SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. augustā, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Kreditēšana
7
7

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām aizdevums apgrozāmajiem līdzekļiem – turpat trīskārt lielāks

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: www.sxc.hu

Valdība 17. augustā apstiprinājusi grozījumus Ministru kabineta 2010. gada 27. aprīļa noteikumos Nr. 403 „Kārtība, kādā piešķir valsts atbalstu apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai”, lai ļautu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām pretendēt uz gandrīz trīs reizes lielāku aizdevumu apgrozāmajiem līdzekļiem.

„Sākotnēji noteikumos bija paredzēts, ka arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības saņemamais maksimālais kredīta lielums ir 700 tūkstoši latu – tieši tāpat kā lauksaimniecības produktu primārajiem ražotājiem (saimnieciskās darbības veicējiem) un augļu un dārzeņu ražotāju grupām,” skaidro Zemkopības ministrijas (ZM) Lauku attīstības atbalsta departamenta Valsts atbalsta plānošanas nodaļas vecākais referents Ritvars Zapereckis. „Tomēr Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācija un biedrība „Zemnieku Saeima” lūdza summu pārskatīt, jo tā neesot pietiekama lielajām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, un lūdza aizdevuma griestus palielināt līdz 2 miljoniem latu, ko mēs arī ar šiem grozījumiem izdarījām. Tas ļaus kooperatīvajām sabiedrībām visu apgrozāmajiem līdzekļiem nepieciešamo kredīta summu saņemt vienā bankā, nevis dalīt to vairākās daļās dažādās bankās.”

"Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības var pretendēt aizdevumu apgrozāmajiem līdzekļiem līdz 2 miljoniem latu."

Aicinājumam palielināt aizdevuma maksimālos griestus atbalstu izteikusi arī valsts akciju sabiedrība „Latvijas Hipotēku un zemes banka”.

No apgrozāmo līdzekļu kredītlīnijas programmas (10 miljoniem latu) līdz šā gada 20. jūlijam bija piešķirti 92 aizdevumi par kopējo summu 2,28 miljoni latu. Tas nav maz, jo šīs iespējas lauksaimniekiem pavērās tikai vēlā pavasarī - 5. maijā.

"Augļu un dārzeņu ražotāju grupām, kā arī lauksaimniecības produktu primārajiem ražotājiem apgrozāmo līdzekļu kredīta līdzšinējais lielums – no 5 līdz 700 tūkstošiem latu."

„Ņemot vērā pašreizējo kredītlīnijas apguves ātrumu, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību lūgums arī tika atbalstīts ministrijā un valdībā. Aizdevuma griesti līdz diviem miljoniem latu bija iecerēti arī pašā sākotnējā variantā, noteikumu projektu izstrādājot,” atzīst Ritvars Zapereckis. „Bet pēc pārrunām ar starptautiskajiem aizdevējiem visiem, uz ko noteikumi attiecas, apgrozāmo līdzekļu kredīta maksimālais lielums tika vienādots uz 700 000 latu, jo tika samazināta kredītlīnija no 26 milj. uz 10 miljoniem latu.”

Augļu un dārzeņu ražotāju grupām, kā arī lauksaimniecības produktu primārajiem ražotājiem (saimnieciskās darbības veicējiem) apgrozāmo līdzekļu kredīta lielums atstāts iepriekšējā apmērā – no 5 līdz 700 tūkstošiem latu. Aizdevuma termiņš visiem – ne ilgāks par vienu gadu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI