NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Veselība
12
12

Iedzīvotāju vakcinācijas pret Covid-19 aptvere jūlija beigās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts 29. jūlijā ar Iekšlietu ministrijas informāciju par vakcinēto īpatsvaru iekšlietu nozarē.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas infografikas fragments.

Atvērto datu portālā data.gov.lv pieejamā informācija liecina, ka līdz 27. jūlijam Latvijā kopumā injicētas 1 327 684 vakcīnas pret Covid-19. Pilnu vakcinācijas kursu ir saņēmuši 670 237 cilvēki jeb aptuveni 40% no iedzīvotājiem, kas ir vecāki par 11  gadiem. Savukārt 26. jūlijā Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas apkopotie dati liecina, ka procentuāli visvairāk vakcinējušos ir iedzīvotāju grupā vecumā no 70 līdz 79 gadiem (58%), savukārt profesiju vidū vislielākā aptvere ir sasniegta veselības nozares darbinieku vidū, kur ar vismaz vienu devu ir vakcinējušies 84% nozares darbinieku.

Sociālo aprūpes centru darbinieku un klientu aptvere (saņemta vismaz viena vakcīnas deva) sasniedz 72%, bet izglītības iestāžu darbinieku vidū aptvere sasniedz 60%. Personu ar hroniskajām slimībām vidū līdz šim vakcinēties izlēmuši tikai 55,35%.

Vismaz vienu poti ir saņēmuši 15% pusaudžu vecumā no 12 līdz 15 gadiem, savukārt vecumā no 16 līdz 17 gadiem pirmo vakcīnas devu saņēmuši 30% pusaudžu. Citās vecuma grupās vakcinēto īpatsvars ir šāds:

  • 18 līdz 29 gadi – 43%;
  • 30 līdz 39 gadi – 43%;
  • 40 līdz 49 gadi – 44%;
  • 50 līdz 59 gadi – 45%;
  • 60 līdz 69 gadi – 50%;
  • 70 līdz 79 gadi – 58%;
  • 80 līdz 89 gadi – 48%;
  • 90 un vairāk – 30%.

Vakcinācija iekšlietu struktūrās

Informāciju par vakcināciju savā nozarē apkopojusi arī Iekšlietu ministrija. Kopumā Iekšlietu ministrijā un tās padotībā esošajās iestādēs vakcinējušies:

  • Iekšlietu ministrijas poliklīnikā 88% nodarbināto;
  • Finanšu izlūkošanas dienestā – 85%;
  • Iekšējās drošības birojā – 82%;
  • Iekšlietu ministrijā – 74%;
  • Iekšlietu ministrijas Veselības un sporta centrā – 69.3%;
  • Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē – 61%;
  • Nodrošinājuma valsts aģentūrā – 48%;
  • Iekšlietu ministrijas Informācijas centrā – 48%;
  • Valsts robežsardzē 44,2% (jūnijā 36%);
  • Valsts policijā 51% (jūnijā 28%);
  • Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā 41% (jūnijā 27%).

Iekšlietu nozarē arī veikta nodarbināto aptauja par vakcinēšanos, notikuši vairāki informatīvi semināri, kuros nodarbinātie varēja uzdot neskaidros jautājumus par Covid-19 un vakcīnām, informē Iekšlietu ministrija. Kā atzīst aptaujātie, viņi izvēlas vakcinēties, jo vēlas pasargāt kolēģus un savu ģimeni un atsākt ikdienas dzīvi bez ierobežojumiem, tai skaitā apmeklējot pasākumus, bet bērniem – apmeklējot izglītības iestādes. Daudzi ar Covid-19 ir saskārušies gan personīgi, gan redzējuši slimības sekas kolēģu vidū.

Visvairāk izmantotās vakcīnas

Vakcinācija pret Covid-19 Latvijā ir bezmaksas, un iedzīvotāji var izvēlēties dažādu ražotāju vakcīnas, kas ir pārbaudītas un reģistrētas Eiropas Zāļu aģentūrā.

Eiropas Zāļu aģentūra šobrīd ir reģistrējusi un Latvijā ir atzītas četras vakcīnas pret Covid-19: 

Vakcīna pret Covid-19 šobrīd ir pieejama personām no 12 gadu vecuma. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā 2021. gadā ir 1 653 049 iedzīvotāji, kas vecāki par 11 gadiem.  Pilnu vakcinācijas kursu ir saņēmuši 670 237 cilvēki jeb aptuveni 40% no iedzīvotājiem, kas ir vecāki par 11  gadiem. 

Kur un kā vakcinēties

Vakcinācijas pakalpojumu var izvēlēties saņemt pie ģimenes ārstiem, kas veic vakcināciju pret Covid-19, medicīnas iestādēs, liela mēroga vakcinācijas centros, vakcinācijas punktos tirdzniecības centros un izbraukumu vakcinācijas laikā.

Pieteikties vakcinācijai var telefoniski, zvanot 8989, kā arī elektroniski, izmantojot vienoto sistēmu Manavakcina.lv, pieslēdzoties ar internetbanku, eID, eParaksts karti vai mobilo eParakstu.

Ik pirmdienu NVD Vakcinācijas projekta nodaļa atjauno un ievieto informāciju par liela mēroga vakcinācijas centru un vakcinācijas punktu lielveikalos darbības dienām un vakcīnu izvēli tajos.

Uz vakcināciju līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai eID karte), potēšanas pase (ja tāda ir). Pusaudžiem vecumā no 12 līdz 13 gadiem vakcinācijas laikā nepieciešama mātes vai tēva (vai cita likumiskā pārstāvja) klātbūtne, kā arī šādi dokumenti: likumiskajam pārstāvim – pase vai personas apliecība, kā arī apliecinošs dokuments par bērnu (ieraksts par bērnu pasē vai dzimšanas apliecība, vai nepieciešamības gadījumā notariāli apstiprināta pilnvara).

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI