NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
20. jūnijā, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Izglītība
1
1

Vienuviet pieejama informācija par kultūras pasākumiem bērniem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kultūras ministrija apkopojusi informāciju par vairāk nekā 3000 bērniem un jauniešiem paredzētu kultūras norišu visā Latvijā.

FOTO: Sintija Zandersone, LETA

Šobrīd norit aktīvs darbs pie projekta „Latvijas skolas soma” izstrādes, kas nodrošinās iespēju ikvienam Latvijas bērnam un jaunietim neatkarīgi no ģimenes finansiālās situācijas iepazīt profesionālo kultūru un mākslu. Sagatavošanās procesā ir svarīgi saprast, kāds ir jaunākajai paaudzei atbilstošu kultūras norišu piedāvājums šobrīd, kādu pasākumu pietrūkt un pie kādu pasākumu izveides jāstrādā turpmāk. Kultūras ministrija apkopojusi Latvijas kultūras iestāžu šī brīža piedāvājumus bērnu un jauniešu auditorijai. To savā darbā varēs izmantot pedagogi, plānojot klašu ekskursijas, mācību norisi, un vecāki, plānojot ģimenes kopīgu atpūtu vasarā.
īsumā
  • Apkopota informācija par vairāk nekā 3000 bērniem un jauniešiem paredzētu kultūras norišu visā Latvijā.
  • Izmantojot atlases kritērijus, aktivitātes var atlasīt pēc norises vietas, rīkotājorganizācijas, vecuma un citiem kritērijiem.

Iepriekš vienuviet nebija pieejama informācija par bērniem un jauniešiem atbilstošu kultūras aktivitāšu piedāvājumu, ja skolotājs vai vecāks vēlējās noskaidrot piedāvājumu, bija jāapmeklē katras kultūras iestādes mājaslapa. Kultūras ministrija (KM) apkopojusi informāciju par vairāk nekā 3000 bērniem un jauniešiem paredzētu kultūras norišu visā Latvijā. Ziņas iegūtas, sadarbojoties ar valsts, pašvaldību un nevalstisko organizāciju kultūras iestādēm.

Ar jauno mācību gadu atsevišķās Latvijas skolās īstenos "Latvijas skolas somas" izmēģinājumprojektu, ko iepriekš dēvēja par "Kultūras skolas somu". Visās skolās to plānots ieviest ar 2018./2019. mācību gadu. Apkopotā informācija par kultūras iestāžu piedāvājumu ļauj izanalizēt jau esošo piedāvājumu un saprast, vai tas sabalansēti aptver visas vecumgrupas, saistās ar mācību saturu un sekmē izglītības mērķu sasniegšanu, norāda KM Latvijas valsts simtgades biroja Izglītības un jauniešu projektu vadītāja Aija Tūna.

"Vismazāk norišu ir 10.–12. klases audzēkņiem. "

"Latvijas skolas somas" idejas virzītāji uzsver, ka ir būtiski kultūras norises, kuras apmeklēs skolēni, sasaistīt ar mācību saturu. Apkopoto informāciju par šī brīža kultūras iestāžu piedāvājumu Valsts izglītības satura centrs (VISC) izmantos, izstrādājot jauno mācību saturu vispārējā izglītībā. "Tas būs balstīts kompetenču pieejā, un viena no pamatkompetencēm būs kultūras un radošuma kompetence, akcentējot, ka skolēniem vienlaikus ar kultūras un mākslas pieredzes iegūšanu ir jāattīsta radošā domāšana," akcentē VISC direktors Guntars Catlaks.

Visvairāk aktivitāšu piedāvā bibliotēkas

Apkopojums pieejams KM mājaslapā sadaļā "Kultūras norises bērniem un jauniešiem". Ministrija izvēlējusies netērēt finanšu līdzekļus speciālas platformas izveidei, tā vietā piedāvājumu apkopojot "Microsoft Excel" failos. Izmantojot atlases kritērijus, aktivitātes var atlasīt pēc norises vietas, rīkotājorganizācijas, vecuma un citiem kritērijiem.

Piedāvājumā iekļautas šī gada kultūras norises un uz priekšdienām plānots to papildināt. Skolu pedagogi ir aicināti, gatavojoties nākamajam mācību gadam, izmantot izveidoto materiālu, plānojot mācību un audzināšanas darbu, un rosināt skolēnus apgūt Latvijas kultūras vērtības. Apkopotā informācija būs noderīga arī vecākiem, kuri lems par kopīgu atpūtu ar savām atvasēm. KM mājaslapā pieejamais apkopojums būs noderīgs arī plašākai auditorijai – pašvaldībām, valsts institūcijām, komercorganizācijām, nevalstiskajam sektoram, potenciālajiem skolu atbalstītājiem un sadarbības partneriem, kā arī plašsaziņas līdzekļiem, kas atspoguļo kultūras un izglītības informāciju, norāda ministrija.

Kultūras dzīves organizatoru piedāvājums aptver virkni nozaru – vizuālo mākslu, literatūru, mūziku, kino, teātri, deju, mantojumu, arhitektūru, dizainu, novadpētniecību un vēsturi. Iegūtā informācija liecina, ka šobrīd visvairāk aktivitāšu bērniem un jauniešiem piedāvā publiskās bibliotēkas, pēc tam seko muzeji un arhīvi, teātri un koncertorganizācijas, kā arī citas institūcijas.

Pēc vecuma grupām visplašākais piedāvājums ir 1.–4. un 5.–9. klases skolēniem, bet vismazāk norišu ir 10.–12. klases audzēkņiem. Kā atzinuši kultūras iestāžu pārstāvji, izveidot pusaudžu auditorijai saistošu pasākumu ir sarežģīti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI