko procesu nodrošināšanai.

Vakcinācijas loterijas likumprojekts būs vēl jāpieņem Saeimai.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts 30. jūlija preses konferencē pieļāva, ka likumprojektu Saeima varētu skatīt jau nākamnedēļ ārkārtas sēdē, bet loterija varētu sākt darboties augusta beigās.

Likumprojektā norādīts, ka vakcinācijas loterijas pirmā izloze notiks nākamajā otrdienā, kas seko nedēļai, kurā likums ir stājies spēkā.

Iebilst pret sabiedrības merkantilizāciju

Veselības ministrs valdības sēdē 30. jūlijā skaidroja, ka jau kopš jūnija ir diskutēts valdībā, kā veicināt vakcināciju, lai pamodinātu sabiedrības daļu, kas vēl nav izšķīrusies par labu vakcinācijai. Pēdējā laikā palēnām saslimstība sāk augt arī Latvijā – tas ir saistīts ar Delta varianta izplatību, kas ir dominējošs.

Likmes sekmēt vakcinācijas aptveri arvien pieaug, riski, kas veidojas sabiedrībai sakarā Delta variantu paaugstināt saslimšanu un izraisīt trešo vilni, ir lieli. “Vakcinācijas loterijas uzdevums ir sekmēt vakcināciju un pamudināt to uzsākt pēc iespējas ātrāk, veicināt uzticību vakcinācijas procesa drošumam,” uzsvēra D. Pavļuts.

Savukārt Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis iebilda, ka ekspertu nostāja šādai pieejai – veicināt vakcināciju ar loteriju – nav atbalstoša, jo tā pārliek jautājumus, kas ir saistīta ar sabiedrības solidaritāti, uz tirgus attiecībām, balsta vakcinācijas procesu uz merkantiliem apsvērumiem, kas nozīmē to, ka nākotnē jebkuri citi jautājumi, kas saistīti ar sabiedrības solidaritāti, var tikt risināti ar līdzīgu pieeju. V. Vesperis loteriju salīdzināja ar pierunāšanas, uzpirkšanas mēģinājumu, un tā sabiedrības daļa, kas ir kritiska pret vakcināciju, izmantos šādu soli savā labā, kritizējot valdības rīcību.

D. Pavļuts atbildēja, ka ekspertu iebildumi ir ņemti vērā, bet “pašlaik nav brīdis, lai nodarbotos ar sabiedrības audzināšanu. Galvenais ir panākt lielāku sabiedrības vakcinēšanās aptveri. Valdības rīcībā nav tādas greznības kā laiks. Tāpēc ir gan morāls, gan politisks pienākums izmantot visus rīkus, lai sekmētu vakcinācijas aptveri”.

Vakcinēti gandrīz 36% cilvēku

Lai iegūtu sabiedrības imunitāti, nepieciešamo aizsardzības līmeni ir iespējams panākt, ja ir vakcinēti vismaz 85% iedzīvotāju, norādīts likumprojekta anotācijā. Covid-19 infekcijas jauno paveidu strauja izplatība rada papildu riskus šīs infekcijas straujai izplatībai. Vakcinācija būtībā ir vienīgais veids, kā cīnīties ar Covid-19 infekciju un atgriezties normālā dzīvē.

Pēdējās nedēļas laikā pret Covid-19 pilnībā vakcinēto Latvijas iedzīvotāju īpatsvars pieaudzis par aptuveni 1,25 procentpunktiem, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, balstoties uz Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotajiem datiem.

Tieši pirms nedēļas NVD rīcībā esošie dati liecināja, ka, līdz 21. jūlijam ieskaitot, vakcinācijas pret Covid-19 kursu noslēguši 34,49% no visiem Latvijas iedzīvotājiem. Savukārt 29. jūlija rītā pieejamie NVD dati liecina, ka, līdz 28. jūlijam ieskaitot, vakcinācijas pret Covid-19 kursu noslēguši 35,74% Latvijas iedzīvotāju. Aprēķini izdarīti, izmantojot Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datus par Latvijas iedzīvotāju provizorisko kopskaitu šā gada aprīļa sākumā.

Loterija arī citviet pasaulē

Vakcināciju veicinošas loterijas ar dažādiem laimestiem tiek organizētas arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, piemēram, Polijā, kā arī ASV un citur. Šādi veicinoši pasākumi ir iedarbīgi, rakstīts likumprojekta anotācijā.

D. Pavļuts preses konferencē nevarēja atbildēt uz jautājumu, kādu vakcinācijas aptveres rezultātu valdība cer panākt no vakcinācijas loterijas, tas esot jāskata kontekstā ar citām aktivitātēm.

Var piedalīties ikviena fiziska persona

Likumprojekts paredz, ka vakcinācijas loterijas dalībnieks ir ikviena fiziska persona, kura Latvijā ir vakcinēta pret Covid-19 infekciju vismaz ar vienu poti un par vakcinācijas faktu dati ir iekļauti Vakcinācijas informācijas sistēmā “Vienotais vakcinācijas tīkls” vismaz 48 stundas pirms izlozes.

Aģentūra LETA informē: nosakot vakcinācijas loterijas dalībnieku loku, tika ņemts vērā, ka daļa vakcīnu sagatavo organismu aizsardzībai pret Covid-19 ar vienu poti, proti, "Covid-19 Vaccine Janssen". Saņemot "Vaxzevria" vakcīnu, persona tiek uzskatīta par vakcinētu pret Covid-19, sākot ar 22. dienu līdz 90. dienai pēc pirmās devas saņemšanas.

No šā gada 21. jūlija par pabeigtu vakcinācijas kursu uzskata arī gadījumu, ja Covid-19 pārslimojušie iedzīvotāji saņem jebkura ražotāja Covid-19 vakcīnas vienu poti – ja vakcinācija veikta 180 dienu laikā pēc laboratoriski apstiprināta pozitīva Covid-19 testa un ja no vakcinācijas veikšanas ir pagājušas 14 dienas, neskaitot vakcinācijas dienu.

Lai pēc iespējas plašāk informētu sabiedrību par vakcināciju, vakcinācijas izlozes norises atspoguļojumu paredzēts nodrošināt sadarbībā ar sabiedriskajiem medijiem, nodrošinot sabiedriskās televīzijas programmā raidījumu/šovu tiešraidi, radio ēteru un atspoguļojumu interneta platformā.

Vairāku veidu laimesti

Vakcinācijas loteriju plānots organizēt nedēļas izložu un noslēguma izlozes veidā, un ir paredzēti vairāku veidu laimesti.

Nedēļas izlozē katru nedēļu tiks izlozēti pieci dalībnieki, t. i., pa vienam no katra reģiona – Kurzemes, Zemgales, Rīgas, Vidzemes un Latgales, atbilstoši dalībnieka deklarētajai dzīvesvietai. Viņu starpā pēc nejaušības principa izlozēs piecus naudas laimestus – divus pa 2500 eiro, divus par 5000 eiro un vienu 10 000 eiro vērtībā. Izloze notiks TV, kurā laimētājam ir jāpiedalās.

Papildus katru nedēļu tiks izlozētas 150 naudas balvas, katra 100 eiro vērtībā. Šiem cilvēkiem nebūs jādodas uz TV.

Cilvēki, kuri būs laimējuši iknedēļas izlozēs, turpmākajās iknedēļas izlozēs nepiedalīsies, bet varēs pretendēt uz lielo laimestu.

Papildus katru nedēļu tiks izlozēti arī pieci dalībnieki, kuri līdz vakcinācijas brīdim ir sasnieguši pilnus 60 gadus (seniori, pa vienam no katra reģiona atbilstoši dalībnieka deklarētajai dzīvesvietai), kuri katrs saņem naudas laimestu 1000 eiro vērtībā.

Loterijas noslēgumā TV notiks lielā laimesta izloze, kurā tiks izlozēti pieci dalībnieki (pa vienam no katra reģiona, atbilstoši dalībnieka deklarētajai dzīvesvietai), kuru starpā tiks izlozēti pieci naudas laimesti – 15 000 eiro, 15 000 eiro, 25 000 eiro, 25 000 eiro un 100 000 eiro vērtībā. Laimētājam būs jāpiedalās TV raidījumā.

Laimētāja vietā TV var piedalīties likumiskais pārstāvis vai pilnvarotā persona.

Dalībniekam, kam būs tiesības pieteikties uz laimestu, pēc skaitļu izlozes rezultātu publicēšanas NVD mājaslapā noteiktā laikā atkarībā no laimesta veida būs jāiesniedz NVD iesniegums.

Izmantos gadījuma skaitļu ģeneratoru

Dalībniekus, kam ir tiesības pieteikties uz laimestu, loterijas organizators – Nacionālais veselības dienests (NVD) – noteiks, izmantojot gadījuma skaitļu ģeneratoru.

NVD datus par dalībniekiem, kam ir tiesības pieteikties uz laimestu, gadījuma skaitļu izlozes dienā līdz plkst. 16 publicēs NVD mājaslapā (https://www.vmnvd.gov.lv), norādot vārda un uzvārda pirmos divus burtus, tālruņa numura pēdējos četrus ciparus un laimesta veidu.

Papildus tam NVD, zvanot pa tālruni, kā arī izmantojot norādīto elektroniskā pasta adresi, ja tāds ir pieejams, informēs dalībnieku, kam ir tiesības pieteikties uz laimestu, par iespēju pieteikties dalībai konkrētajā nedēļas izlozē vai noslēguma izlozē televīzijas programmā vai iknedēļas papildus laimesta saņemšanai.

Datu apstrāde

Vakcinācijas loterijas nodrošināšanai nepieciešamo datu pārzinis ir Nacionālais veselības dienests (NVD). Personas dati, tai skaitā veselības dati, tiks apstrādāti, pamatojoties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. pantu.

NVD vakcinācijas loterijas organizēšanai apstrādās šādus personas datus: personas vārds, uzvārds, vecums (dzimšanas datums), personas kods, deklarētā dzīvesvieta, vakcinācijas pret Covid-19 infekciju fakts, norādītie tālruņu numuri, norādītā elektroniskā pasta adrese.

Personas dati netiks glabāti ilgāk, kā tas nepieciešams vakcinācijas loterijas nodrošināšanai.

Likumprojekts noteic, ka personai ir tiesības informēt NVD par savu atteikšanos no personas datu apstrādes vakcinācijas loterijai. Tā rezultātā personas dati vakcinācijas loterijā netiks apstrādāti.

Neapliks ar nodokli

Laimesti tiks izmaksāti, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus 10 darba dienu laikā no izlozes rezultātu apstiprināšanas uz norādīto laimētāja konta numuru.

Tie netiks ietverti gada apliekamajā ienākumā un netiks aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Personām, kuru laimesti pārsniegs 10 000 eiro, būs jādeklarē minētie ienākumi, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam gada ienākumu deklarāciju.

Balvu fonds – 720 000 eiro

Lai nodrošinātu vakcinācijas loteriju, kopējās izmaksas ir 1 218 078 eiro.

No šīs summas loterijas naudas balvu fonds veido 720 000 eiro, izlozes IT sistēmas izstrāde – 98 083, raidījumu producēšana un izlozes atspoguļošana Latvijas televīzijā – 299 995, publicitātes kampaņas organizēšana – 51 000, bet auditoru pakalpojums – 49 000 eiro.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI