SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. augustā, 2010
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
8
8

Kredītu fonda līdzekļi - teju pieejami

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru kabinets 20. jūlijā akceptēja Ministru kabineta (MK) noteikumus Nr. 664 „Kārtība, kādā tiek administrēts un uzraudzīts valsts un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai, lauku un zivsaimniecības attīstībai, izveidojot Kredītu fondu”, kuros reglamentēts, kādā ceļā pretendenti varēs iegūt aizdevumus no Kredītu fonda finanšu līdzekļiem investīciju projektu īstenošanai. Noteikumi spēkā stājās 4. augustā.

Kredītu fonda atbalsts paredzēts pretendentiem, kas pieteiksies uz atbalstu Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) pasākumos „Lauku saimniecību modernizācija”, „Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana”, „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” un „Tūrisma aktivitāšu veicināšana”, kā arī Eiropas Zivsaimniecības fonda (EZF) pasākumos „Investīcijas akvakultūras uzņēmumos” un „Zvejas un akvakultūras produktu apstrāde”.

Uz aizdevumu varēs pretendēt tikai šo pasākumu investīciju projekti, kurus izvērtējis Lauku atbalsta dienests (LAD) un pieņēmis lēmumu par projekta iesnieguma atbilstību vērtēšanas kritērijiem un finansējuma saņemšanas nosacījumiem.

Kredītu fondā šogad būs pieejami 10 miljoni latu no Latvijas Lauku attīstības programmas 2007.–2013. gadam (LAP) finansējuma, no kuriem 25% būs Latvijas, bet 75% - ES nauda. Izejot no tā, kā nauda tiks apgūta, Zemkopības ministrija (ZM) lems par fonda līdzekļu papildinājumu nākamajā gadā.

Kredītu fonda pārvaldītāja (uz neierobežotu laiku) būs valsts akciju sabiedrība „Lauku attīstības fonds” (LAF), kas aizdevumu pretendentiem izsniegs ar kredītiestāžu – banku un krājaizdevu sabiedrību – starpniecību. Aizdevumu kredītiestāde izsniegs latos vai eiro, termiņš - līdz 15 gadiem.

LAF kredītu fonda administrēšanas izdevumi nedrīkstēs pārsniegt 3% no gadā vidēji ieguldītajiem Kredītu fonda līdzekļiem.

Pretendentam – dubulta sijāšana

Kā norisināsies atbalsta saņemšanas process pēc tam, kad Lauku atbalsta dienests (LAD) būs izsludinājis pieteikšanās kārtu un pretendents būs iesniedzis projektu? Stāsta ZM Lauku attīstības atbalsta departamenta Lauku attīstības fondu atbalsta nodaļas vecākais referents Egils Lapiņš: „Pēc LAD pozitīvas atbildes par projekta iesnieguma apstiprināšanu atbalsta pretendents vērsīsies kādā no kredītiestādēm, uzrakstīs iesniegumu, tam pievienos projektu un LAD lēmumu. Kredītiestāde pēc saviem kritērijiem izvērtēs, vai pretendents ir spējīgs aizņēmumu atdot. Ar savu lēmumu – piešķirt atbalstu vai ne – kredītiestāde iepazīstinās LAD.

"Aizdevumu kredītiestāde izsniegs latos vai eiro, termiņš - līdz 15 gadiem."

Ja lēmums būs atbalstošs un kredītiestāde naudu pretendentam piešķirs, tad LAD izskatīs kredītiestādes piedāvātos nosacījumus un salīdzinās tos ar tā dēvēto tirgus likmi. Tirgus likmi veido Eiropas Komisijas noteiktā atsauces likme un kredītiestādes sniegtais atbalsta pretendenta riska novērtējums, kas ir atkarīgs no aizdevuma nodrošinājuma un no atbalsta pretendenta kredītriska. Ja kredītiestādes piešķirtā aizdevuma procentu likme būs zemāka nekā tirgus likme, tad LAD precizēs atbalsta intensitāti vai pasākumā „Tūrisma aktivitāšu veicināšana” – de minimis atbalsta summu, lai nepārsniegtu maksimālo atbalsta intensitāti vai de minimis atbalsta lielumu. Ja Kredītu fonda piešķirtā aizdevuma likme būs lielāka par tirgus likmi, atbalsta intensitāte nemainīsies.

Kad LAD būs precizējis visus lielumus un pieņēmis lēmumu par galīgo atbalsta intensitāti, tad kredītiestāde sazināsies ar LAF un saņems Kredītu fonda līdzekļus, lai kredītiestāde aizdevuma veidā tos izsniegtu atbalsta pretendentam.”

LAF būs tā iestāde, kas izvērtēs un piešķirs Kredītu fonda līdzekļus tikai drošām kredītiestādēm – bankām un krājaizdevu sabiedrībām. Katrai kredītiestādei, kas no Kredītu fonda finansēs projektus, ir jābūt noslēgtam sadarbības līgumam ar LAF, lai uz tā pamata varētu pārskaitīt naudu atbalsta pretendentiem.

Kā dzirdēts neoficiālās sarunās, lielās kredītiestādes neesot pārlieku ieinteresētas šos līdzekļus apgrozīt. Acīmredzot atbalsta pretendentiem būs jādodas uz vairāk ieinteresētajām mazajām kredītiestādēm.

Kā veidosies aizdevuma procentu likme

Atbalsta pretendentam izsniegtā aizdevuma procentu likmi nosaka kā kredītiestādei pieejamās Kredītu fonda finanšu līdzekļu cenas un kredītiestādes uzcenojuma summu. Kredītu fonda finanšu līdzekļu cenu veido 20% no 12 mēnešu EURIBOR vai 12 mēnešu RIGIBOR likmes, kas fiksēta aizdevuma piešķiršanas dienā. Kredītiestādes uzcenojumu veido procentu likmes fiksētās daļas (marža) un pārvaldības izmaksu kopsumma, kas nepārsniedz 70% no aizdevuma piešķiršanas brīdī pieejamās Latvijas Bankas interneta vietnē publicētās statistiskās informācijas par vidējām iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto kredītu procentu likmēm.

Pieņemsim, ka aizdevumu atbalsta pretendents vēlas saņemt latos. Kredītiestādei Kredītu fonda līdzekļi būs pieejami par cenu, kas ir viena piektdaļa no pašreizējās 12 mēnešu RIGIBOR likmes (3,88% /5 = 0,776%).

"Katrai kredītiestādei, kas no Kredītu fonda finansēs projektus, ir jābūt noslēgtam sadarbības līgumam ar LAF, lai uz tā pamata varētu pārskaitīt naudu atbalsta pretendentam."

Saskaņā ar Latvijas Bankas mājaslapā pieejamo statistisko informāciju uzņēmumiem aizdevumus latos izsniedz ar vidējo procentu likmi 7,03%, līdz ar to Kredītu fonda aizdevumam kredītiestādes uzcenojums nedrīkstēs pārsniegt 4,921 procentu.

Tātad – kopējā atbalsta pretendentam izsniegtā aizdevuma likme šajā gadījumā nedrīkst pārsniegt 4,921 + 0,776 = 5,697% gadā.

Papildus aizdevuma procentu likmei kredītiestāde var piemērot arī komisijas maksu par aizdevuma piešķiršanu, kas nepārsniedz 0,2% no aizdevuma summas, bet ne vairāk par 300 latiem.

Jebkurā gadījumā atbalsta pretendents kredītresursus caur LAF administrēto Kredītu fondu saņems ar zemākiem kredītprocentiem, nekā tas būtu iespējams naudas tirgū.

Arī Kredītu fonda aizdevumiem nepietiekama aizdevuma nodrošinājuma gadījumos būs iespējams saņemt valsts garantijas, ko sniedz LAF – ne kā Kredītu fonda pārvaldnieks, bet kā garantiju sniedzējs. Šī sistēma joprojām darbojas neatkarīgi no Kredītu fonda atvēršanas un darbības, un šīs ir divas neatkarīgas naudas plūsmas.

Avanss – joprojām iespējams

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 783 „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai” atbalsta pretendentam, sākot realizēt projektu, ir iespējas dabūt avansa maksājumu līdz 20% no attiecināmo izmaksu kopsummas (būvniecībai, tostarp būvprojektā paredzēto ražošanas pamatlīdzekļu – stacionāro iekārtu un to aprīkojuma – iegādei, būvmateriālu iegādei un tehniskā projekta izstrādei). Šī nauda neiet caur kredītiestādi, to administrē tikai LAD. Atlikušo atbalsta intensitātes naudu pretendents jau tradicionāli saņems pēc projekta realizēšanas un visu dokumentu un atskaišu iesniegšanas LAD.

Teorētiskais laika grafiks

„Pēc tam kad pretendents iesniedzis projektu, LAD to izskatīs aptuveni 30 darbdienu laikā. Nākamais etaps – kredītiestāde, kas arī lēmumu par kredīta piešķiršanu pieņems 30 darbdienu laikā. Nākamais LAD lēmums par galējo atbalsta intensitāti tiks pieņemts 10 darbdienu laikā,” rēķina E. Lapiņš.

"Atbalsta pretendentam jārēķinās ar trim četriem mēnešiem no brīža, kad projekts ir iesniegts LAD, lai varētu projektu reāli uzsākt."

Tātad atbalsta pretendentam jārēķinās ar trim četriem mēnešiem no brīža, kad projekts ir iesniegts LAD, lai varētu projektu reāli uzsākt. Ja ir izsludināts konkurss un projekts LAD iesniegts vasaras beigās vai rudenī, tad reālu projekta īstenošanu agrākais varētu uzsākt apmēram gadu mijā.

Projekts bija apstiprināts, bet...

Vai var pretendēt uz atbalstu ar projektu, kas bijis LAD iesniegts šogad, apstiprināts, bet nav uzsākts līdzekļu trūkuma dēļ?

„Jā,” teic vecākais referents. „Ja ir LAD lēmums, bet nav dabūta nauda, tad uz Kredītu fonda aizdevumu var pretendēt. Bet, ja ir pagājuši vairāk nekā seši mēneši kopš brīža, kad projekta apstiprināts, kredītlīdzekļi nav saņemti un projekts skaitās atsaukts – tad gan vairs Kredītu fonda atbalstu saņemt nevarēs. Būs jāgaida jauna projektu izsludināšanas kārta un projekts jāiesniedz atkārtoti.”

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI