SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. jūlijā, 2011
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Politika
3
3

Igaunijā atceļ zemes nodokli

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemes nodokli atcels, ja mājā dzīvo vai arī ir piereģistrēts tās īpašnieks saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra datiem.

FOTO: www.city24.ee

Pēc garām pārrunām un strīdiem Igaunijā beidzot tomēr Rīgikogu jeb parlamenta atbalstu ir saņēmis likumprojekts, kas no 2013. gada 1. janvāra daudzus dzīvojamo platību īpašniekus atbrīvos no zemes nodokļa maksas. Jaunā kārtība paredz, ka nodoklis vairs nebūs jāmaksā par zemes platību līdz 1500 kvadrātmetriem, bet mazāk apdzīvotos rajonos – pat līdz diviem hektāriem. Nodoklis tiks atcelts, ja īpašumā dzīvo vai arī ir piereģistrēts tās īpašnieks saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra datiem.

Tiek norādīts, ka tādējādi vietējās pašvaldības nesaņems aptuveni 17 miljonus eiro, ko, iekasējot nodokli, saņēma līdz šim. Šo starpību valsts apņēmusies segt.

Likumprojekta iniciatori bija Reformu partija un apvienība “Tēvzeme un Res Publica” (IRL). Par izmaiņām nobalsoja 54 Igaunijas deputāti, bet pret bija 39.

Iebildumi: pašvaldības zaudēs autonomiju, zeme kļūs dārgāka

Lielākie pretinieki jauninājumiem ir Centristu partija, kas vērsusies pie Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa ar lūgumu neizsludināt jaunpieņemto likumu.

“Mēs uzskatām, ka šis likumprojekts ir pretrunā ar konstitūciju, jo atņem pašvaldībām tiesības patstāvīgi organizēt darbu un pieņemt lēmumus,” partijas mājaslapā un arī presei paziņojusi parlamenta Centra frakcijas vadītāja Kadrija Simsone.

Viņa norādījusi, ka, apspriežot pilsētu un apgabalu finanšu neatkarību, iejaukusies arī Valsts tiesa, norādot, ka nestabilais finansējums vietējās pašvaldības nemanot var nostādīt sava veida atkarībā no valsts.

K. Simsone arī norādījusi, ka jaunais likumprojekts ticis virzīts lielā steigā un ar zināmiem pārkāpumiem, piemēram, nav notikušas iepriekšējas konsultācijas ar vietējām pašvaldībām, kā arī labojumiem neesot bijuši pievienoti akceptējamie skaidrojumi un pamatojums. Neesot arī īsti skaidrs kompensācijas mehānisms, kā pašvaldībām atlīdzināt ienākumus, kurus tās zaudēs pēc zemes nodokļa atcelšanas.

Iebildumi pret šādu ideju bijuši arī finanšu ministram Jirgenam Ligi. Dienu pirms likumprojekta izskatīšanas Finanšu ministrija paziņojusi, ka atbrīvošana no nodokļa paaugstinās zemes cenu, līdz ar to samazināsies apgrozījums un jaunajām ģimenēm būs ierobežojumi tikt pie zemes gabaliem. Arī viņš norādījis uz to, ka šāds lēmums vājinās vietējo pašvaldību ieņēmumu autonomiju, kas ir viens no koalīcijas līguma principiem.

"Igaunijā atbalstīts likumprojekts, kas no 2013. gada 1. janvāra daudzus dzīvojamo platību īpašniekus atbrīvos no zemes nodokļa maksas."

Finanšu ministra viedoklim nepiekrīt premjers Andruss Ansips. “Atļaušos nepiekrist finanšu ministra viedoklim, ka šis nodoklis nozīmīgi paaugstinās zemes cenu, bet, ja cena pieaugs, tad zeme kļūs nepieejama jaunatnei. Uzskatu, ka jaunai ģimenei daudz svarīgāka ir pārliecība, ka vēlāk viņiem nekonfiscēs šo zemi, ko viņi ir iegādājušies, ņemot lielu kredītu, nekā pirkuma sākuma cena,” norādījis premjers. Igaunijas valsts televīzijas portāls skaidro, ka ar šo zemes “konfiskāciju” Ansips ir domājis lielo zemes nodokli, ko maksā, piemēram, Tallinas rajonu Kadriorgas un Piritas iedzīvotāji.

Savukārt Reformu partijas deputāts Remo Holsmers, skaidrojot, kāds reāls ieguvums no šā likuma būs, piemēram, tiem, kas dzīvo daudzdzīvokļu mājās, informējis: “Ja skatāmies Tallinu, tad skaitļi runā paši par sevi: šobrīd, piemēram, par 65 kvadrātmetru lielu dzīvokli vecpilsētā īpašnieki maksā zemes nodokli ap 200 eiro, 80 kvadrātmetru lielu dzīvokļu īpašnieki Kadriorgā –ap 200 eiro, 65 kvadrātmetru lielu dzīvokļu īpašnieki pilsētas centrā –ap 80 eiro. Ieguvums ir acīmredzams – no 2013. gada šī nauda paliks cilvēku maciņos,” sacījis deputāts.

Ar likumu sev reitingu cenšas pacelt gan pozīcija, gan opozīcija

Iedzīvotājiem tik patīkamo lēmumu sev par labu nolēmuši izmantot arī apvienības “Tēvzeme un Res Publica “(IRL) pārstāvji, kas 40 000 eiro tērēs reklāmas kampaņai, lai māju īpašniekus informētu par to, ka no 2013. gada viņiem zemes nodoklis vairs nebūs jāmaksā. Partija to skaidro: viņiem ir jāinformē savi vēlētāji, ka viens no viņu priekšvēlēšanu kampaņas punktiem jau ir izpildīts. Iedzīvotāju informēšanai tiks izmantoti masu mediji, internets, kā arī informējošas lapiņas, kuras iedzīvotāji jau varēja atrast savās pastkastītēs.

Tallinas iedzīvotāji līdz ar IRL informācijas lapeli savās pastkastītēs atrada vēl vienu – to parakstījuši Tallinas vicemēri Tāvi Āss un Eha Virka, un šī lapiņa ziņo, ka Tallinas iedzīvotāji zemes nodokli varēs nemaksāt jau no nākamā gada 1. janvāra. Te vietā atgādināt, ka tieši Tallinas mēriju pārstāvošā Centristu partija bija lielākie protestētāji pret nule kā Rīgikogu pieņemto likumprojektu, taču viņi medijiem lepni stāsta, ka valdība par to visu tikai gari runā un gaidīs līdz 2013. gadam, bet viņi, lūk, dara un uzreiz.

"Gandrīz 180 tūkstoši Tallinas māju un dzīvokļu īpašnieku zemes nodokli vairs nemaksās jau no 2012. gada 1. janvāra."

Tallinas mērija iedzīvotājus informē, ka Igaunijas mājsaimniecību budžetā neizbēgamās izmaksas – par mājokli un pārtiku – pēdējo gadu laikā valstī ir krasi pieaugušas, bet reālie iedzīvotāju ienākumi tajā pašā laikā samazinājušies. Pēc Statistikas pārvaldes datiem, mājokļu izmaksas salīdzinājumā ar 2007. gadu ir pieaugušas par 26%, tajā skaitā par apkuri – par 40%, elektroenerģiju – par 24% un dabasgāzi – par 33%. Tāpat dzīvi sadārdzinājuši arī apgrozījuma un akcīzes nodokļi.

Līdz ar to Tallinas mērija sper iedzīvotājiem ļoti pretimnākošu soli, samazinot nodokļu slogu un mājokļa izmaksas pilsētniekiem, un jau no 2012. gada 1. janvāra gandrīz 180 tūkstoši Tallinas māju un dzīvokļu īpašnieku vairs nemaksās zemes nodokli.

Nodokļa atbrīvojums Tallinā tiks piešķirts pēc tam, kad īpašnieks būs uzrakstījis pieprasījumu un pēc Iedzīvotāju reģistra datiem viņš šajā vietā dzīvo un par attiecīgo zemes gabalu nesaņem īres naudu. Pieprasījumu iespējams uzrakstīt laikā no 1. septembra līdz nākamā gada 10. janvārim gan internetā, gan arī personīgi to aiznesot uz attiecīgo rajona pārvaldi.

Starp citu, IRL iedzīvotājiem izplatītajās informācijas lapiņās gan norādīts, ka Tallinas iedzīvotāji būtībā būtu varējuši nodokļu atlaides saņemt jau šogad, taču līdz šim to bloķējusi tieši pilsētas mērijā valdošā Centristu partija. IRL arī norāda, ka piemēram Harku apkaimē (Tallinas apkārtnē) nodoklis ir atcelts jau šogad.

Iedzīvotājus no nodokļa Tallinā atbrīvo, pārējie maksās krietni vairāk

Ja iedzīvotāji par Tallinas mērijas lēmumu it kā var priecāties, tad ir zināma daļa talliniešu, kas par to nav sajūsmā. Lai kaut kā kompensētu iztrūkumu pilsētas budžetā, kas varētu rasties, Tallinā no nākamā gada janvāra par 66% tiek paaugstināts zemes nodoklis visām citām zemēm. Mediji norāda, ka tas radīs ievērojamus zaudējumus uzņēmumiem, kultūras un medicīnas iestādēm galvaspilsētā.

Piemēram, Brīvdabas muzejs Rok-al-Marē pusi no visa budžeta saņem no valsts dotāciju veidā. Ja tās netiks palielinātas, muzejs būs spiests paaugstināt biļešu cenu. “Cena biļetēm mūsu muzejā jau tā ir augsta, un mēs ļoti negribētu to darīt, taču pieaugums sanāk ļoti liels, un, ja valsts šo naudu nedos, tad, protams, mums būs nepieciešams ieviest kaut kādas korekcijas,” Igaunijas televīzijai ne bez nožēlas atzinusi muzeja direktore Merike Langa.

"Toties Tallinā no nākamā gada janvāra par 66% tiek paaugstināts zemes nodoklis visām citām zemēm."

Muzejam pieder aptuveni 80 hektāri zemes, par ko pašlaik tiek maksāti gandrīz 40 000 eiro, bet pēc tam, kad tiks pacelts nodokļa koeficients, izdevumi pieaugs vēl par 26 000 eiro.

Eiropā augstu vērtē Igaunijas atbalstu mājokļu īpašniekiem

Visai atzinīgi Igaunijas valdības soli ir novērtējis Starptautiskās nekustamā īpašuma īpašnieku savienības (UIPI) prezidents Stratoss Paradiass, norādot, ka tā ir liela Igaunijas sabiedrības un īpaši jau dzīvojamo platību īpašnieku uzvara. Viņš norādījis, ka pirms trim gadiem Tallinā notikušajā UIPI plenārsēdē tika pieņemts manifests, kurā tika norādīts uz nepieciešamību Igaunijas dzīvojamo platību īpašniekus atbrīvot no zemes nodokļa. Tagad, kad Igaunijas valdībai esot politiska vēlēšanās to darīt, esot pienācis laiks šo lēmumu īstenot dzīvē, un prezidents izteicis cerību, ka viņu organizācijas atbalsts igauņu dzīvojamo platību īpašniekiem to palīdzēs izdarīt.

S. Paradiass norādījis, ka pirms vairākiem gadiem līdzīga situācija bijusi Zviedrijā, kur ar UIPI atbalstu ir izdevies panākt ievērojamu nekustamā īpašuma nodokļa samazinājumu. UIPI ir starptautiska organizācija, kas dibināta 1923. gadā, un kopā ar tajā ietilpstošajām organizācijām apvieno miljoniem dzīvojamo platību īpašnieku visā Eiropā.

Savukārt Igaunijas Īpašnieku centrālā savienība uzskata, ka šāds solis varētu būt labs paraugs arī citām Eiropas valstīm, parādot, ka mazajā Igaunijā tiek cienīti dzīvojamo platību īpašnieki, ziņo portāls www.err.ee.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI