NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
5
5

Aicina piedalīties aptaujā par noslēguma pārbaudes darbu norisi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: IZM publicitātes foto

Gatavojoties mācību gada noslēgumam, Izglītības zinātnes ministrija sadarbībā ar platformu “Edurio” aicina vispārizglītojošo skolu 9. un 12. klases skolēnus, kā arī profesionālās izglītības iestāžu 3. un 4. kursa audzēkņus piedalīties aptaujā par pamata un vispārējās vidējās izglītības noslēguma pārbaudes darbu norisi 2019./2020. mācību gadā.

Ārkārtējās situācijas laikā valdība nolēmusi pārtraukt arī valsts centralizēto pārbaudījumu darbu norisi.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šobrīd ir sagatavojusi trīs rīcības scenārijus pārbaudījumu norisei, stingri ievērojot Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra sniegtās rekomendācijas.

  • Scenārijs A. Ja šībrīža ārkārtējā situācija pēc 12. maija netiek pagarināta, eksāmenu sesijas sākums plānots 2020. gada jūnija pirmajās nedēļās.
  • Scenārijs B. Ja ārkārtējā situācija turpināsies arī pēc 12. maija, eksāmenu sesija tiek pārcelta uz vēl vēlāku laiku.
  • Scenārijs C. Ja rodas apstākļi, kuru dēļ sesijas īstenošana nav iespējama, tā tiek atcelta. Vispārējo izglītību skolēni iegūst, saņemot gada vērtējumu.

Ja ārkārtējā situācija 12. maijā netiek pagarināta, tiek īstenots scenārijs A, liecina Valsts izglītības satura centra mājaslapā publicētā informācija.

Tādā gadījumā pamatizglītības apliecības iegūšanai skolēniem jākārto kombinētais pārbaudījums (mācību valoda, matemātika, Latvijas vēsture), svešvalodas eksāmens un latviešu valodas eksāmens mazākumtautību izglītības programmās.

“Skolēniem ir tiesības saņemt objektīvu apgūto zināšanu un prasmju novērtējumu par visu apgūto mācību saturu 9 vai 12 gados, lai nodrošinātu sekmīgu tālāko izglītības turpinājumu un vienlīdzīgus nosacījumus attiecībā pret citu gadu absolventiem. Tāpēc eksāmenu sesija, ievērojot nepieciešamos nosacījumus, būtu jāīsteno,” informē IZM.

Lai iegūtu atestātu par vispārējo vidējo izglītību, skolēniem jākārto obligātie centralizētie eksāmeni:

  • vienā svešvalodā (pēc izvēles);
  • latviešu valodā un matemātikā;
  • ceturtais jeb izvēles eksāmens nav obligāts.

Ja nepieciešams, skolēns var kārtot jebkuru centralizēto (bioloģija, ķīmija, fizika, Latvijas un pasaules vēsture) vai necentralizēto eksāmenu (ģeogrāfija, ekonomika, informātika, mācībvaloda un literatūra (krievu) mazākumtautību izglītības programmās), vai skolas veidotu izvēles eksāmenu.

Aptauja paredzēta tikai tiem skolēniem, kuri šogad kārtos noslēguma pārbaudes darbus. Aptauju var aizpildīt šeit.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI