NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
23. decembrī, 2013
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: E-vide
1
1

VZD klientiem piedāvās jaunu mobilo aplikāciju

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mobilās aplikācijas risinājums uzlabos VZD datu un elektronisko pakalpojumu pieejamību, un tā nodrošinās iespēju ikvienam interesentam neatkarīgi no savas atrašanās vietas piekļūt aktuālajiem kadastra un citiem VZD rīcībā esošajiem datiem.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

2014.gadā Valsts zemes dienesta klientus sagaida patīkami jauninājumi – lietotāju ērtībām būs pieejama mobilā aplikācija „kadastrs.lv” un vairāki līdzšinējie Zemes dienesta sniegtie maksas dati būs pieejami bez maksas. LV portāls piedāvā ieskatu gaidāmajos jauninājumos.

Šobrīd ikvienam ir pieejama Valsts zemes dienesta (VZD) izveidota vietne kadastrs.lv, kurā var iegūt Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas un Valsts adrešu reģistra teksta un ģeotelpiskos datus par visas Latvijas teritoriju. Kadastrs.lv iespējams apskatīt, piemēram, informāciju par zemi, tās platību, apgrūtinājumiem, būvēm un to veidojošiem elementiem – pamatu, ārsienu, jumta veidu, kā arī apbūves laukumu, platībām, vērtību. Portālā var noskaidrot arī informāciju par īpašniekiem. Tāpat kadastrs.lv piedāvā redzēt jebkuru adresi un tās pilno pierakstu. Šāda informācija var noderēt, piemēram, deklarējot dzīvesvietu.

Gaidāmie jauninājumi

Aplikācijas rada ne tikai privātais, bet arī valsts sektors. Valsts zemes dienests ir piektā valsts iestāde, kas saviem klientiem piedāvās mobilo aplikāciju. Līdz šim aplikāciju ir izstrādājusi Ceļu satiksmes drošības direkcija, Valsts kanceleja, Tūrisma attīstības valsts aģentūra un Kultūras informācijas sistēmu centrs.

VZD realizē vērienīgu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu "Valsts zemes dienesta ģeotelpisko datu ģeotelpiskās informācijas sistēmas izveide". Projekta īstenošanas rezultātā tiks uzlabota VZD sniegto pakalpojumu kvalitāte un klientu ērtībām tiks ieviesti vairāki jauninājumi. Tiks atvērti tie dati, kas iepriekš bija pieejami par maksu, slēdzot līgumus. Starp jauninājumiem būs arī mobilā aplikācija "kadastrs.lv".

"VZD ir piektā valsts iestāde, kas izstrādājusi mobilo aplikāciju."

VZD izveidotā aplikācija būs noderīga ikvienam nekustamā īpašuma īpašniekam un arī plašam profesionāļu lokam. Aplikācija būs pieejama bez maksas trīs valodās – latviešu, angļu un krievu.VZD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga par aplikāciju saka: "Vissvarīgākais ir, lai lietotājiem būtu ērti un mēs pietuvotos izcilībai."

Aplikācijas iepazīšanās pasākumā VZD Attīstības departamenta Pakalpojumu attīstības daļas projektu vadītāja Vita Vodinska informēja, ka Ģeotelpiskās informācijas sistēmas izveides ietvaros VZD elektronizēs savus pakalpojumus, tiks veidotas jaunas kartes, piemēram, kartes, kurās atspoguļojas tirgus darījumu cenu dinamika. Būs pieejamas datu atlases iespējas, piemēram, varēs atlasīt lauksaimniecības zemes konkrētā novadā, kuras pārsniedz konkrētu platību.

Mobilās aplikācijas iespējas

VZD Komunikācijas projektu vadītāja Arta Platace informē: "Šis mobilās aplikācijas risinājums uzlabos VZD datu un elektronisko pakalpojumu pieejamību, un tā nodrošinās iespēju ikvienam interesentam neatkarīgi no savas atrašanās vietas piekļūt aktuālajiem kadastra un citiem VZD rīcībā esošajiem datiem." Tieši mobilās aplikācijas lietotāji būs pirmie, kuriem bez maksas būs pieejami ERAF projekta realizēšanos ietvaros paredzētie bezmaksas dati.

Aplikācija būs pieejama jaunākās paaudzes mobilajām ierīcēm:

  • Android, sākot no 2.3 un augstāk, ieteicamā versija ir 4.0 un augstāk;
  • IOS, sākot no 5.0 un augstāk, ieteicamās versijas ir 6 un 7;
  • Windows phone, sākot no 7.0 un augstāk, ieteicamās versijas ir no 7.5 un augstāk.

Mobilā aplikācija piedāvās sekojošas iespējas:

  • kartē apskatīt zemes vienības robežas un būvju kontūras, kā arī Valsts adrešu reģistra datus – ielas, ceļus, adreses;
  • ar GPS palīdzību noteikt savu atrašanās vietu, attēlot to uz kartes un izmantot fona materiālu, lai labāk orientētos kartē un apvidū;
  • meklēt kadastra objektus, attēlot tos kartē un apskatīt pamatinformāciju publisko datu apjomā;
  • pārbaudīt objekta adresi, tai skaitā vēsturisko adresi;
  • kartē apskatīt kadastrālās vērtības zonējumus;
  • sekot līdzi sava VZD pasūtījuma izpildes statusam.

Mobilā aplikācija piedāvās arī vairākas papildu iespējas – ērtāku datu un pakalpojumu saņemšanu:

  • portāla kadastrs.lv abonenti varēs lietot mobilo aplikāciju ar tiem pašiem piekļuves rekvizītiem un iegūt tādu pašu datu apjomu kā portālā;
  • būs pieejamas tipveida informācijas izdrukas, kas satur būtiskākos nekustamo īpašumu, zemes vienību, būvi vai telpu grupu raksturojošus lielumus;
  • par teksta datiem varēs norēķināties ar vienreizējiem maksājumiem un iegūt teksta datus PDF formātā, ko varēs nosūtīt sev uz e-pastu vai lejuplādēt mobilajā ierīcē;
  • vienmēr bez maksas varēs uzzināt visu par savu īpašumu, izmantojot e-pakalpojumu "Mani dati kadastrā";
  • sadaļā "Mans konts" varēs apskatīt VZD pakalpojumu rezultātus.

Ieguvumi no mobilās aplikācijas būs ne tikai īpašumu īpašniekiem vai cilvēkiem, kuriem ikdienas darbs saistīts ar VZD datu izmantošanu. Uzspiežot uz kartes, varēs iegūt pamatinformāciju par zemes vienībām un būvēm – kadastra apzīmējumu, adresi, zemes vienības platību, īpašnieka personas statusu – vai īpašums pieder valstij, pašvaldībai, juridiskai personai vai privātpersonai. Uzrādīs arī, vai īpašnieks ir ārzemnieks. Kā arī uzspiežot uz kartes, tiks uzrādīts, ja zemes vienībai ir robežu neatbilstība.

"Mobilā aplikācija būs pieejama jaunākās paaudzes tālruņiem."

Piemēram, izmantojot mobilo aplikāciju, varēs doties pēc svētku eglītes bez maksas. VAS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajos mežos drīkst nocirst svētku eglīti un ar mobilās aplikācijas palīdzību varēs noskaidrot, vai izvēlētā eglīte atrodas valsts mežā vai tomēr privātīpašumā.

Šobrīd notiek mobilās aplikācijas testēšana, un līdz 2014.gada 8.janvārim ikviens var iesaistīties tās demo versijas izmēģināšanā. Lai aplikāciju izmēģinātu, jāraksta uz e-pastu kadastrs.lv@vzd.gov.lv, norādot savas mobilās ierīces veidu.

Mobilās aplikācijas pilnu versiju VZD saviem klientiem plāno darīt pieejamu 2014.gada pirmajā pusē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI