E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7705
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Svarīgi – ir īres līgums vai nav

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2015
Inna

Labdien! Man pieder divistabu dzīvoklis, kurā dzīvo radinieki, precēts pāris. Es vēlos pārdot šo dzīvokli un nopirkt tā vietā vienistabas dzīvokli, kurā arī vēlos izmitināt šos radiniekus. Izklāstīju situāciju radiniekiem, taču viņi ir pret, saka, ka es varu darīt visu, ko vien es gribu, bet uz citu dzīvokli viņi dzīvot neies nekādā gadījumā. Es saprotu, ka viņi liks šķēršļus, lai novērstu dzīvokļa pārdošanu, tas varētu arī pazemināt dzīvokļa cenu. Bet problēma ir citur. Kā pareizi būtu jārīkojas pēc pārdošanas un iegādājoties jaunu dzīvokli? Kā likt radiniekiem pārvākties no viena dzīvokļa uz otru? Kā tas tiek darīts saskaņā ar likumu? Mākleris teica, ka tā būs mana lielākā problēma. Radinieki nevēlas uzklausīt mani, ignorē, saka, ka nekur no šī dzīvokļa prom nebrauks un arī dzīvos tur līdz pēdējam. Mums ir ļoti sliktas savstarpējās attiecības ilgu gadu garumā. Es nezinu, ko man darīt. Paldies jau iepriekš par jūsu atbildi!

A
atbild:
31. jūlijā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

1. Šeit ir vairāki jautājumi. Uz kāda pamata radinieki mitinās jūsu dzīvoklī? Vai ir noslēgts īres līgums? Ja ir, kas tajā rakstīts? Ja īres līgums ir noslēgts, tad jārīkojas saskaņā ar likuma „Par dzīvojamo telpu īri” normām, tostarp par īres attiecību izbeigšanu.

2. Minētā likuma 2.pantā noteikts: „Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.” Tātad, ja īres līguma nav, tad radiniekiem nav pamata uzturēties jūsu dzīvoklī. Tad jums ir tiesības ierosināt lietu tiesā par patvaļīgi aizņemtas dzīvojamās platības atbrīvošanu, kas var beigties ar jūsu radinieku izlikšanu. Taču šī tiesvedība var vilkties ilgi, turklāt diezin vai jūsu vēlme ir šos cilvēkus atstāt bez pajumtes.

3.Protams, dzīvokli būs grūti pārdot (vai arī tā cena patiešām ievērojami kritīsies), ja pircējs redzēs, ka tajā dzīvo cilvēki, kuri pat negrasās dzīvojamo telpu atbrīvot (turklāt īres līgums, mainoties īpašniekam, paliek spēkā).

Šajā situācijā jums kā dzīvokļa īpašniekam acīmredzot vienīgā iespēja tomēr ir, liekot lietā pamatotus argumentus, radiniekus pierunāt pieņemt jūsu piedāvāto variantu. Lai ar problēmu tiktu veiksmīgāk galā, ieteicams izmantot jurista padomus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas