SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. maijā, 2008
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts

Būs atbalsts par ugunsgrēkā izpostītu mežu

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Patlaban valdībā saskaņošanas procesā atrodas Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts „Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība Lauku attīstības programmas 2007. - 2013. gadam pasākuma „Mežsaimniecības ražošanas potenciāla atjaunošana un preventīvu pasākumu ieviešana” aktivitātes „Mežsaimniecības ražošanas potenciāla atjaunošana ugunsgrēku un/vai dabas katastrofu radīto postījumu vietās” īstenošanai”.

Šo noteikumu mērķis ir sniegt meža īpašniekam atbalstu gadījumos, kad ugunsgrēka vai vēja iedarbības rezultātā gājušas bojā audzes un šajās platībās nepieciešams veikt meža atjaunošanu. Atbalsta pasākumu finansēs Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai, paredzot Latvijas valsts līdzfinansējumu. Dabas katastrofu vai meža ugunsgrēku gadījumā valsts un Eiropas Savienības atbalsts ļaus ātrāk atgūties no gūtajiem zaudējumiem un izvairīties no iespējamās krīzes meža nozarē vai arī mazināt to.

Noteikumi paredz, ka atbalstu varēs saņemt fiziska persona, kurai pieder meža platība, un arī juridiska persona, kuras pamatkapitālā privātā kapitāla daļas veido vismaz 50 procentus. Atbalstu varēs saņemt arī pašvaldības, kuru īpašumā ir mežs.

Lai pretendents saņemtu atbalstu, viņam Lauku atbalsta dienesta reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē papīra vai elektroniska dokumenta veidā jāiesniedz iesniegums divos eksemplāros, ar Valsts meža dienestu saskaņota meža apsaimniekošanas plāna kopija un Zemesgrāmatu nodaļas izdota Zemesgrāmatas apliecības vai Nostiprinājuma uzraksta kopija, uzrādot arī oriģinālu.

"Dabas katastrofu vai meža ugunsgrēku gadījumā atbalsts ļaus ātrāk atgūties no gūtajiem zaudējumiem un izvairīties no iespējamās krīzes."

Priekšroka tiks dota tiem atbalsta saņemšanas pretendentiem, kuri projektus iesniegs pirmie. Tie projektu iesniegumi, kuri nebūs ieguvuši finansējumu attiecīgajā kārtā, tiks finansēti nākamajā.

Lauku attīstības programmas 2007. - 2013. gadam pasākumam „Mežsaimniecības ražošanas potenciāla atjaunošana un preventīvu pasākumu ieviešana” paredzētais finansējums ir 11 398 157 lati.

Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks atzinīgi vērtē šo atbalsta pasākumu, par kura nepieciešamību visvairāk varēja pārliecināties pēc 2005. gada vētras. Vētras rezultātā tika nodarīts nozīmīgs kaitējums mežaudžu produktivitātei, un atbalsta pieejamība ievērojami palīdzētu meža īpašniekiem atjaunot bojāto mežaudžu ražošanas potenciālu. Nav iespējams paredzēt dabas katastrofas un to nodarīto postījumu apmēru, tomēr, ja tādas notiek, svarīgi sniegt operatīvu palīdzību meža īpašniekiem. Vētrai 2005. gada 8. un 9. janvārī bija krasi negatīva ietekme uz meža nozari Latvijā kopumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI