SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
29
29

Slimības lapu saistībā ar Covid-19 turpmāk apmaksās vispārējā kārtībā

Stājas spēkā 01.07.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Līdz šā gada beigām slimības lapu par pirmajām trim slimības dienām ārsts arī turpmāk varēs izsniegt attālināti personām, kurām tiks konstatēta augšējo elpceļu saslimšana, kā arī Covid-19 inficēto cilvēku kontaktpersonām. Slimības lapa šādos gadījumos tiks apmaksāta vispārējā kārtībā.

Kārtība, kādā šādos gadījumos jāizsniedz slimības lapa, ir noteikta likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”. Šim regulējumam bija pagaidu raksturs, un tas bija spēkā līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Uzklausot ģimenes ārstu sniegtos priekšlikumus un izvērtējot epidemioloģisko situāciju, kas joprojām tiek uzskatīta par nestabilu, Ministru kabinets (MK) lēma arī uz nākamo pusgadu saglabāt iepriekš noteikto kārtību slimības lapu saņemšanā. Normatīvā akta projekta anotācijā norādīts: lemjot tika ņemts vērā arī tas, ka izplatās jauni Covid-19 infekcijas paveidi, kas rada papildu riskus straujai infekcijas izplatībai.

Tādējādi līdz 2021. gada 31. decembrim MK noteikumos Nr. 152 Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība ir saglabāta:

  • attālināta darbnespējas lapas izrakstīšana par pirmajām trim slimības dienām gadījumos, kad personai konstatēta augšējo elpceļu saslimšana. Regulējums piemērojams gan pieaugušajiem, gan bērniem;
  • attālināta darbnespējas lapas izsniegšana Covid-19 inficēto cilvēku kontaktpersonām.

Būtiski, ka pēc 2021. gada 30. jūnija spēku zaudējis likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteiktais pagaidu regulējums (Pārejas noteikumu 41. punkts), kas paredzēja, ka personai, kurai tiek izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā no 2020. gada 16. novembra līdz 2021. gada 30. jūnijam, slimības pabalstu piešķir un izmaksā no darbnespējas pirmās dienas.

Tas nozīmē, ka no 2021. gada 1. jūlija darbnespējas lapa Covid-19 inficētajiem un kontaktpersonām tiks izsniegta noteikumos paredzētajā kārtībā (pieaugušo darbnespējas gadījumā par pirmajām 10 dienām A lapa, slima bērna kopšanas gadījumā B lapa no pirmās dienas). Savukārt gan A, gan B slimības lapa turpmāk tiks apmaksāta vispārējā kārtībā.

Vairāk informācijas par slimības lapu apmaksas vispārējo kārtību var uzzināt LV portāla skaidrojumos:

Labs saturs
29
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI