NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
31. augustā, 2012
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Nodokļi

Par palīgēku dzēšanu no kadastra lielas intereses nav

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dabā neesošas palīgēkas no Kadastra reģistra īpašnieki dzēš negribīgi. Daudziem nepatīk jebkuras formalitātes, taču, iespējams, ne vienam vien vēl padomā uz veciem pamatiem uzbūvēt ko jaunu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV portāls

Lai nekustamā īpašuma nodoklis tiktu maksāts par to, kas dabā ir, bet nevajadzētu tērēties par to, kā sen vairs nav, īpašniekiem šogad ir piedāvāta iespēja bez maksas no Kadastra reģistra dzēst palīgēkas, kuru vairs nav. Šī iespēja gada pirmajā pusē izmantota ne pārāk aktīvi.

Pusgadā no kadastra dzēsts aptuveni pusotrs tūkstotis palīgēku

Valsts zemes dienests (VZD) gada sākumā nāca klajā ar piedāvājumu līdz 1.oktobrim bez maksas no Kadastra reģistra dzēst palīgēkas, kuru dabā vairs nepastāv, bet ir reģistrētas Kadastra reģistrā un par kurām tāpēc var tikt aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis. Lai to izdarītu, īpašniekam jāsaņem pašvaldības būvvaldes atzinums, ka reģistrētā būve (palīgēka) dabā nepastāv, un tas jāiesniedz Valsts zemes dienesta klientu apkalpošanas vietās. Pēc šāda dokumenta saņemšanas VZD ierakstu par dabā neesošo palīgēku no kadastra informācijas sistēmas dzēš bez maksas.

Šo iespēju gada pirmajā pusē izmantojis vairāk nekā tūkstotis nekustamā īpašuma īpašnieku, dzēšot 1378 palīgēkas, informēja VZD komunikācijas projektu vadītājs Andris Sproģis. VZD secināja, ka tas nav liels skaits, tāpēc palīgēku bezmaksas dzēšanas termiņu pagarināja līdz šā gada 30.novembrim. VZD statistika liecina: kopš marta vidēji mēnesī dzēstas 300 palīgēkas.

Palīgēku dzēšanu no kadastra tagad reglamentē Ministru kabineta 2012.gada 10.aprīļa noteikumi Nr.263 "Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi".

Par datu neaktualizēšanu Kadastra reģistrā ir iespējams uzlikt administratīvo sodu. Jautājums par dabā vairs neesošu palīgēku dzēšanu kļuvis aktuāls šogad, kad pašvaldībām tika dota iespēja šīs būves aplikt ar nekustamā īpašuma nodokli. Gada sākumā lielākā daļa pašvaldību nolēma nodokli par palīgēkām nepiemērot, dodot laiku nodokļu maksātājiem sakārtot datus par saviem īpašumiem.

Pašvaldības: kuriem ir interese sakārtot lietas, tie atnāk

Pāris mēnešus pēc akcijas sākuma, pavasarī, nekustamo īpašumu speciālisti pašvaldībās LV portālam atzina, ka nav lielas intereses par palīgēku bezmaksas dzēšanu, intereses trūkumu skaidrojot ar to, ka līdz šim šādas palīgēkas nav apliktas ar nekustamā īpašuma nodokli. Kad to sāks piemērot, cilvēki saņemtajā nodokļa paziņojumā ieraudzīs, ka par to arī jāmaksā, tad varbūt pasteigsies sakārtot dokumentus.

Uz LV portāla vaicāto, vai Siguldas novadā daudzi pieteikušies dzēst no kadastra dabā neesošas palīgēkas, pašvaldības Zemes nodaļas vadītāja Anita Viškere informēja, ka ir izsniegtas 19 izziņas par neesošām būvēm.

Jelgavas novada pašvaldības būvvalde kopš gada sākuma ir saņēmusi 20 iesniegumus ar lūgumu izsniegt izziņu par ēkas neesamību dabā, informēja pašvaldības nekustamā īpašuma speciāliste Līga Lauga.

Sējas novada būvvaldes vadītājs Andris Arums pastāstīja, ka pārāk daudz gribētāju dzēst neesošas palīgēkas nav. Tiem, kuri pieteikušies, būvvalde noformējusi nepieciešamos dokumentus. Vispirms gan aizbraucot un apskatoties konkrēto palīgēku, jo nevar jau dokumentu dot, ja nav būts uz vietas un objekts redzēts. Lielākas intereses trūkumu A.Arums skaidro arī ar to, ka novadā, lai gan teritorija ir liela, nav daudz iedzīvotāju - divarpus tūkstoši.

Salas novadā situācija ir līdzīga. Nekustamā īpašuma speciāliste Ingrīda Gādmane teic, ka informācijas ir pietiekami, ievietota gan mājaslapā, gan informatīvajā izdevumā "Novada Vēstis". Arī uz nekustamā īpašuma nodokļa paziņojuma bijis teksts izceltiem burtiem – ka var dzēst neesošas palīgēkas. Tiem, kas interesējas, dokumentus nokārto.

"Speciālisti uz vietas pārliecinās, vai ēkas patiešām vairs nav."

Speciāliste novērojusi, ka daudzi tomēr pat necenšas iedziļināties sava mājokļa papīros, nepievērš uzmanību, ka arī inventarizācijas lietā dati vairs nav aktuāli un neatbilstoši, jo nekustamā īpašuma nodoklis ir tikai par mājokli. Lietas parasti sakārto, kad īpašums tiek pārdots, un, kā spriež I.Gādmane, tad, kad tiks uzlikts nodoklis, cilvēks reaģēs, pievērsīs uzmanību, par ko tad nu pēkšņi jāmaksā, jo īpaši – ja rēķinā būs arī nodoklis par neesošu būvi. No šāda viedokļa varbūt būtu bijis pareizāk palīgēkām uzreiz uzlikt nodokli, tad jau šogad iedzīvotāji būtu aktīvāki īpašumu dokumentu sakārtošanā, salīdzinājuši, kas viņiem ir, kā nav. Tiesa, par palīgēkām nodoklis varētu būt niecīgs, pat santīmi. Kadastrālās vērtības nav lielas, laukos pārsvarā ēkas ir no Latvija laika, arī nedaudz jaunākas, tātad nolietojuma procents ir ļoti liels.

I.Gādmane arī pieļauj, ka ar palīgēku dzēšanu cilvēki varbūt nesteidzas tāpēc, ka padomā ir uz vecajiem pamatiem kaut kad būvēt. Tad formalitāšu un izdevumu būs mazāk. Vēl no svara, ka laukos cilvēkiem trūkst naudas, joprojām daudzi iztiek no piena naudas. Tā ka nav nedz iespēju, nedz vēlmes lieki tērēties. Daudzi, kuriem ir pieticīgi ienākumi, par mantojumā saņemto zemju hektāriem, kas stāv neapstrādāti, spiesti maksāt dubulto nodokļa likmi, jo šai pusē ne katru zemes gabalu arī lielais lauksaimnieks paņems izmantošanai, - Salas novadā teritorija ļoti pauguraina, zemes gabali nelieli, graudus neaudzēsi, piebilst speciāliste.

Carnikavas novada pašvaldība mājaslapā jūlija sākumā ievietojusi Valsts zemes dienesta paziņojumu par palīgēku dzēšanu, kurā secīgi norādīta visa lietišķā informācija: Tās palīgēkas, kas dažādu iemeslu dēļ dabā vairs nepastāv, bet ir reģistrētas Kadastra reģistrā un par kurām tāpēc var tikt aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis, līdz 30.novembrim ir iespējams dzēst no reģistra bez maksas. Parasti par šādu procedūru tika aprēķināta maksa – 6,50 lati par ēku.

"Informācijas pietiek, taču atsaucība maza."

Informāciju par to, kādas būves, tai skaitā palīgēkas, kas, iespējams, dabā vairs nepastāv (piemēram, šķūnīši, garāžas, siltumnīcas, piebūves), ir reģistrētas īpašuma sastāvā, jebkurš interesents var saņemt bez maksas portālos http://www.latvija.lv un www.epakalpojumi.lv, izmantojot pakalpojumu "Mani dati kadastrā", portālā http://www.kadastrs.lv, zvanot pa tālruni 67 038 677, kā arī klātienē - Valsts zemes dienesta klientu apkalpošanas centros vai pašvaldībā. Aktualizējot datus par izmaiņām sava īpašuma sastāvā atbilstoši faktiskajai situācijai dabā, iedzīvotājiem turpmākajos gados netiktu aprēķināts nodoklis par dabā neesošām būvēm.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1.pants paredz, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek: "9) dzīvojamo māju palīgēkas, ja palīgēkas platība nepārsniedz 25 m2, izņemot garāžas; 91) dzīvojamo māju palīgēkas, ja palīgēkas platība pārsniedz 25 m2 un pašvaldība to neaplikšanu ar nodokli ir noteikusi ar saviem saistošajiem noteikumiem, izņemot garāžas."

Saskaņā ar VZD šā gada sākuma datiem Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētas 829 025 palīgēkas – to kadastrālo vērtību kopsumma – aptuveni 253 miljoni latu; 424 677 palīgēkas ir lielākas par 25 m2 – to kadastrālo vērtību kopsumma varētu būt 210 miljoni latu.

Palīgēkas, atbilstoši būvju klasifikācijai, ir būves ar šādiem tipiem:

  • 12740201 "Saimniecības ēkas, pagrabi un kūtis ar kopējo platību līdz 60 m2 (ieskaitot) un sabiedriskās tualetes" (tipā ietilpst kūtis (ar kopējo platību līdz 60 m2), saimniecības ēkas (bez platības ierobežojuma), pagrabi (bez platības ierobežojuma, izņemot saldētavas un pagrabus ar kopējo platību lielāku par 40 m2, kuri būvēti lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām un kuriem piemērojams tips 12710103) un sabiedriskās tualetes (bez platības ierobežojuma));
  • 12740202 "Individuālās garāžas";
  • 12740203 "Šķūņi un siltumnīcas ar kopējo platību līdz 60 m2 (ieskaitot) un citas palīgēkas" (tipā ietilpst siltumnīcas (ar kopējo platību līdz 6 m2), šķūņi (bez platības ierobežojuma) un citas palīgēkas (bez platības ierobežojuma));
  • 12740204 "Nojumes ar metāla vai mūra balstiem un pamatnes cieto segumu";
  • 12740205 "Nojumes".

Avots: No VZD informācijas pašvaldībām

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI