E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7293
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma, paternitātes pieņēmumu apstrīd tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2015
Modris

Labdien. Vairākus gadus 10 apt., kad šķīros no sievas, tiesas rakstā sieva uzrakstīja, ka uz alimentiem nepretendē, jo iemesls, kāpēc šķīrāmies, bija viegla sievas uzdzīve kā rezultātā bērns. Un paiet gadi 3 un pēkšņi man zvana tiesu izpildītājs - maksājiet alimentus, jo ex sieva iesniegusi papīrus. Protams, ignorēju. Nesen nolēmu apprecēties, un, tavu brīnumu, no vecās tiesas arhīviem pēkšņi pazuduši papīri, kur ex sieva toreiz rakstīja, ka atsakās no alimentiem. Ko lai dara, tagad man parāds ap 5000 eiro?

A
atbild:
29. maijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Par parādsaistībām

Diemžēl ir situācijas, kad ignorēšana ir visnelabvēlīgākā no praksēm. Tiesu izpildītājs savus paziņojumus sūta un  sazinās ar parādnieku, nevis lai pajokotos, bet savu darba pienākumu ietvaros. Tas nozīmē, ka tiesa ir jau notikusi un ir pieņemts lēmums, kuru tiesu izpildītājam ir pienākums pildīt – piedzīt parādu.

Proti, no parādsaistībām Jūs neviens neatbrīvos un noteiktā summa būs jāsamaksā.

Par tiesībām uz uzturlīdzekļiem

 Kaut norādāt, kādu apstākļu dēļ  laulība ir šķirta, Civillikuma 146.pants paredz, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).

Arī ģimenes tiesībās praktizējošs jurists Juris Bārtulis norāda, ka nebija pamata paļauties uz bērna mātes atteikšanos no uzturlīdzekļu saņemšanas, jo šāda atteikšanās turklāt nav tiesiska. Proti, tā ir pretrunā Civillikuma 179.panta pirmajā, otrajā un piektajā daļā noteiktajam vecāku pienākumam uzturēt bērnu.  Tas nozīmē, ka atteikšanās, lai kā tā arī būtu bijusi noformēta, nesaista bērna māti, un viņai bija tiesības jebkurā laikā vērsties tiesā, lūdzot piedzīt no tēva uzturlīdzekļus.

Par paternitātes pieņēmumu

Ja Jums ir šaubas par to, ka esat bērna tēvs, Jums ir tiesības vērsties tiesā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu.  Ja to nedarīsiet, uzturlīdzekļi bērnam būs jāmaksā līdz viņa pilngadībai, kā arī, iespējams, studiju laikā līdz 24 gadu vecumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas