NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
29. maijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Latvijai 100
1
1

Atklāj memoriāla kompleksa būvniecības darbu uzsākšanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Okupācijas muzejs

Otrdien, 29. maijā, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis, kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) direktors Gunārs Nāgels kopā ar būvdarbu veicējiem simboliski atklāja Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības darbu uzsākšanu. Svinīgajā pasākumā pie LOM, Strēlnieku laukumā, klātesošie tika iepazīstināti arī ar LOM pārbūves un jaunās piebūves “Nākotnes nams” būvniecības turpmākajiem soļiem.

Paredzēts, ka memoriālu veidos vairāku objektu ansamblis – restaurētā vēsturiskā LOM ēka, kas tapusi jau 1970. gadā, tās jaunā piebūve “Nākotnes nams”, kuras pamatā ir arhitekta Gunāra Birkerta ideja – papildināt esošo ēku ar jaunu apjomu, un šim mērķim izmantotas 2001. gadā Birkerta dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970. gadā būvēto ēku papildināt ar baltu piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti. Arhitekta ideja ietverta metaforā – no tumšās pagātnes uz gaišo tagadni un apskaidrotu nākotni. Projektā paredzēts izbūvēt jaunas, mūsdienīgas muzeja ekspozīcijas telpas ar telpiskiem un multimediāliem, interaktīviem objektiem. Plānots, ka nākotnē jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls.

Vienlaikus ar Okupācijas muzeja pārbūvi paredzēts izveidot arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālu “Vēstures taktīla”, kas ir Kristapa Ģelža, arhitektes Ilzes Miķelsones un komponista, sonologa Voldemāra Johansona kopdarbs, un iecerēts kā vienots arhitektonisks ansamblis kopā ar G. Birkerta projektēto Okupācijas muzeja paplašinājumu “Nākotnes nams”.

Šodien VNĪ valdes priekšsēdētājs parakstīja līgumu ar SIA “Taktila” par minētā mākslas objekta būvprojekta izstrādi, mākslas objekta izgatavošanu, uzstādīšanu un projekta īstenošanas autoruzraudzību, būvuzraudzību, mākslas objekta pilnīgu izstrādi, uzstādīšanu, izgaismošanu un apskaņošanu.

Tāpat projekta ietvaros paredzēts izbūvēt jaunas, mūsdienīgas muzeja ekspozīcijas telpas ar telpiskiem, multimediāliem un interaktīviem objektiem.

“Šā gada jūlijā apritēs 25 gadi, kopš Latvijas Okupācijas muzejs pirmo reizi vēra durvis saviem apmeklētājiem, atgādinot un stāstot par sāpīgām latviešu tautas vēstures liecībām. Tāpēc man ir patiess prieks, ka muzeja jubilejas un Latvijas valsts jubilejas gadā “Valsts nekustamajiem īpašumiem” ir izdevies izdarīt vairāk nekā pēdējos desmit gados un beidzot no vārdiem būsim nonākuši pie darbiem,” uzsvēra R. Neimanis.

Kultūras ministre Dace Melbārde svinīgajā būvniecības sākšanas pasākumā uzsvēra, ka šis projekts ir tapis nepiedodami ilgi. "Tagad daudzus gadus iestrēgušo projektu ir izdevies izkustināt. Ļoti ceru, ka būvnieki spēs projektu īstenot noteiktajā laikā, jo tas pārāk ilgi bija iestrēdzis birokrātijas valgos," sacīja D. Melbārde.

Paredzēts, ka pārbūvi veiks SIA "Skonto būve". Šodien tika noslēgts arī līgums par 5,2 miljoniem eiro. Paredzamais pārbūves laiks ir 12 mēneši. Latvijas Okupācijas muzejs cer, ka pēc ēkas pārbūves un iekārtošanas tas vēsturiskajās telpās varētu atgriezties 2020. gadā.

Okupācijas muzeja pārbūves projekts ir iekļauts VNĪ pārmaiņu programmā "100 adreses Latvijas valsts simtgadei". Viens no šīs programmas mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar tiem varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI