NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. novembrī, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
2
2

Ministru prezidents paziņo par atkāpšanos no amata (informācija papildināta)

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ieva Čīka/ LETA

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu preses konferencē Valdis Dombrovskis paziņoja, ka atkāpjas no Ministru prezidenta amata.

Premjers paziņoja, ka tādā veidā viņš uzņemas politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē. Preses konferencē, klātesot Valsts prezidentam, Valdis Dombrovskis izteica pateicību par atbalstu viņa vadīto valdību darbības laikā, atvainojās par pieļautajām kļūdām un atzina: "Ir nepieciešama jauna valdība, kurai ir skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts un kura ar jaunu uzticības mandātu spēs risināt valstī esošās problēmas."

 
 

Valsts prezidents saistībā ar Valda Dombrovska demisijas pieteikumu izplatījis paziņojumu:

 Valsts prezidents jaunnedēļ uzsāks sarunas par valdības veidošanu

Pulksten 16.00 Valdis Dombrovskis sasauca preses konferenci.

 

Informācija papildināta 17.50

Dombrovska vēstījums, atstājot premjera amatu: valdība jāveido plašai koalīcijai un jāturpina vissvarīgākie darbi

Valsts attīstība un tās konkurētspējas nostiprināšana, nevienlīdzības un nabadzības mazināšana, demogrāfiskās situācijas uzlabošana un tiesiskuma nostiprināšana valstī. Tie ir īpaši svarīgie darbības virzieni, kuros būtu jāturpina strādāt, pēc paziņojuma par demisiju preses konferencē uzsvēra Valdis Dombrovskis, kas līdz nākamās valdības apstiprināšanai būs premjera vietas izpildītājs un veiks valdības darba tehnisko vadību.

 "Kopš pagājušās ceturtdienas Zolitūdes traģēdijas esmu daudz domājis par savu morālo un politisko atbildību šīs traģēdijas kontekstā. Un šodien, pārrunājot šo jautājumu ar Valsts prezidentu, esmu pieņēmis lēmumu par atkāpšanos no Ministru prezidenta amata. Tagad esmu par šo lēmumu rakstiski informējis arī Valsts prezidentu, iesniedzis demisijas rakstu," paskaidroja V.Dombrovskis.

 "Šajās dienās esmu vairākkārt norādījis, ka atbildība vispirmām kārtām nozīmē rīcību. Tāpēc valdības pirmie uzdevumi pēc šīs traģēdijas bija nekavējoties veikt visus pasākumus, lai varētu novērst šīs traģēdijas sekas, lai tiktu nodrošināts pilnvērtīgs glābēju darbs, lai policija un tiesībsargājošās institūcijas uzsāktu izmeklēšanu, lai notiktu vispusīgs būvniecības sistēmas izvērtējums valstī, lai cietušajiem un bojā gājušo tuviniekiem tiktu sniegta visa nepieciešamā palīdzība. Šos lēmumus gan pagājušās piektdienas, 22.novembra, sēdē, gan vakardienas, 26.novembra, valdības sēdē mēs esam pieņēmuši," informēja valdības vadītājs.

"Pašreiz Latvijā ir nepieciešama jauna valdība, kurai ir dots jauns uzticības kredīts, valdība, kurai ir skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts," uzsvēra V.Dombrovskis, paužot uzskatu, ka šādā situācijā ir nepieciešams veidot plašu labēji centrisku politisko partiju koalīciju, kas spētu strādāt pie valstij svarīgajiem jautājumiem. "Politiskajām partijām pašreiz būtu jāaizmirst savstarpējie aizvainojumi, sarkanās līnijas un jāvienojas kopīgam darbam. Jo sabiedrība gaida lemtspējīgu Saeimu, lemtspējīgu valdību un efektīvu darbu pašreizējās situācijas pārvarēšanā".

Premjers arī izteica aicinājumu politiskās konsultācijas par jaunas valdības izveidi uzsākt nākamnedēļ, respektējot to, ka šī ir sēru nedēļa.

"No savas puses kā Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs varu apliecināt, ka līdz jaunās valdības apstiprināšanai līdzšinējā valdība ar pilnu atdevi turpinās strādāt, lai risinātu tos jautājumus, kas saistīti ar Zolitūdes traģēdiju un citus aktuālus jautājumus. No būtiskākajiem jautājumiem, kas valstī ir jārisina, domājot vidēja un ilgāka termiņa perspektīvā, aizvien gribētu uzsvērt jautājumus, kas saistīti ar valsts attīstību, valsts konkurētspējas nostiprināšanu, pasākumus, kas saistīti ar nevienlīdzības un nabadzības mazināšanu, demogrāfiskās situācijas uzlabošanu un jautājumus attiecībā uz tiesiskuma nostiprināšanu valstī," norādīja V.Dombrovskis.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai viņš būtu gatavs uzņemties arī nākamās valdības veidošanu, V.Dombrovskis teica: "Nē. Šo jautājumu esmu pārrunājis arī ar Valsts prezidentu. Uzņemoties politisko atbildību, esmu pieņēmis lēmumu demisionēt. Es neuzskatu, ka ir iespējams tūlīt pat sēsties atpakaļ premjera krēslā."

Arī uz vaicāto, vai uz lēmumu demisionēt viņu pamudinājis Valsts prezidents Andris Bērziņš, premjers atbildēja noliedzoši, taču atzina, ka lēmumu par atkāpšanos pieņēmis tikšanās laikā ar prezidentu. Saruna ilgusi pusotru stundu. V.Dombrovskis par tikšanās laikā skartajiem jautājumiem atklāja vien to, ka bija jāizrunā, kādas būs šī lēmuma sekas un kādā veidā tiks nodrošināts valsts un valdības turpmākais darbs līdz jaunās valdības apstiprināšanai.

Valdis Dombrovskis izteica pateicību Latvijas iedzīvotājiem par atbalstu, ko jutis valdības vadītāja amatā, it īpaši grūtajā ekonomiskās krīzes pārvarēšanas laikā, kas ļāvis Latvijai atgriezties pie ekonomiskās izaugsmes un jau otro gadu pēc kārtas būt par straujāk augošo ekonomiku Eiropas Savienībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI