E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5812
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Bez tiesu izpildītāja rīkojuma ieturējumus no algas neveiks

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2014
Zaiga

Kā es varu saņemt uzturlīdzekļus bērna uzturam, ja ir tiesas lēmums par uzturlīdzekļu noteikšanu? Bērna tēvam ir oficiāla darbavieta, bet bērna tēvs nevēlas labprātīgi maksāt uzturlīdzekļus? Jau iepriekš noskaidroju, ka tiesu izpildītājs var piedzīt tikai uzturlīdzekļu parādu, bet man nav pieņemami turpmākos 18 gadus ik pēc 2-3 mēnešiem rakstīt jaunu iesniegumu tiesu izpildītājam un saņemt neregulārus maksājumus. Bet bērna tēvs nav ar mieru labprātīgi maksāt tiesas piespriestos uzturlīdzekļus, pat ņemot vērā to, ka tie tāpat tiks piedzīti un vēl papildus jāmaksā tiesu izpildītāja izdevumi. Tāpēc ir jautājums - ko es kā bērna māte varu darīt, lai saņemtu regulārus tiesas noteiktos uzturlīdzekļus? Vai es varu tiesas lēmuma norakstu nosūtīt bērna tēva darbavietai, lai viņi man pa tiešo pārskaita uzturlīdzekļus?

A
atbild:
26. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Linda Sparāne, Juridiskās nodaļas vadītāja

Ja parādniekam ar tiesas nolēmumu noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturam, parādnieks var uzturlīdzekļus maksāt labprātīgi, vai, ja tas netiek darīts, tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā izpilda tiesu izpildītājs, vēršot piedziņu uz parādnieka mantu. 

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne skaidro: „Normatīvajos aktos nav noteikts konkrēts datums, līdz kuram jāsamaksā uzturlīdzekļi bērna uzturam, vien noteikts, ka pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus ir katru mēnesi. Līdz ar to tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu par kārtējo uzturlīdzekļu piedziņu, jo parādnieks var uzturlīdzekļus samaksāt labprātīgi. Tiesu izpildītājs var vērst piedziņu tikai par jau izveidojušos parādu, proti, maksājumiem, kurus parādnieks nav veicis labprātīgi. Tāpat ar darba devējs nevar veikt ieturējumus no darba algas, ja nav saņemts tiesu izpildītāja rīkojums par ieturējumu veikšanu

Savukārt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda var saņemt tikai tad, ja tiesu izpildītājs konstatējis, ka piedziņa nav iespējama vai iespējama nepietiekamā apmērā. Ja tiesu izpildītājs konstatējis, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka ir iespējama, uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda parādnieka vietā netiek izmaksāti.” 

Ja rodas jautājumi par tiesu izpildītāja darbībām, veicot tiesas nolēmuma izpildi, varat vērsties Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 89 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas