SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. janvārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pašvaldības
3
3

Pašvaldību vēlēšanās varēs balsot pa pastu no ārvalstīm

Stājas spēkā 13.01.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

2021. gada 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās vēlētājiem būs iespēja balsot arī pa pastu no ārvalstīm, līdz ar to šoreiz kandidātu sarakstu iesniegšana notiks agrāk – no 17. marta līdz 6. aprīlim.

To paredz grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas stāsies spēkā 2021. gada 12. janvārī.

Izmaiņas likumā nepaplašina vēlētāju loku, bet paredz tehniskas iespējas piedalīties pašvaldību vēlēšanās, esot arī ārpus Latvijas.

Vēlēšanu tiesības šī likuma izpratnē ir Latvijas pilsoņiem (kā arī Eiropas Savienības pilsoņiem, kuri nav Latvijas pilsoņi, bet ir reģistrēti iedzīvotāju reģistrā), kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu, ir reģistrēti vēlētāju reģistrā un kuriem vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (šā gada 7. martā) ir reģistrēta dzīvesvieta attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kā arī personām, kurām attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Iepriekš jāpiesakās

Vēlētājam, atrodoties ārvalstī, balsošanai pa pastu būs iepriekš jāpiesakās laikā no 27. marta līdz 6. aprīlim, skaidro Centrālā vēlēšanu komisija (CVK). To varēs izdarīt valsts pārvaldes pakalpojumu portālā latvija.lv, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā, Latvijas Republikas vēstniecībās vai pārstāvniecībās, kā arī Centrālajā vēlēšanu komisijā. Pieteikties balsojumam pa pastu varēs, arī izmantojot oficiālo elektronisko adresi. Piesakoties balsošanai pa pastu, vēlētājam būs jānorāda elektroniskā pasta adrese, uz kuru pēc pieteikuma reģistrēšanas tiks nosūtīta tīmekļvietnes adrese ar balsošanas materiāliem.

Mainīta kandidātu sarakstu iesniegšanas kārtība

Lai dotu iespēju vēlētājiem laikus saņemt un nosūtīt pasta balsošanas materiālus, ir mainīts arī kandidātu sarakstu iesniegšanas laiks. Iepriekš pašvaldību vēlēšanās kandidātu sarakstu iesniegšana notika no piecdesmitās līdz četrdesmitajai dienai pirms vēlēšanām, savukārt turpmāk šis termiņš būs agrāks un garāks un kandidātu sarakstus pašvaldības vēlēšanu komisijā varēs iesniegt no astoņdesmitās līdz sešdesmitajai dienai pirms vēlēšanām.

Līdz ar kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņa maiņu šīgada pašvaldību vēlēšanās mainīti arī kandidēšanas nosacījumi par to, cik ilgi personai jābūt reģistrētai dzīvesvietai vai darbavietai attiecīgajā pašvaldībā, lai iegūtu tiesības kandidēt vēlēšanās.

Lai kandidētu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās, kandidātu saraksta iesniegšanas dienā kandidātam jābūt bez pārtraukuma reģistrētai dzīvesvietai pašvaldības administratīvajā teritorijā vismaz kopš 2020. gada 26. jūnija vai jābūt nostrādājušam attiecīgajā pašvaldībā kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātai personai vismaz kopš 2020. gada 26. decembra. Tāpat joprojām būs iespējams kandidēt tajā pašvaldībā, kurā kandidātam pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums, informē CVK.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI