SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. februārī, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
3
3

LGA garantijas – arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpmāk atbalstu, ko sniedz SIA "Latvijas Garantiju aģentūra", varēs saņemt ne vien komersanti, bet arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ministru kabinets (MK) 26. janvārī apstiprināja Ekonomikas ministrijas sagatavotos noteikumus Nr.86 "Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 24.marta noteikumos Nr.269 "Noteikumi par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai"", kas spēkā stājās 2010. gada 11. februārī. Izmaiņas noteikumos noteic, ka turpmāk SIA „Latvijas Garantiju aģentūra” (LGA) izsniegtās garantijas varēs saņemt arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības.

Kas var saņemt garantijas

Tātad „Noteikumi par garantijām komersantu un atbilstošu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību konkurētspējas uzlabošanai”, paredz, ka turpmāk atbalstu, ko sniedz SIA "Latvijas Garantiju aģentūra" (LGA), varēs saņemt ne vien komersanti, bet arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajiem atbilstības kritērijiem. Uzreiz jāatgādina, ka atbalstu nesaņems:

  • komersanti un atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kurām ar tiesas lēmumu pasludināts maksātnespējas process vai īstenots tiesiskās aizsardzības process, kuru saimnieciskā darbība ir izbeigta vai kuras saskaņā ar komercreģistra vai Uzņēmumu reģistra (UR) informāciju atrodas likvidācijas procesā,
  • mazie un vidējie komersanti un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kurām uz 2008. gada 1. jūliju zaudējumi bija lielāki nekā puse no pamatkapitāla un vairāk nekā ceturtdaļa no pamatkapitāla zaudējumiem radušies iepriekšējo 12 mēnešu laikā. Šo nosacījumu nepiemēros jaundibinātiem komersantiem vai jaundibinātām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kas reģistrēti komercreģistrā vai UR pēc 2005. gada 30. jūnija,
  • lielie komersanti un atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kuras ir uzskatāmas par grūtībās nonākušām. Tas ir - komersantiem un sabiedrībām, kurām uz 2008. gada 1. jūliju konstatēts zaudējumu pieaugums, apgrozījuma samazināšanās, gatavās produkcijas krājumu pieaugums, jaudas pārpalikums, naudas plūsmas samazināšanās, parādu pieaugums, procentu likmju celšanās un krītoša vai nulles neto aktīvu vērtība,
  • komersanti un atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kam uz 2008. gada 1. jūliju zaudējumi bija lielāki nekā puse no pamatkapitāla un vairāk nekā ceturtdaļa no pamatkapitāla zaudējumiem radās iepriekšējo 12 mēnešu laikā,
  • komersanti un atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kuras nodarbojas ar lauksaimniecības produktu primāro ražošanu, vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību, finanšu un apdrošināšanas darbībām, transportlīdzekļu, mašīnu un iekārtu, individuālās lietošanas priekšmetu, sadzīves aparatūras un iekārtu iznomāšanu, operācijām ar nekustamo īpašumu, azartspēlēm un derībām, ieroču, munīcijas, tabakas izstrādājumu, alus un alkoholisko dzērienu ražošanu un tirdzniecību.

    "Papildu nosacījumus, ja tādi ir noteikti normatīvajos aktos par finansējuma piešķiršanu LGA, jāpublicē tīmekļa vietnē www.lga.lv ."

Līdztekus noteikumos paredzēts, ka LGA var noteikt komersantiem un atbilstošām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām papildu nosacījumus, ja tādi ir noteikti normatīvajos aktos par finansējuma piešķiršanu LGA. Šī informācija LGA nekavējoties jāpublicē tīmekļa vietnē www.lga.lv .

Nosacījumi, lai pretendētu uz atbalstu

Noteikumi paredz, ka atbalstu garantiju veidā varēs saņemt komersanti un atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, ja:

  • garantija sedz līdz 80% no finanšu pakalpojuma, bet vienam komersantam vai atbilstošai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai - ne vairāk kā 3 milj. eiro ekvivalentu latos pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa garantijas piešķiršanas dienā,
  • garantijas termiņš nepārsniedz 10 gadus investīciju aizdevumam un finanšu līzingam un trīs gadus apgrozāmo līdzekļu aizdevumam un faktoringam, kurā parādnieki ir Latvijā reģistrēti komersanti vai atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, un klients (komersants vai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība) saskaņā ar noslēgto faktoringa līgumu atbild faktoram (kredītiestādei vai tās meitassabiedrībai) par nodotā vai nododamā prasījuma drošību.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI