E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9435
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Nokavējuma procentu apmērs nedrīkst pārsniegt pamatparādu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2016
Ligita

Labdien, 2015. gada jūnijā noslēgts izlīgums ar SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" par komunālo parādu samaksu, kurā noteikts, ka pamatparāds ir 3971 EUR, nokavējuma procenti 526 EUR. Vai nokavējuma procentu apmērs nav noteikts pārāk augsts?

A
atbild:
16. maijā, 2016

Uz Jūsu jautājumu nav iespējams sniegt viennozīmīgu atbildi. Lai varētu vērtēt, vai procentu apmērs ir samērīgs vai nav, svarīgi ir, cik ilgs ir šis kavējums. Nokavējuma procentu apmērs nedrīkst pārsniegt pamatparāda apmēru. Otrs aspekts attiecībā par samērīguma principu: jāvērtē, vai noteiktais nokavējuma procentu apmērs dienā pārsniedz vai nepārsniedz 0,05% no pamatsummas.

Par prettiesiskiem uzskatāmi nesamērīgi un godīgai darījumu praksei neatbilstoši procenti. Civillikuma 1753. pants nosaka, ka ar procentiem saprotama tā atlīdzība, kas dodama par kādas naudas summas vai citu atvietojamu lietu lietošanas atvēlējumu vai kavējumu, samērā ar viņu daudzumu un lietošanas ilgumu. Civillikuma 1754. pants nosaka, ka procentiem vienmēr nepieciešams galvenais parāds jeb kapitālparāds.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas