NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. decembrī, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Valsts pārvalde
2
2

Valsts pārvaldes paveiktais 2013.gadā. Jaunie likumi un ieceres 2014.gadā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pie šā gada valdības darbiem ir 2014.gada valsts budžeta un to pavadošo likumu grozījumu paketes sagatavošana. Šis ir budžets, no kura jau varēja dalīt jaunus piešķīrumus.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Latvijas cilvēki aizvada gadu, kurš visai mūsu valstij ir svarīgs kā gatavošanās pārejai uz jaunu naudu - eiro. Nākamais, 2014.gads raksturots kā nozīmīgs arī ar to, ka ir sākts īstenot centienus iedzīvotāju nevienlīdzības mazināšanai, demogrāfijas problēmu risināšanai, tas ir, atbalstam vecākiem ar bērniem. Sabiedrībai ir uzsvērts, ka Latvija atguvusies pēc krīzes un sākusies ekonomiskā izaugsme. Ikdienā katru cilvēku vairāk interesē, kur viņš atrodas šajā augšupejas stadijā. Vēl ne katrs uzlabojumus sajutis vai saskatījis. Taču ir svarīgi arī uzzināt valsts varas kopdarbu, kas iezīmē arī nākotni. Tāpēc piedāvājam iepazīties ar Latvijas likumdevēja (Saeimas) un izpildvaras (Ministru kabineta) darbiem un iecerēm apkopotā informācijā.

2013.gadā Ministru kabinetā, ministrijās

Valsts atbalsts jaunajām ģimenēm, nevienlīdzības mazināšana, pāreja uz jauno maksāšanas līdzekli - eiro, valsts konkurētspējas stiprināšana un panākumi tiešmaksājumu jomā Latvijas lauksaimniekiem – tie ir tikai daži no būtiskākajiem valdības paveiktajiem darbiem 2013.gadā, izplatītajā paziņojumā norāda Valsts kanceleja. Sadarbībā ar nozaru ministrijām Valsts kanceleja ir apkopojusi nozīmīgākos šajā gadā paveiktos darbus un iezīmē arī nākamā gada ieceres.

Pie šā gada darbiem ir 2014.gada valsts budžeta un to pavadošo likumu grozījumu paketes sagatavošana. Šis ir budžets, no kura jau varēja dalīt jaunus piešķīrumus. No 1.janvāra palielināsies minimālā alga, neapliekamais minimums, iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošajām personām, pieaugs zemāk atalgoto publiskajā sektorā strādājošo mēnešalgas (pieaugums būs pedagogiem, mediķiem, policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem). Pirms likumā "Par valsts pensijām" noteiktā laika jau šogad atsākta mazo pensiju (līdz 200 latiem bez piemaksām) indeksācija. Kaut minimāli, tomēr ir samazināta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme gan darba ņēmējam, gan darba devējiem.

Zīmīgi, ka nākamā gada budžets paredz arī būtisku valsts atbalstu jaunajām ģimenēm. Būs lielāks bērna kopšanas pabalsts, palielināsies vecāku pabalsts, kā arī būs iespēja izvēlēties laika periodu, cik ilgi saņemt to – gadu vai pusotru.

Valsts kancelejas apkopotā informācija sniedz uzziņu par visās ministriju pārraudzības nozarēs paveikto šogad un to plānus nākamajam gadam.

Ministru kabineta mājaslapā ir pieejams valdības būtiskāko 2013.gadā paveikto darbu apkopojums.

Valdības informatīvajā apkopojumā uzsvērts, ka nākamais gads Latvijai būs nozīmīgs starptautiskā skanējumā – 2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, kad arī tiks atklāta šogad pabeigtā Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka jeb Gaismas pils. Turpināsies aktīvs darbs pie Latvijas prezidentūras sagatavošanas ES Padomē, kas noritēs 2015.gada pirmajā pusgadā, un mūsu valsts pievienošanās pasaules ekonomikas forumam - Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai.

Ministru kabineta mājaslapā iespējams iepazīties ar nozaru aktuālo jautājumu apkopojumu 2014.gada plāniem.

Saeimā

Kā nekad iepriekš, šā gada nogalē ir bijis daudz grozījumu likumos tāpēc, ka tajos, kā to paredz Euro ieviešanas kārtības likums, ko Saeima pieņēma šogad 31.janvārī un kas ir spēkā no 1.marta, bija jāaizstāj lati ar jauno valūtu - eiro. Līdz 20.decembrim oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" ir izsludināti jau 1034 šādi tiesību akti (to skaitā 158 likumi un 626 MK noteikumi).

Saeima 2013.gada rudens sesijā kopš 3.septembra sanāca uz 16 kārtējām un četrām ārkārtas sēdēm, kā arī uz vienu svinīgo sēdi. Šajā sesijā pieņemti 239 likumi, tostarp 20 jauni likumi un grozījumi 219 likumos. Rudens sesijā izskatīšanai komisijās nodoti 287 likumprojekti, no kuriem 256 iesniedzis Ministru kabinets, 17 - Saeimas komisijas, bet 14 likumprojektus - Saeimas deputāti.

Jebkurai ģimenei un mājsaimniecībai ir svarīgi apzināties, kāds būs tās nākamā gada budžets. Un tas ir atkarīgs ne tikai no algas uz papīra, bet arī no tā, kādus nodokļu atvieglojumus valsts piešķir. 2014.gadā palielinās algas neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādājamiem. Tas nozīmē – no nopelnītās algas izmaksātā summa "uz rokas" tomēr būs lielāka.

Saeimas sagatavotajā infografikā uzskatāmi varam vērot izmaiņas ienākumos, pabalstos un nodokļos, kas stāsies spēkā no nākamā gada 1.janvāra.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI