E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6910
Lasīšanai: 3 minūtes

Preču ievešana no Ķīnas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2015
Egils Puriņš

Vai var uzzināt, kādas lietas (produktus) no Latvijas ir aizliegts ievest Ķīnā un ko no Ķīnas aizliegts vest uz Eiropas Savienību un Latviju?

A
atbild:
15. aprīlī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Jautājumā nav norādīts, ar kādu mērķi plānots lietas ievest. Pieņemam, ka tiek jautāts par pašpatēriņa precēm. Saistībā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu pārtikas ievešanai Eiropas Savienībā (ES) ir noteikti ierobežojumi. Personiskajā bagāžā pašpatēriņam no trešajām valstīm aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, lolojumdzīvnieku barību, kuras sastāvā ir gaļa vai piens. Plašāka informācija pieejama VID mājaslapā.

Katra valsts kādu apsvērumu dēļ var noteikt ierobežojumus lietu (preču) ievešanai no citām valstīm savā teritorijā. Kā arī valsts normatīvajā regulējumā var būt noteikti ierobežojumi. Piemēram, Dzīvnieku aizsardzības likums aizliedz Latvijā kā mājdzīvniekus turēt primātus un čūskveidīgus dzīvniekus, attiecīgi dzīvnieku ievešana šādam mērķim ir aizliegta.

Lēmumu, kādas preces nedrīkst ievest Ķīnas Tautas Republikā, pieņem šīs valsts atbildīgās institūcijas. Sarakstam ar ievešanai aizliegtajām lietām (precēm) jābūt pieejamam attiecīgās valsts atbildīgā dienesta mājaslapā. Interesēties var arī Latvijas Republikas vēstniecībā Ķīnas Tautas Republikā, kontakti pieejami Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Ievedot Latvijā preces no valsts, kas nav ES dalībvalsts, jāatceras par muitas nodokli. Preces, ko ceļotājs ieved personīgajā bagāžā, neapliek ar muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli, ja to kopējā vērtība vienai personai nepārsniedz:

300 eiro – ja ceļojat pa sauszemi;

430 eiro – ja ceļojat ar gaisa transportu vai jūras transportu.

Bērni līdz 15 gadiem, neatkarīgi no ieceļošanas veida, drīkst ievest preces personiskai lietošanai, ja to vērtība nepārsniedz 285 eiro.

Ar personīgo bagāžu tiek saprastas jaunas, nelietotas preces, kas ir paredzētas tikai ceļotāja vai viņa ģimenes personiskai lietošanai vai dāvanām, ja šādu preču veids un daudzums neliecina par to, ka tās ieved komerciāliem nolūkiem. Vairāk informācijas pieejams VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas