NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. jūlijā, 2010
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Politika
1
1

Igaunija spodrina sadarbību ar kaimiņvalstīm

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunā Somijas premjerministre Mari Kiviniemi, stājoties amatā, bija nolēmusi kā pirmās apmeklēt Somijas kaimiņvalstis Igauniju un Zviedriju. Darba vizītes laikā Igaunijā dienaskārtībā bija aktuālākie ekonomiskie jautājumi, piemēram, kā attīstīt preču un pakalpojumu brīvu apriti Baltijas jūras reģionā un kā uzlabot Igaunijas un Somijas transporta sakarus.

FOTO: http://en.wikipedia.org

Pirmajā vizītē Igaunijā Somijas jaunā premjerministre Mari Kiviniemi apsveikusi igauņus ar drīzo pievienošanos eirozonai. Bet Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienības prezidents Aleksandrs Šohins, tiekoties ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, akcentējis preču plūsmas palielināšanas nepieciešamību starp abām kaimiņvalstīm.

Somijas jaunās premjerministres vizīte

Somijas parlaments nomainījis premjerministru, un šoreiz lielāko balsu skaitu ieguvusi Centra partijas deputāte Mari Kiviniemi, nomainot šajā amatā līdzšinējo premjerministru Mati Vanhanenu.

Jaunā premjerministre M.Kiviniemi bija izteikusi vēlmi kā pirmās apmeklēt Somijas kaimiņvalstis Igauniju un Zviedriju, informē laikraksts "Postimees". Darba vizītes laikā, tiekoties ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, pārrunāti Somijas un Igaunijas, kā arī Eiropas Savienības aktuālākie ekonomiskie jautājumi. Lielākā uzmanība veltīta preču un pakalpojumu brīvas aprites attīstības iespējām Baltijas jūras reģionā, Igaunijas un Somijas transporta sakaru uzlabošanai ar Viduseiropu un energodrošības jautājumiem.

Tikšanās laikā ar Igaunijas premjerministru Andrusu Ansipu un arī vēlāk preses konferencē M.Kiviniemi nodeva ziemeļu kaimiņu apsveikumu Igaunijai sakarā ar drīzo pievienošanos eirozonas valstu saimei un piebilda, ka cerot turpināt viņas priekšgājēja M.Vanhanena darbu Igaunijas un Somijas priekšzīmīgo savstarpējo attiecību saglabāšanā. "Apmeklēt Igauniju vienmēr ir patīkami. Dabīgi, ka Tallinā esmu bijusi vairākkārt – gan kā politiķe, gan kā tūriste, un arī šodien bija patīkami šeit ierasties," teica M.Kiviniemi. 

"Igaunija un Somija paredz turpināt sadarbību Eiropas digitālā iekšējā tirgus radīšanai un uzskata savas valstis par šīs idejas celmlaužiem."

Jaunā Somijas premjerministre uzslavēja Igaunijas pēdējo gadu darbu nepieciešamo Māstrihtas kritēriju izpildē pārejai uz vienoto Eiropas valūtu. Abi premjerministri apstiprināja, ka Somija un Igaunija atbalsta Eiropas Savienības ekonomiskās politikas koordinēšanas stiprināšanu, kas ir viens no jūlija sākumā notikušās Beļģijas sanāksmes galvenajiem mērķiem. Abas valstis paredz turpināt sadarbību Eiropas digitālā iekšējā tirgus radīšanai un uzskata savas valstis par šīs idejas celmlaužiem. A.Ansips piebilda, ka Igaunijas saimnieciskā attīstība lielā mērā atkarīga no Somijas ekonomiskās attīstības. "Mēs jau visi zinām, ka Igaunijai un Somijai ilgus gadus bijusi cieša sadarbība: Somija ir viens no lielākajiem ārzemju investoriem Igaunijas ekonomikā, Somija ir lielākais tirdzniecības partneris Igaunijas precēm. Ar jauno gadu šie kontakti kļūs praktiskāki un pieejamāki, jo tad arī Igaunija kopā ar Somiju būs vienotā eirozonas valstu saimē, kā arī Ekonomiskās attīstības organizācijā OECD. Tas veicinās vēl ciešāku ekonomiskās sadarbības attīstību," apstiprināja A.Ansips.

Cer uz Igaunijas un Krievijas ekonomiskās sadarbības uzlabošanos

Igaunijas prezidents T.H.Ilvess 8.jūlijā ticies ar Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienības (RUS) prezidentu Aleksandru Šohinu, kurš uzturējies Tallinā sakarā ar RUS un Igaunijas Darba devēju centrālās savienības koordinācijas padomes sanāksmi.

Igaunijas valsts vadītājs apsveicis divu uzņēmējdarbības organizāciju iniciatīvu attīstīt savstarpējo sadarbību, kuras rezultātā var cerēt uz ātru un pozitīvu abu valstu ekonomisko attiecību uzlabošanos. Prezidents arī piebildis, ka uzskata par nepieciešanu turpināt jaunā Narvas tilta būvniecību, kas, viņaprāt, ir viens no būtiskākajiem Igaunijas un Krievijas savstarpējās infrastruktūras projektiem.

"Jaunā Narvas tilta būvniecība ir viens no svarīgākajiem Igaunijas un Krievijas savstarpējās infrastruktūras projektiem. "

Pārrunu laikā abas puses atzinušas, ka ātrākā ekonomisko attiecību attīstībā svarīga nozīme ir nepieciešamo attiecīgo divpusējo līgumu noslēgšanai. Prezidents T.H.Ilvess apliecinājis, ka Igaunija ir ļoti ieinteresēta, lai Krievija iestātos Pasaules Tirdzniecības organizācijā, kas, bez šaubām, atdzīvinātu un vienkāršotu Krievijas un tās kaimiņu, tajā skaitā arī Eiropas Savienības valstu, savstarpējās tirdzniecības un ekonomiskās attiecības.

Tikšanā laikā Igaunijas prezidents Ilvess un RUS prezidents A.Šohins izskatījuši arī jautājumus, kas saistīti ar preču plūsmas palielināšanu starp Igauniju un Krieviju, un tūrisma attīstības iespējas, kas, abu pušu vērtējumā, ir lielas. Pārrunās piedalījies arī Igaunijas Darba devēju centrālās savienības prezidents Enns Veskimegi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI