NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
02. janvārī, 2010
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Veselība
13
13

Īstais laiks atmest visu lieko

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mūziķis un uzņēmējs Kaspars Strazdiņš: „Dabiski dzīvot nozīmē atbrīvoties no visa samākslotā – neizmantot veikalā pieejamās un plaši reklamētās preces, kuras pilnvērtīgai organisma funkcionēšanai nav nepieciešamas."

FOTO: Inese Kalniņa

Dabisks dzīvesveids – tā varētu nosaukt dizainera, datorgrafiķa, mūziķa un uzņēmēja Kaspara Strazdiņa (27) izvēlēto dzīvošanas manieri. Viņš ir pārliecināts, ka tā ļāvusi viņam iegūt labāku pašsajūtu un veselību. Turklāt krīzes apstākļos, kad ir ierobežoti naudas līdzekļi, dabiskais dzīvesveids ļauj arī ietaupīt.

 „Dabiski dzīvot nozīmē atbrīvoties no visa samākslotā – neizmantot veikalā pieejamās un plaši reklamētās preces, kuras pilnvērtīgai organisma funkcionēšanai nav nepieciešamas,” skaidro Kaspars. Viņa vannasistabā jau labu laiku nav atrodamas ne dušas želejas, ne šampūni un matu balzami, dezodoranti vai kādi citi ķermeņa kopšanas līdzekļi. Nesen viņš atteicās arī no skūšanās putām.

Ķermeņa tīrības uzturēšanai Kaspars ik dienu skalojas vien ar ūdeni, bet matus mazgā un arī skūšanās putu vietā izmanto mērcētas, smalcinātas linsēklas. Kaspars stāsta, ka mazgāšanās līdzekļi noārda ādas dabisko aizsargkārtu un tā kļūst sausa. Turklāt kosmētiskie līdzekļi caur ādu uzsūcas organismā un nez vai to sastāvdaļas, kā, piemēram, naftas pārstrādes produkts šķidrais parafīns, ir cilvēkam veselīgas.

„Kopš es matus mazgāju ar linsēklām, tie vairs nav tik sausi un kļuvuši dzīvāki. Savukārt uzklājot linsēklas uz ādas skujoties, ne reizes neesmu savainojies,” teic dabiskā dzīvesveida piekritējs. Pašus nepieciešamākos higiēnas līdzekļus – ziepes, zobu pastu, arī veļas mazgājamo līdzekli – veselīgā dzīvesveida praktizētājs mājās gatavo pats, jo tikai tad varot būt drošs par to sastāvu.

Pievēršas svaigēšanai

Pārmaiņas Kaspara dzīvē sākās pavasarī, kad viņš meklēja veidus, kā uzlabot veselības stāvokli. Izpētot attiecīgo literatūru, viņš nolēma mainīt ēšanas paradumus. Sākotnēji Kaspars atteicās no gaļas un kļuva par veģetārieti. Maltītes viņš centās vienmēr gatavot pats un pārstāja uzturā lietot pusfabrikātus.

"Viņa vannasistabā jau labu laiku nav atrodamas ne dušas želejas, ne šampūni un matu balzami, dezodoranti vai kādi citi ķermeņa kopšanas līdzekļi."

Pakāpeniski iedziļinoties uztura jautājumos, Kaspars saprata, ka ir vēl labāka izvēle, kā nepiesārņot organismu ar nevajadzīgām vielām – viņš kļuva par svaigēšanas kustības pārstāvi. Svaigēdāji vegāni neēd neko no dzīvnieku valsts produktiem, tostarp piena produktus un olas, bet pārtiek tikai no nepagatavotiem (nevārītiem, neceptiem) dārzeņiem, augļiem, graudaugiem un riekstiem.

„Svaigēšana stiprina cilvēka imūnsistēmu, palīdz atbrīvoties no liekā svara. Karsējot pārtikas produktus, tiek mainīts to ķīmiskais sastāvs un vienlaikus iznīcināti fermenti, kas nepieciešami, lai organisms apēsto bez problēmām sašķeltu un pārstrādātu. Ja vajadzīgo fermentu trūkst, tad organismam ir lielāka slodze, tiek patērēts vairāk enerģijas,” par svaigēšanas priekšrocībām stāsta Kaspars un piebilst, ka pēc uztura ieradumu maiņas viņam ir ievērojami vairāk enerģijas un pats tikpat kā nav slimojis.

Dzīvos treilerā

Dzīvot pēc dabiskā dzīvesveida principiem esot krietni vien lētāk, apgalvo Kaspars. Nauda ietaupās gan tāpēc, ka Rīgā viņš pārvietojas tikai ar velosipēdu, gan tāpēc, ka nav vairs nepieciešami ķermeņa kopšanas līdzekļi, bet nepieciešamākās sadzīves preces izgatavot pašam arī ir lētāk.

Kaspars lēš, ka uzturam dienā viņš vidēji iztērē līdz diviem latiem. Par tiem viņš tirgū varot nopirkt, piemēram, pa kilogramam auzu pārslu un griķu, kā arī divus kilogramus dažādu augļu. „Kad es vēl nebiju kļuvis par svaigēdāju, mēģināju dienā iztikt ar pusotru latu, bet tas nebija iespējams, jo siers brokastu maizītēm vien izmaksāja apmēram 80 santīmus,” atceras Kaspars. Viņš plāno pārcelties uz Jumpravu, dzīvot vagoniņā un iekopt dārzu, kur audzēs dažādus dārzeņus. Tuvākajā laikā viņš plāno tur būvēt nelielu mājokli.

"Manuprāt, no vienas puses ekonomiskā krīze cilvēkiem ir ieguvums, jo piespiež mūs domāt, kā izdzīvot lētāk."

„Manuprāt, no vienas puses, ekonomiskā krīze cilvēkiem ir ieguvums, jo piespiež mūs domāt, kā izdzīvot lētāk – tātad pirkt pašu nepieciešamāko un atteikties no dažādiem našķiem un neveselīgiem pusfabrikātiem, kā, piemēram, hamburgeriem un limonādēm. Dabiskais dzīvesveids ir vienlaikus ekonomiskāka un veselīgāka alternatīva.”

UZZIŅAI

Kā pagatavot zobu pastu. Sajauc 6 tējkarotes dzeramās sodas, 1/3 tējkaroti sāls, 4 tējkarotes glicerīna, 15 pilienus piparmētru ēteriskās eļļas. Zobu pasta gatava lietošanai.

Kaspara Strazdiņa blogā HYPERLINK "http://www.savadak.lv/" var lasīt viņa rakstus par to, kā pašam mājas apstākļos pagatavot arī citas ikdienā nepieciešamas lietas, vēl par viņa personīgo pieredzi dabiska dzīvesveida praktizēšanā.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI