NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
20. jūlijā, 2008
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
2
2

Labākās zāles – pozitīvas domas

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ko mēs darām, lai mazinātu stresu? Ko darām, lai atvirzītu nomācošās domas? Katram ir sava attieksme un arī sava recepte. Vieniem palīdz šokolāde vai aizraujoša grāmata, citi turpretim dod priekšroku glāzei sarkanvīna.

Starptautiskās praktiskās psiholoģijas augstskolas rektora, Latvijas Gerontologu asociācijas prezidenta, profesora Jāņa Zaļkalna arsenālā nav nevienas no šīm „zālēm”.

„Es noskaitu tēvreizi,” saka medicīnas profesors. „Un ne tikai stresa situācijās, bet vienmēr, kad jūtu tādu vajadzību. Kaut vai, piemēram, braucot tramvajā. Vīna glāzi ar prieku paceļu tikai tad, ja man šķiet, ka viss ir kārtībā, nevis cenšoties nomākt nepatīkamās emocijas.”

Pozitīvas emocijas un pozitīva attieksme pret pasauli pasargājot pat no saaukstēšanās un gripas vīrusa. „Atceros, reiz jaunībā profesors Ilmārs Lazovskis man iedeva palasīt kādu medicīnas žurnālu, kur bija rakstīts: ar influenci slimo nelaimīgi cilvēki. Jutos ļoti pārsteigts par tādu atziņu nopietnā pasaules līmeņa zinātniskā žurnālā! Protams, būtība nav apstāklī, ka nelaimīgi cilvēki slimo biežāk, bet laimīgie neslimo. Galvenais – cilvēka attieksme pret dzīvi un notiekošo. Optimisti vienmēr visu uztver pozitīvi un jebkurā situācijā cenšas saskatīt gaišo. Turpretim dažiem par nokavēts trolejbuss šķiet pasaules gals.”

"Ar kūtsmēslu ķerru braucu pa rožu dobēm un jūtos vislaimīgākais cilvēks pasaulē!"

Kā uzskata profesors J. Zaļkalns, pozitīva attieksme pret dzīvi un notikumiem iespaido imunoloģisko sistēmu. „Ja cilvēks zaudē līdzsvaru, viņš kļūst uzņēmīgs arī pret slimību. Tāpēc es sevi arvien norūdu ar pozitīvām domām. Organismu stiprinu, nedēļas nogalē apēdot pa kādam ķiplokam un dzerot zāļu tēju ar medu. Cik burvīga ir piparmētru tēja! Un ja tā vēl augusi pašu dārzā!.. Aukstā laikā pasildu kājas karstā ūdenī, kam pievienoju sinepes un sāli.

Runājot par nogurumu... Tas var rasties jebkurā gadalaikā, ne tikai pavasarī. Tādēļ pēc garāka darba cēliena vajag rast laiku atpūtai, un tad nogurums pazudīs. Pareizi rīkojas tie cilvēki, kas savu gada atvaļinājumu sadala divās daļās. Es, piemēram, savā Vecāķu dārzā aizmirstu jebkādu nogurumu! Ar kūtsmēslu ķerru braucu pa rožu dobēm un jūtos vislaimīgākais cilvēks pasaulē! Ražas laikā dārzā ir atkal citi prieki un pozitīvas emocijas.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI