SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. janvārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pensijas
3
6
3
6

Noteikta samazinātās patentmaksas piemērošanas kārtība

Stājas spēkā 20.01.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mazo nodokli – patentmaksājumu – var izvēlēties amatnieki, floristi, skursteņslauķi, mājkalpotāji, pulksteņmeistari un vēl vairāki pakalpojumu sniedzēji, ja viņi ir sasnieguši pensijas vecumu vai ir personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti.

FOTO: Freepik

Ar šo gadu atcelts vispārējais patentmaksas nodokļa režīms, bet dažām iedzīvotāju grupām saglabāta iespēja maksāt samazināto patentmaksas nodokli.

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 36, kas nosaka kārtību, kādā piemēro samazināto patentmaksu saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā, stājas spēkā trešdien, 20. janvārī.

No šīgada 2021. gada 1. janvāra grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz tikai samazinātās patentmaksas maksājuma iespēju, un to kā nodokļu režīmu var izvēlēties fiziskās personas, kurām piešķirta vecuma pensija vai personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti.

Likuma 11.10 pantā noteikts, ka nodokļu maksātājs var izvēlēties maksāt samazināto patentmaksu, ja viņš darbojas kādā no šādām saimnieciskās darbības jomām:

  • ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība;
  • apģērbu un apavu izgatavošana un labošana, pulksteņu un slēdzeņu labošana, kā arī citi sadzīves pakalpojumi;
  • amatniecības izstrādājumu izgatavošana;
  • floristika;
  • privātie mājsaimniecības pakalpojumi;
  • mājas aprūpes pakalpojumi.

MK noteikumos šīs saimnieciskās darbības jomas norādītas izvērstāk. Piemēram, sniedzot privātos mājsaimniecības pakalpojumus un mājas aprūpes pakalpojumus, samazināto patentmaksu var izvēlēties maksāt: skursteņslauķis; mājkalpotājs, apkopējs un palīgs mājas darbos (piemēram, logu mazgātājs, zāles pļaušanas un krūmu griešanas pakalpojumu sniedzējs); auklis, guvernants, aprūpētājs, skolēnu pavadonis, privātskolotājs.

Informācija par patentmaksas režīmu ir izklāstīta Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē: apkopojumā “Nodokļu izmaiņas 2021” norādē “Esmu patentmaksātājs”.

Samazināto patentmaksu var maksāt, ja ir izpildīti šādi nosacījumi:

  • fiziskai personai ir piešķirta vecuma pensija (tostarp priekšlaicīgi) un ir tiesības piemērot pensionāra neapliekamo minimumu vai maksātājs ir atzīts par personu ar 1. vai 2. grupas invaliditāti;
  • saimnieciskās darbības ieņēmumi iepriekšējā gadā nepārsniedz 3000 eiro;
  • nav algas nodokļa maksātājs;
  • savā saimnieciskajā darbībā nenodarbina citas personas;

Maksāt samazināto patentmaksu var izvēlēties tad, ja atbilstoši paša maksātāja prognozei taksācijas gada saimnieciskās darbības ieņēmumi nepārsniegs 3000 eiro.

Samazināto patentmaksu maksā par sešiem kalendāra mēnešiem vai vienu kalendāra gadu. Samazinātā patentmaksa ir 17 eiro gadā vai 9 eiro pusgadā.

Samazināto patentmaksu maksā par sešiem kalendāra mēnešiem vai vienu kalendāra gadu.

Samazinātā patentmaksa ir 17 eiro gadā vai 9 eiro pusgadā.

Reģistrācijas iesniegumu samazinātās patentmaksas veikšanai persona iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā elektroniski, izmantojot EDS, vai papīra formātā ne vēlāk kā septiņas darbdienas pirms konkrētā perioda (sešiem kalendāra mēnešiem vai kalendāra gada), kad paredzēts sākt samazinātās patentmaksas piemērošanu.

Šajā pašā termiņā ir jāsamaksā arī samazinātā patentmaksa. To ieskaita valsts budžeta vienotajā nodokļu kontā LV33TREL1060000300000.

Fiziskās personas, kas patentmaksas maksājumu par 2021. gadu ir samaksājušas līdz 2020. gada 18. decembrim (t. i., ne vēlāk kā septiņas darbdienas pirms konkrētā perioda, kad paredzēts sākt patentmaksas piemērošanu), patentmaksas režīmu varēs piemērot arī 2021. gadā laika periodā, par kādu tika veikta patentmaksa, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 31. decembrim.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI