SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Daļēji subsidēs eksportējošo uzņēmumu darbinieku algas

Stājas spēkā 05.08.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 5. augustā, pēc Eiropas Komisijas akcepta stājas spēkā jauna atbalsta programma eksportējošiem uzņēmumiem. Šīs programmas ietvaros Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai valsts subsidēs pandēmijā cietušo eksportējošo uzņēmumu darbinieku algas, tam piešķirot 51 miljonu eiro.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 457 “Noteikumi par atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem preču un pakalpojumu eksportētājiem krīzes seku pārvarēšanai” nosaka kritērijus un kārtību granta piešķiršanai krīzes skartajiem nodokļu maksātājiem – preču un pakalpojumu eksportētājiem – neatkarīgi no to lieluma darba samaksas kompensēšanai.

Noteikumi stājas spēkā 5. augustā un paredz, ka atbalstu nosaka 25% apmērā no eksportējošā krīzes skartā nodokļu maksātāja 2019. gada nomaksātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet ne vairāk kā 800 000 eiro saistītai personu grupai. Atbalsta summu saimnieciskās darbības veicējs saņems vienā maksājumā.

Atbalstam ir tiesīgi pieteikties eksportējošie krīzes skartie nodokļu maksātāji, kas atbilst šādiem nosacījumiem:

  • kuru preču un pakalpojumu eksporta apjoms un preču un pakalpojumu piegādes apjoms Eiropas Savienības teritorijā, izņemot Latvijā, 2019. gadā sasniedza vismaz 1 000 000 eiro;
  • kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības Covid-19 krīzes ietekmē vienā mēnesī laika periodā no 2020. gada aprīļa līdz jūnijam, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājušies par 20%;
  • kuru darbiniekiem izmaksātā mēneša vidējā bruto darba samaksa, par kuru ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, 2019. gadā ir ne mazāka par 800 eiro;
  • kuriem iesnieguma iesniegšanas dienā nav VID administrēto nodokļu (nodevu) parāda, kas kopsummā pārsniedz 1000 eiro, izņemot nodokļu maksājumus, kuriem ir piešķirts samaksas termiņa pagarinājums, noslēgta vienošanās par labprātīgu nodokļu samaksu vai noslēgts vienošanās līgums.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes informācijai atbalstam varētu kvalificēties 350 uzņēmumu, norādīts likumprojekta anotācijā.

Atbalstu nepiešķir 16 nozarēm un darbībām, piemēram, ieroču un munīcijas tirdzniecībai, tabakas izstrādājumu ražošanai un tirdzniecībai, azartspēlēm un derībām, zivsaimniecībai un lauksaimniecībai u. c.

Lai pieteiktos atbalstam, eksportētājam līdz 2020. gada 30. septembrim elektroniski jāiesniedz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā iesniegums, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un apliecināts ar laika zīmogu, vai jāiesniedz iesniegums bez droša elektroniskā paraksta valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI