NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
16. septembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ceļu satiksme
7
7

Iedzīvotājus aicina ziņot par aizdomīgām auto numura zīmēm

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

Uz Latvijas ceļiem arvien biežāk manīti spēkrati ar “aizdomīgām” numura zīmēm. Arī sociālajos tīklos cilvēki ir aktīvi dalījušies ar komentāriem un attēliem. Iespējas pārliecināties, vai pamanītais auto nav ar viltotām numura zīmēm, ir ierobežotas, tāpēc par šādiem gadījumiem iedzīvotāji tiek aicināti uzreiz ziņot Valsts policijai.

īsumā
  • Gadījumā, ja tiek pamanīts auto ar (iespējams) viltotām reģistrācijas numura zīmēm, Valsts policija aicina nekavējoties ziņot, zvanot uz tālruņa numuru 110.
  • Iespējas pārliecināties, vai redzētie automašīnas reģistrācijas numuri ir vai nav viltoti, ir ierobežotas.

Rezonansi sabiedrībā ir izraisījis gadījums septembra sākumā, kad Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ceļu policijas bataljona amatpersonas, veicot satiksmes uzraudzību, Rīgā, uz Vanšu tilta, konstatēja transportlīdzekli, kuram, iespējams, bija viltotas valsts reģistrācijas numurzīmes, kas līdzīgas Krievijas valsts reģistrācijas numurzīmēm. Pārbaudē tika atklāts, ka transportlīdzeklī atradās ieroči, un tika konstatēti Ieroču aprites likuma 36. panta pirmās daļas pārkāpumi. Ieroči tika izņemti. Par notikušo Valsts policijā ir uzsākti divi administratīvā pārkāpuma procesi un viens kriminālprocess.

Šobrīd saistībā ar, iespējams, viltotajām auto numura zīmēm ir uzsākti trīs kriminālprocesi un vairāk nekā 15 administratīvā pārkāpuma procesu, LV portālu informēja Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte.

Iespējamos iemeslus vēl skaidro

Komentējot iespējamos iemeslus, kāpēc ārvalstu pilsoņi izvēlējušies slēpt auto numurzīmes, Valsts policija pieļauj, ka viens no argumentiem neatbilstošu numurzīmju uzstādīšanai varētu būt vēlme izvairīties no iespējamas agresijas, kas varētu tikt vērsta pret pasažieriem, kuri pārvietojas transportlīdzeklī ar Krievijas Federācijas numurzīmēm.

Tomēr Valsts policija uzsver, ka motīvu noskaidrošana vēl turpinās. “Šie gadījumi tiek vērtēti attiecīgi kriminālprocesā vai administratīvajā procesā. Publiski izskanējušos gadījumus šobrīd atturēsimies komentēt, jo turpinās izmeklēšana,” saka Grāvīte.

Analizējot policijas rīcībā esošo informāciju, primāri šajos gadījumos, vērtējot no tiesiskuma aspekta, ir konstatējams administratīvais pārkāpums un atbildība.

Ceļu satiksmes likuma 72. panta sestā daļa paredz, ka par braukšanu ar transportlīdzekli, kura numura zīme neatbilst valsts standartam, ir pilnībā vai daļēji izmainīta, aizsegta, pārklāta ar aizsargmateriāliem, mehāniski bojāta, locīta vai apslēpta citā veidā, transportlīdzekļa vadītājam piemēro naudas sodu no 55 līdz 140 eiro.

Arī administratīvajā procesā tiek skaidroti apstākļi, iemesli, motīvi, piebilst Grāvīte.

Konstatējot šādus pārkāpumus, numuri tiek izņemti, savukārt personām, kuras pārvietojas ar automašīnām, kurām ir šādi numuri, parasti ir līdzi arī oriģinālās numurzīmes.

Aicina ziņot ne tikai internetā

“Protams, policija redz publicētos ziņojumus [sociālā medija portālā] Twitter, tomēr ir ārkārtīgi svarīgi, lai iedzīvotāji, redzot šādus gadījumus, uzreiz ziņo, zvanot uz tālruņa numuru 110, lai mēs varam tūlītēji reaģēt un nosūtīt tuvāko ekipāžu,” uzsver Grāvīte.

Policija var apturēt transportlīdzekli ar šādu numurzīmi, ja tas pārvietojas satiksmē, nevis ir novietots stāvēšanai. Tādēļ ir būtiski, ka iedzīvotāji uzreiz ziņo policijai, nevis fotografē un ievieto attēlus sociālajos tīklos.

“Turklāt mēs Twitter neesam 24/7,” viņa piebilst.

Vai numuru var pārbaudīt

“CSDD e-pakalpojumi piedāvā iespēju reģistrā ikvienam pārliecināties, vai attiecīgā transportlīdzekļa reģistrācijas numura zīme ir izdota Latvijā, savukārt Valsts policijas un citu tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem ir pieeja starptautiskajai datubāzei, lai pārliecinātos par attiecīgo numura zīmju likumību. Tiesa, tai nav pieejas informācijai par Krievijā un Baltkrievijā izdotajām numura zīmēm,” atbildot uz LV portāla jautājumu, kā pārliecināties, vai automašīnas numurzīme ir īsta, norāda Ceļu satiksmes drošības direkcijas Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks Mārtiņš Mālmeisters.

Latvijā numura zīmes tiek izgatavotas pēc noteikta standarta, ar dažādām pretviltošanas pazīmēm, kuras mājas apstākļos nav iespējams realizēt, piebilst Mālmeisters.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI