NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Kultūra
4
4

Uz gaišo tagadni un apskaidroto nākotni – “Nākotnes nama” spāru svētki

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VNĪ publicitātes attēls

Piektdien, 18. oktobrī, Latviešu strēlnieku laukumā 1 tiek svinēta nozīmīga Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) rekonstrukcijas posma pabeigšana – “Nākotnes nama” spāru svētki.

Pasākumā svinīgā noskaņā notiks spāru vainaga pacelšana virs “Nākotnes nama” jumta, kā arī būs iespēja doties ekskursijā un iepazīties ar Okupācijas muzeja pārbūves gaitu, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). LOM pārbūve un “Nākotnes nama” būvniecība ir VNĪ uzsāktās pārmaiņu programmas “100 adreses Latvijas valsts simtgadei” projekts. Viens no galvenajiem šīs programmas mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar uzbūvētajām ēkām varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

Šobrīd muzeja jaunajā daļā – “Nākotnes namā” – paveikti aptuveni 80% darbu, savukārt vecajā muzeja daļā: ap 20% darbu. Visā kompleksā turpinās darbs pie jumta izbūves, kā arī notiek ēkas labiekārtošana – tiek izbūvētas kāpnes un ārējie inženiertīkli.

LOM pārbūves projektā “Nākotnes nams” saglabāta latviešu arhitekta Gunāra Birkerta (Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas autora) ideja – arhitekta 2001. gadā dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970. gadā būvēto ēku papildināt ar baltu piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienīgu funkcionalitāti. Ieceri melnajai bijušā Sarkano latviešu strēlnieku muzeja ēkai piebūvēt gaišu pagarinājumu Birkerts apraksta kā metaforu: no tumšās pagātnes uz gaišo tagadni un apskaidroto nākotni.

Vienlaikus ar muzeja pārbūvi un “Nākotnes nama” būvniecību jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls – mākslas objekts “Vēstures taktīla”. Memoriāla būvniecību plānots uzsākt jau šoruden.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI