E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5730
Lasīšanai: 3 minūtes

Par parādsaistībām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. novembrī, 2014
Grieta

Labdien! Kā rīkoties, ja ir daudz kredītsaistības un patreiz esmu bez darba un bez ienākumiem, ir beidzies arī bezdarbnieka pabalsts. Apzinos, ka savas saistības būs jānomaksā. Diemžēl patreiz man nav nevienam ko maksāt. Kā rīkoties šādā situācijā, kamēr atrodu darbu? Daudzas parāda piedziņas zvana gan maniem ģimenes locekļiem, lai gan esmu noskaidrojusi, ka nedrīkst traucēt ģimeni, jo viņi nav atbildīgi par manām kredītsaistībām.

A
atbild:
01. decembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, Parādu ārpustiesas atgūšanas likums aizliedz  saskarsmē ar parādnieku izmantot agresīvas saskarsmes formas, piemēram, izteikt draudus. Tāpat ir aizliegts sazinoties aizskart parādnieka cieņu un godu. Parāda piedzinējs nedrīkst sniegt nepatiesu vai maldinošu informāciju par parāda nemaksāšanas sekām. Ar parādnieku sazinās, izmantojot tos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, kas norādīta kreditora un parādnieka noslēgtajā tiesiskajā darījumā.

Ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot šā panta pirmajā daļā minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, vai ja to ir lūdzis pats parādnieks, kreditors un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs izmantot kontaktinformāciju, kas tam ir kļuvusi zināma vai iepriekšējās sadarbības laikā izmantota saziņai ar parādnieku. Ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot iepriekš minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, saziņu ar parādnieku īsteno rakstveidā, nosūtot nepieciešamo informāciju uz parādnieka deklarētās dzīvesvietas adresi. 

Šie noteikumi attiecas uz parādu piedzinējiem, ko viņi drīkst vai nedrīkst. Taču tie nekādā veidā nemazina parādnieka pienākumus kārtot saistības. 

Jums pašai jānovērtē, kā un kad varēsiet nomaksāt parādus. Kā iespēja ir maksātnespējas process, taču arī tam ir noteikti nosacījumi un nepieciešamie līdzekļi. 

Maksātnespējas likumā norādīts, ka fiziskas personas maksātnespējas pieteikumu ir tiesīga iesniegt jebkura fiziska persona, kas likuma 127.panta izpratnē pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs un kurai ir finansiālas grūtības – nav iespēju nokārtot parādsaistības, kam jau iestājies izpildes termiņš. 

Parādniekam maksātnespējas laikā ir noteikts arī pienākums gūt ienākumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas