NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
25. martā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
15
15

Laulības reģistrācija un dokumentu maiņa ārkārtējās situācijas laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ārkārtējās situācijas laikā ir noteikti būtiski ierobežojumi rīkot publiskus pasākumus vai pulcēties. Šie ierobežojumi attiecas arī privāto pulcēšanos. Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments aicina rūpīgi un atbildīgi izvērtēt jebkādu klātienes konsultāciju nepieciešamību un komunikācijā ar dzimtsarakstu nodaļām izmantot elektroniskos saziņas līdzekļus.

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments informē, ka arī ārkārtējās situācijas laikā pašvaldību dzimtsarakstu nodaļas klātienē nodrošina dzimšanas un miršanas fakta reģistrāciju, tomēr savu apmeklējumu vēlams pieteikt telefoniski vai pa e-pastu. Pašvaldību dzimtsarakstu nodaļu kontaktinformācija pieejama šeit.

Iesniegumu laulības reģistrācijai šobrīd var nosūtīt izvēlētajai dzimtsarakstu nodaļai tikai elektroniski, ja šo iesniegumu ar drošu elektronisko parakstu ir parakstījušas abas personas, kas vēlas noslēgt laulību. Vairāk informācijas šeit.

Atsevišķas dzimtsarakstu nodaļas arī reģistrē pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas pieteiktās laulības. Ja personas nevēlas iepriekš pieteikto laulību reģistrēt ārkārtējās situācijas laikā, laulības reģistrāciju iespējams pārcelt, vienojoties ar dzimtsarakstu nodaļu par citu laulības noslēgšanas laiku. Jāatzīmē, ka šobrīd drošības apsvērumu dēļ laulību reģistrācija notiek tikai liecinieku klātbūtnē bez viesiem.

Iesniegumus arhīva jautājumos par atkārtotām civilstāvokļa aktu apliecībām un izziņām var iesniegt elektroniski, izmantojot portālu www.latvija.lv vai www.epakalpojumi.lv. Vairāk informācijas šeit.

Netiek pieņemti iesniegumi par vārda, uzvārda un tautības maiņu

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments norāda – ņemot vērā klātienē sniedzamo pakalpojumu ierobežojumus, netiek pieņemti arī jauni iesniegumi par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu.

Tā kā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir pārtraukusi klientu pieņemšanu klātienē, šobrīd jaunu personu apliecinošu dokumentu sakarā ar vārda vai uzvārda maiņu (tajā skaitā uzvārda maiņu pēc laulības noslēgšanas) nevarēs saņemt arī personas, kuru iesniegums jau ticis izskatīts.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir informējusi – ja Latvijas Republikā izsniegtam personu apliecinošajam dokumentam ir beidzies derīguma termiņš, tad šis personu apliecinošais dokuments joprojām ir izmantojams personas identificēšanai ārkārtējās situācijas laikā.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI