E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7975
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Informācija radiniekiem, ja cilvēks miris ārzemēs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2015
Ineta

Kas jādara situācijā, ja ir saņemta informācija par Īrijā mirušu radinieku. Lai radinieku nogādātu Latvijā, ir nepieciešami lieli finanšu līdzekļi. Ja piederīgajiem tādas naudas nav, vai ir iespēja saņemt palīdzību no valsts? Vai no Īrijas arī pienākas kāds materiāls atbalsts? Kur par to var uzzināt? Vai sazinoties ar vēstniecību Īrijā? Radinieks Īrijā dzīvoja un strādāja jau no 1998.gada. Nesen tika nokārtota invaliditāte.

A
atbild:
21. septembrī, 2015
Ārlietu ministrija
Konsulārais departaments

Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments sniedz atbildes uz uzdotajiem jautājumiem:

  • Kas jādara situācijā, ja ir saņemta informācija par Īrijā mirušu radinieku?

Saņemot ziņu par Īrijā mirušu radinieku, minētās personas tuvinieki var sazināties ar Latvijas Republikas vēstniecību Īrijā vai Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu, lai saņemtu informāciju par tālāku rīcību - mirušās personas mirstīgo atlieku vai pīšļu (kremētu mirstīgo atlieku) repatriāciju (transportēšanu) uz Latviju vai arī mirušā apbedīšanu Īrijā.

  • Lai radinieku nogādātu Latvijā, ir nepieciešami lieli finanšu līdzekļi. Ja piederīgajiem tādas naudas nav, vai ir iespēja saņemt palīdzību no valsts?

Latvijas valsts budžetā nav paredzēti līdzekļi ārzemēs mirušo Latvijas valstspiederīgo apbedīšanai vai to mirstīgo atlieku pārvešanai uz mītnes zemi. Ja mirušās personas piederīgie vēršas Ārlietu ministrijā pēc palīdzības, ārlietu dienests iesaka:

-  vērsties personas deklarētās dzīvesvietas pašvaldībā un lūgt izvērtēt iespēju sniegt nepieciešamo finanšu palīdzību;

-  vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā par tiesībām saņemt apbedīšanas pabalstu;

- ja mirušai personai kredītiestādē ir bijis atvērts konts un tajā palikusi naudas summa, kredītiestāde, saņemot informāciju par konta turētāja nāves faktu, to bloķē. Kredītiestāde var atbrīvot līdzekļus apbedīšanas biroja izdevumu segšanai un repatriācijai pēc attiecīgo maksājumu uzdevumu iesniegšanas. Kontā atlikusī naudas summa var tikt atdota tuviniekiem;

- vērsties labdarības organizācijās ar lūgumu sniegt finansiālu atbalstu.

Finansiālu apsvērumu dēļ no valstīm, kuras ģeogrāfiski atrodas tālu no Latvijas, bieži tiek praktizēta nevis mirstīgo atlieku, bet gan pīšļu (kremētu mirstīgo atlieku) pārvešana uz Latviju. Izmaksas pīšļu pārvešanai no ārvalstīm uz Latviju ir mazākas nekā mirstīgo atlieku transportēšanas izmaksas.

Ja piederīgajiem tomēr neizdodas rast līdzekļus mirstīgo atlieku vai pīšļu pārvešanai uz Latviju, persona var tikt apglabāta ārvalstī uz attiecīgās ārvalsts sociālās nodrošināšanas iestāžu rēķina. Šādā gadījumā piederīgajiem pēc tam tiek sniegta informācija par apbedījuma atrašanās vietu.

  • Vai no Īrijas arī pienākas kāds materiāls atbalsts? Kur par to var uzzināt? Vai sazinoties ar vēstniecību Īrijā? Radinieks Īrijā dzīvoja un strādāja jau no 1998.gada. Nesen tika nokārtota invaliditāte.

Ja mirusī persona bija nodarbināta Īrijā un veica sociālās iemaksas, tās tuviniekiem ir iespēja pieprasīt palīdzību šīs valsts sociālajā dienestā. Nereti arī darba devējs sniedz materiālo palīdzību, daļēji vai pilnībā sedzot mirušā repatriācijas izdevumus. Informāciju par iespējām vērsties pēc palīdzības Īrijas kompetentajās iestādēs var saņemt Latvijas Republikas vēstniecībā Īrijā, vēstniecības kontaktinformācija pieejama šeit

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas