SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. janvārī, 2012
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Būvniecība
1
1

Ekonomikas nozares jaunie 2012.gada tiesību akti

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2012.gada 1.janvāra dzīvojamo māju pārvaldniekiem jāreģistrējas Pārvaldnieku reģistrā.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ar 1.janvāri stājas spēkā atsevišķas izmaiņas likumos, kas galvenokārt skar dzīvojamo namu pārvaldniekus. Un vēl jaunums – 2011.gada pēdējās dienās mainījusies atbildīgā iestāde, kas izsniedz licences metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai.

No jaunā gada stājas spēkā atsevišķi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma panti. Likuma 18.panta 5.daļa paredz, ka no 2012.gada 1.janvāra dzīvojamo māju pārvaldniekiem jāreģistrējas Pārvaldnieku reģistrā, iesniedzot Ekonomikas ministrijā attiecīgu iesniegumu, kā arī dokumentu, kas apliecina pārvaldnieka vai tā darbinieka kvalifikāciju (apliecinātu kopiju).

Minētos dokumentus iespējams iesniegt, ierodoties Ekonomikas ministrijā personīgi, nosūtot pa pastu vai elektroniski (elektroniski parakstītu atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu). Reģistru veidos un uzturēs Ekonomikas ministrija.

Pārvaldnieka reģistra uzturēšanu un aktualizēšanu reglamentē Ministru kabineta 2011.gada 3.maija noteikumi Nr.343 "Dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistra vešanas un aktualizēšanas noteikumi".

Vienlaikus stājas spēkā arī Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumaa 6.panta otrās daļas 1.punkta "e" apakšpunkts, kas nosaka dzīvojamās mājas energoefektivitātei izvirzīto minimālo prasību izpildes nodrošināšanu. To reglamentē grozījumi, kas veikti MK 2010.gada 28.septembra noteikumos Nr.907 "Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajam prasībām", kuros pievienota IV nodaļa "Prasības dzīvojamās mājas energoefektivitātes nodrošināšanai".

Par šo tematu vairāk varat izlasīt LV portāla skaidrojumā "Minimālās prasības dzīvojamās mājas energoefektivitātes nodrošināšanai".

Mainās licenču izsniedzējs

Ekonomikas ministrijas speciālisti lūdz papildus un atkārtoti atgādināt, ka saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma 6.panta 2. un 3.punktu un likuma "Par radiācijas drošību un kodoldrošību" 3.panta trešo daļu 2011.gada 24.decembrī stājās spēkā MK noteikumi (13.12.2011.) noteikumi Nr.960 "Noteikumi par kārtību, kādā iepērkami un realizējami melno un krāsaino metālu atgriezumi un lūžņi un izsniedzamas licences metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai Latvijā, un par licenci metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai maksājamās valsts nodevas likmi un maksāšanas kārtību", kas paredz, ka licences melno un krāsaino metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai turpmāk izsniegs Valsts vides dienests (VVD). Ar metāllūžņiem saistītie normatīvie dokumenti gan spēkā stājušies vēl 2011.gadā, bet, tā kā licenču izsniedzēja iestāde pašā gada nogalē ir mainījusies, atgādinājums var uzņēmējiem lieti noderēt.

Šeit aplūkotie ir likumi un no tiem tieši izrietošie valdības noteikumi vai to grozījumi, kas uzņēmējus un namu pārvaldniekus skar, sākot no 2012.gada 1.janvāra.

Uzziņai:

Pilns visu nozaru normatīvo aktu saraksts, kas spēkā stājas jaunā gada pirmajā dienā, aplūkojams šajās saitēs:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI