SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. decembrī, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
5
5

Dividenžu izmaksa par iepriekšējiem gadiem

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau nākamgad no izmaksātajām dividendēm būs jāmaksā nodoklis.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Vai sabiedrības dalībnieku lēmumus par iepriekšējiem pārskata periodiem drīkst mainīt? Vai par iepriekšējiem pārskata periodiem uzkrāto nesadalīto peļņu, kuru dalībnieki bija nolēmuši atstāt sabiedrības attīstībai, 2009. gadā drīkst izmaksāt dividendēs? – šie jautājumi uzņēmējiem ir aktuāli gada beigās, jo runa ir par naudu.

Saskaņā ar Komerclikuma 174. pantu pēc pārskata gada beigām valde sastāda un paraksta sabiedrības gada pārskatu un nekavējoties iesniedz to revidentam un padomei (ja tāda ir izveidota).

Sabiedrības peļņas izlietošana

Atbilstoši Komerclikuma 80. pantam valde sagatavo un iesniedz kārtējai dalībnieku sapulcei priekšlikumu par peļņas izlietošanu.

Priekšlikumu par peļņas izlietošanu nosūta dalībniekiem kopā ar paziņojumu par dalībnieku sapulces sasaukšanu un gada pārskatu vai izsludina saskaņā ar šā likuma 273. panta noteikumiem.

Priekšlikumā norāda:

  1. sabiedrības tīrās peļņas apmēru;
  2. dividendēs izmaksājamo tīrās peļņas daļu;
  3. peļņas izlietošanu citiem mērķiem. Dalībnieku sapulce lemj par peļņas izlietošanu pēc sabiedrības gada pārskata apstiprināšanas.

Gada pārskatu likuma 55. pants nosaka, ka vadības ziņojumā sniedz skaidru informāciju par sabiedrības attīstību, darbības finansiālajiem rezultātiem un finansiālo stāvokli, kā arī informāciju par būtiskiem riskiem un neskaidriem apstākļiem, ar kuriem sabiedrība saskaras. Šo informāciju pamato ar vispusīgu un visaptverošu sabiedrības attīstības, darbības finansiālo rezultātu un finansiālā stāvokļa analīzi atbilstoši attiecīgās sabiedrības darbības apjomam un sarežģītībai.

Lai izprastu sabiedrības attīstību, darbības finansiālos rezultātus un finansiālo stāvokli, šajā analīzē iekļauj:

  1. finansiālo rezultātu rādītājus;
  2. tiktāl, ciktāl tie ir būtiski, arī galvenos sabiedrību un attiecīgo nozari raksturojošos nefinanšu rādītājus - informāciju par vides aizsardzības prasību ietekmi un informāciju par darbiniekiem (piemēram, piemērotā nodarbinātības politika, garantijas un atbalsts darbiniekiem) vai citu informāciju;
  3. ja iespējams, atsauces uz finanšu pārskatā norādītajām summām un papildu skaidrojumus par tām. Šīs daļas 2. punktā minētos nefinanšu rādītājus atļauts nesniegt sabiedrībām, kuras nepārsniedz divus no Gada pārskatu likuma 24. panta otrajā daļā minētajiem kritērijiem.

Vadības ziņojumā jāsniedz arī norādījumi par:

  1. jebkādiem svarīgiem notikumiem kopš pārskata gada beigām;
  2. turpmāko sabiedrības attīstību;
  3. pētniecības darbiem un attīstības pasākumiem, ja tādi ir;
  4. sabiedrības filiālēm un pārstāvniecībām ārvalstīs;
  5. finanšu instrumentu izmantošanu un, ja tas ir būtiski sabiedrības aktīvu, saistību, finansiālā stāvokļa un peļņas vai zaudējumu novērtēšanai, – arī par finanšu riska vadības mērķiem un politiku, par pieņemto riska vadības politiku attiecībā uz katru nozīmīgu prognozēto nākotnes darījumu veidu, kam tiek piemērota riska ierobežošanas uzskaite; par sabiedrības pakļautību tirgus riskam, kredītriskam, likviditātes riskam un naudas plūsmas riskam.

Svarīgi! Vadības ziņojumā sniedzami priekšlikumi par sabiedrības peļņas izlietošanu vai tās zaudējumu segšanu.

Secinājums. Tātad priekšlikumi par peļņas izlietošanu attiecas uz konkrēto pārskata gadu, nevis iepriekšējiem gadiem.

Gada pārskata apstiprināšana

Sabiedrības gada pārskatu apstiprina dalībnieku sapulce, kuru sasauc valde pēc revidenta atzinuma saņemšanas, bet, ja sabiedrībai ir padome, - arī pēc padomes ziņojuma saņemšanas.

Nekļūdīties! Izmaksājot dalībniekiem naudu, kas bilancē veido uzkrāto iepriekšējo pārskata gadu nesadalīto peļņu, kura pēc dalībnieku lēmuma atstāta sabiedrības attīstībai, tā nav uzskatāma par dividendēm un par šādu izmaksu ir aprēķināms iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Šo izmaksu var uzskatīt par citiem ienākumiem likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izpratnē.

"Priekšlikumi par peļņas izlietošanu attiecas uz konkrēto pārskata gadu, nevis iepriekšējiem gadiem."

Svarīgi zināt! Komerclikuma 182. pants nosaka, ka sabiedrība drīkst veikt izmaksas dalībniekiem tikai tad, ja tiek izmaksātas dividendes vai samazināts pamatkapitāls, vai ja sabiedrība tiek likvidēta un tās manta sadalīta starp dalībniekiem. Dalībniekiem izdarītās izmaksas, kas nav minētas 182. panta pirmajā daļā, uzskatāmas par nepamatotām.

Par sabiedrības līdzekļu nepamatotu izmaksu uzskatāmi arī gadījumi, kad dalībnieks bez maksas izmanto sabiedrības mantu, kad dalībniekam par sabiedrībai sniegtajiem pakalpojumiem izmaksā augstāku atlīdzību, nekā noteikts līgumā, vai kad sabiedrība no dalībnieka pērk mantu par paaugstinātu cenu.

Atbildība

Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksa 166.6 pants nosaka: par normatīvajos aktos noteikto grāmatvedības kārtošanas nosacījumu neievērošanu, gada pārskatu, statistikas pārskatu vai statistiskās informācijas neiesniegšanu attiecīgajos normatīvajos aktos noteiktajos termiņos vai nepilnīgu iesniegšanu attiecīgajām valsts institūcijām - uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz 150 latiem, juridiskajām personām - no 50 līdz 300 latiem. Saskaņā ar Krimināllikuma 217. pantu par uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), iestādei vai organizācijai likumos noteikto grāmatvedības dokumentu kārtošanas nosacījumu, gada pārskatu vai statistikas pārskatu sastādīšanas kārtības pārkāpšanu, gada pārskatu, statistikas pārskatu vai statistiskās informācijas laicīgu neiesniegšanu vai nepilnīgu iesniegšanu attiecīgajām valsts institūcijām, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā, - soda ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Jāatceras, ka 2010. gadā no izmaksātajām dividendēm būs jāmaksā nodoklis!

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI