NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
06. jūnijā, 2008
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
1
1

Latvijas meža īpašnieki - Eiropas konfederācijā

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Maijā Zviedrijā notika Eiropas meža īpašnieku konfederācijas (CEPF) Ģenerālā asambleja, kuras laikā Latvijas Meža īpašnieku biedrība tika uzņemta par biedru šajā organizācijā.

CEPF ar savu darbību atbalsta Eiropas nacionālo meža īpašnieku organizāciju darbību, lai saglabātu un vairotu ekonomiski dzīvotspējīgu, sociāli atbildīgu, kultūras vērtības ietverošu un ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu.

Eiropas meža īpašnieku konfederācija aktīvi iesaistās tādu pasākumu sekmēšanā, kas veicina meža īpašnieku konkurētspējas palielināšanos un ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu privātajā mežā.

Iesaistās globālo jautājumu risināšanā

Apvienoto Nāciju Organizācijas Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (ANO FAO) nākusi klajā ar Mežsaimniecības stratēģiskajiem mērķiem, kurus CEPF pilnībā atbalsta, taču norāda arī uz trūkstošiem elementiem klimata izmaiņu aktualitātē un mežsaimniecības neatsveramo lomu kaitīgās ietekmes mazināšanā. Tāpat arī nozīmīgs ir jautājums par meža un mežsaimniecības lomu bioenerģijas nodrošināšanā.

CEPF uzsver, ka jauns arguments debatēs par klimata izmaiņām un dabas aizsardzību ir mežs kā oglekļa piesaistītājs. Tādējādi koksnes ražošana ir svarīga ne tikai mājokļu nodrošinājumam, bet arī pozitīvām tendencēm klimata izmaiņu mazināšanā. CEPF norāda uz tā meža labvēlīgo ietekmi, kuram ir pastāvīgs koksnes pieaugums, palielinot visdabiskāko oglekļa piesaistes veidu – augošus kokus.

Mežsaimniecība un atjaunojamā enerģija

Diskusija par atjaunojamo enerģiju norisinās vienlaikus ar diskusiju par klimata izmaiņām. Palielināts koksnes patēriņš atbalsta iedzīvotājus, kuru ienākumu avots ir mežsaimniecība, un arī palielina oglekļa neitrālas un ilgtspējīgas produkcijas īpatsvaru. Patlaban tiek īstenoti daudzi pasākumi, lai palielinātu atjaunojamās enerģijas un apmierinātu pasaules iedzīvotāju augošās vajadzības. Mežs saražo lielu daļu atjaunojamās biomasas, kas nepieciešama enerģijas ražošanai, – sākot ar malku mājokļu apkurei un beidzot ar granulu ražošanu elektrības ieguvei.

"Latvijas Meža īpašnieku biedrība turpmāk aktīvi sadarbosies ar Eiropas meža īpašnieku konfederāciju, kuras biedre tā tagad ir."

Eiropas Komisija 2007. gada janvārī nāca klajā ar integrētu priekšlikumu par enerģētiku un klimata pārmaiņām, kurā izskatīti energoapgādes, klimata pārmaiņu un rūpniecības attīstības jautājumi. Pēc diviem mēnešiem Eiropas valstu vadītāji šo plānu apstiprināja un vienojās par Eiropas enerģētikas politiku. Plānā paredzēti šādi pasākumi:

  • par 20 % uzlabot energoefektivitāti;
  • par 20 % samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas;
  • līdz 2020. gadam panākt 20 % atjaunojamo enerģijas avotu īpatsvaru ES energopatēriņā;
  • līdz 2020. gadam panākt 10 % biodegvielas īpatsvaru degvielas patēriņā.

Šie mērķi ir patiešām vērienīgi, jo šodien no atjaunojamajiem avotiem iegūtās enerģijas īpatsvars ir tikai 8,5 procenti. Lai līdz 2020. gadam sasniegtu 20% īpatsvaru, dalībvalstīm būs jāveic nozīmīgi pasākumi visā tautsaimniecībā.

Kopīga visas Eiropas rīcība vajadzīga tādēļ, lai nodrošinātu, ka uzdevums panākt „20 % mērķi” ir vienmērīgi sadalīts starp dalībvalstīm.

Eiropas Komisijas priekšlikums

EK iesniegusi direktīvas priekšlikumu – noteikt dalībvalstīm atjaunojamo energoresursu uzdevumus, lai sasniegtu kopējo obligāto mērķi, saskaņā ar kuru līdz 2020. gadam energopatēriņā jāpanāk 20% atjaunojamo energoresursu, un lai katra dalībvalsts transporta degvielas patēriņā sasniegtu minimālo 10% biodegvielas īpatsvaru.

CEPF atzinīgi vērtē šo ambiciozo EK ieceri, kurai jābruģē ceļš ES uz risinājumiem klimata izmaiņu mazināšanā, kas savukārt piedāvās jaunas iespējas Eiropas mežam un meža nozarei kopumā. Tieši meža īpašnieki ir galvenais katalizators intensīvākai meža izmantošanai. Racionāla koksnes izmantošana – gan tradicionālajā rūpniecībā, gan bioenerģijas ražošanā – dos šādus ieguvumus:

  • jaunu noieta tirgu sīkkoksnei, sliktas kvalitātes koksnei un mežizstrādes atliekām;
  • veicinās vietējo uzņēmējdarbību un lauku apvidu dzīvotspēju;
  • dos ieguldījumu decentralizētu vietējo un reģionālo siltuma un enerģijas ražotņu izveidošanā;
  • radīs papildu motivāciju meža īpašniekiem ieguldīt līdzekļus tā apsaimniekošanā, uzlabojot mežsaimniecisko stāvokli, kas palielina koksnes piegādi rūpniecībai, nekaitējot Eiropas meža resursu bioloģiskajai daudzveidībai un sociālekonomiskajai vērtībai;
  • dos ieguldījumu klimata izmaiņu mazināšanā, palielinot oglekļa daudzumu.

Turpmāk Meža īpašnieku biedrība plāno aktīvi sadarboties ar Eiropas meža īpašnieku konfederāciju gan informācijas apmaiņā, gan tādu politisku iniciatīvu attīstīšanā, kas vērstas uz ekonomiski dzīvotspējīgu un ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI